Ποιος κολοσσός εξετάζει την εξαγορά του TikTok – Επιβεβαιώνει ο Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες Δευτέρα στους δημοσιογράφους ότι η Microsoft συζητά την απόκτηση του TikTok, στο πλαίσιο του σχεδίου της κυβέρνησης να αποφευχθεί η απαγόρευση της πλατφόρμας στις ΗΠΑ.

“Θα έλεγα ναι”, απάντησε ο Τραμπ όταν ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε αν η Microsoft συζητά την απόκτηση του μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

“Το TikTok προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον, υπάρχει πολύ ενδιαφέρον για το TikTok. Μου αρέσουν οι πόλεμοι προσφορών διότι σου επιτρέπουν να πετύχεις την καλύτερη δυνατή συμφωνία”, πρόσθεσε ο Ρεπουμπλικάνος.

Ο Τραμπ αρνήθηκε να κατονομάσει τις άλλες εταιρείες που επιδιώκουν να αποκτήσουν το TikTok, αλλά διαβεβαίωσε ότι πρόκειται για “υψηλού επιπέδου εταιρείες”.

Η πρόσβαση στο TikTok, το οποίο χρησιμοποιούν περίπου 170 εκατομμύρια Αμερικανοί, διακόπηκε στις ΗΠΑ για κάποιες ώρες στα μέσα Ιανουαρίου, λίγο προτού τεθεί σε ισχύ νομοθεσία που έχει υιοθετηθεί στη χώρα και η οποία απαιτεί από τη μητρική του εταιρεία, την κινεζική ByteDance, να πουλήσει την πλατφόρμα καθώς σε διαφορετική περίπτωση αυτή θα απαγορευθεί στις ΗΠΑ από τις 19 Ιανουαρίου.

Αφού ορκίστηκε πρόεδρος των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου, ο Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο αναβάλλει κατά 75 ημέρες την εφαρμογή της νομοθεσίας.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος είχε επισημάνει ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με πολλούς ανθρώπους για την εξαγορά του TikTok και πρόσθεσε ότι είναι πιθανό να υπάρξει απόφαση για το μέλλον της δημοφιλούς πλατφόρμας μέσα σε ένα μήνα.

Εξάλλου ο Τραμπ έχει προτείνει η ByteDance να παραχωρήσει στις ΗΠΑ το 50% του κεφαλαίου του TikTok με αντάλλαγμα τη μη εφαρμογή της νομοθεσίας. Στη συνέχεια η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να δώσει το ποσοστό αυτό σε αμερικανικά ιδιωτικά συμφέροντα.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δημόσιο ραδιόφωνο NPR, η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθεί να σχηματίσει μια ομάδα επενδυτών γύρω από την Oracle (την εταιρεία που προσφέρει υπηρεσίες cloud στο TikTok) ώστε να αναλάβει τον αλγόριθμο και τα δεδομένα της πλατφόρμας, ενώ η ByteDance θα παραμείνει ως μέτοχος μειοψηφίας.

Εξάλλου ο Τραμπ έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι είναι ανοικτός στο ενδεχόμενο να αγοράσει το TikTok ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ αν το επιθυμεί, αν και ο πλουσιότερος άνθρωπος παγκοσμίως δεν έχει σχολιάσει δημοσίως το ενδεχόμενο.

Είναι η δεύτερη φορά που η Microsoft συζητά την απόκτηση του TikTok.

Στη διάρκεια της πρώτης του θητείας στην προεδρία ο Τραμπ είχε επιδιώξει να απαγορεύσει την πλατφόρμα στις ΗΠΑ επικαλούμενος ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια. Το 2020 η Microsoft είχε παρουσιαστεί ως η βασική εταιρεία που ενδιαφερόταν για την αγορά της, όμως σύντομα οι συνομιλίες κατέρρευσαν.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βόμβα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ανακοίνωση φωτιά – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης με αγροτικές επιδοτήσεις – ζημία 19,6 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

37 συλλήψεις σε Αθήνα, Κρήτη, Μακεδονία – Πολυετές δίκτυο εξαπάτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με πλαστές δηλώσεις αγροτεμαχίων

Ο «μοναχικός» επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: λάθος σημειολογία ή προάγγελος νέων ισορροπιών;

Μόνος επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, ο Αλέξανδρος Εξάρχου συνοδευόμενος από την Ελένη Βρεττού. Ένδειξη άστοχης επιλογής ή προμήνυμα νέας εποχής στις επιχειρηματικές σχέσεις;

Σάλος: Κόβεται ο Κανάκης στον ΑΝΤ1; Όργιο φημών για παρέμβαση Μητσοτάκη στον Κυριακού

Πρεμιέρα για τους Ράδιο Αρβύλα με το τραγούδι «Γλέντι» και στίχους αιχμής για την κυβέρνηση. Η φράση «πέρασε μια εξαετία που μοιάζει με επταετία» προκάλεσε σάλο και φήμες για παρέμβαση του Μαξίμου στον ΑΝΤ1