Κυριακή, 14 Αυγούστου 2022

Χοντρό παρασκήνιο με το βλέμμα στο μέλλον: Οι Αμερικανοί συνάντησαν την Αχτσιόγλου πριν από τον Τσίπρα – Τι προβλέπουν για τις εκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Από τα χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα διακρίνεται για τον φιλοαμερικανισμό του. Οι...
More

  Latest Posts

  Κούρσα ανόδου στην ενέργεια

  Δυσοίωνες παραμένουν οι προβλέψεις για την εξέλιξη των τιμών στην ενέργεια και ιδίως στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, καθώς καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, επιβαρύνοντας τους τελικούς καταναλωτές αλλά και την αλυσίδα παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών.

  Ρεύμα και αέριο διάγουν την πιο ακριβή μέχρι σήμερα περίοδο, με το κόστος τους να βρίσκεται σε δυσθεώρητα επίπεδα, επιβαρύνοντας αντίστοιχα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ η… λύση είναι περισσότερες κρατικές επιδοτήσεις. Άλλωστε, τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό, που διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα (11,6%), είναι αποκαλυπτικά σε σχέση με την επίδραση του τεράστιου ενεργειακού κόστους: οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτιναχθεί κατά 178,9%, του πετρελαίου θέρμανσης κατά 65,1% και της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 55,8%, ενώ ακριβότερα κατά 33% είναι καύσιμα και λιπαντικά. Υψηλές τιμές καταγράφονται και σε είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα κ.ά.), αλλά και στις μεταφορές που σχετίζονται άμεσα με την ενεργειακή ακρίβεια (+62% κόστος μεταφοράς με αεροπλάνο, +32,9% με ταξί, +25,4% με πλοίο).

  Καλοκαίρι-φωτιά
  Ήδη το κόστος στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχει εκτιναχθεί, καθώς από τα 240,49 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Ιούνιο (μέση τιμή χρηματιστηριακής αγοράς επόμενης ημέρας) βρέθηκε στα 338,14 ευρώ τον Ιούλιο, αυξημένο κατά πάνω από 40%. Όμως ο Αύγουστος δείχνει μέχρι στιγμής ότι θα είναι ακριβότερος από τον Ιούλιο, αφού η σχετική μέση τιμή το πρώτο δεκαήμερο (1-11.8) διαμορφώνεται στα 370,11 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που μεταφράζεται σε αύξηση κατά περίπου 9,5%, μόνο σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Θυμίζουμε ότι οι αντίστοιχες χονδρεμπορικές τιμές Ιουλίου – Αυγούστου 2021 διαμορφώνονταν στα 101,86 και 121,72 ευρώ αντίστοιχα, δηλαδή πρόκειται για υπερτριπλασιασμό της τιμής σε ετήσια βάση.

  Παρά τις μεγαλοστομίες περί δήθεν αναστολής (προσωρινής) της ρήτρας αναπροσαρμογής χρεώσεων από τον Αύγουστο, η σύνδεση του κόστους της χονδρεμπορικής αγοράς με τη λιανική παραμένει ισχυρότερη από ποτέ, και μάλιστα έχουν καταργηθεί και οι όποιες εκπτώσεις. Ήδη στα τρέχοντα τιμολόγια η τιμή της κιλοβατώρας έχει ξεφύγει και κυμαίνεται κατά μέσο όρο κοντά στα 50-55 λεπτά.

  Σε αυτό το κλίμα αναμένονται σε μια εβδομάδα (20 Αυγούστου), όταν και θα ανακοινωθούν τα νέα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου, ακόμα πιο υψηλές τιμές λιανικής, που εκτιμάται ότι θα φτάσουν κατά μέσο όρο και τα 60 λεπτά ανά κιλοβατώρα, απαιτώντας μεγαλύτερες επιδοτήσεις που δεν αποκλείεται να αγγίξουν και το 1,5 δισ. (1,1 δισ. ήταν το συνολικό κόστος των επιδοτήσεων για τα τιμολόγια του Αυγούστου).

  Ράλι τιμών στο αέριο
  Αντίστοιχα μεγάλη άνοδο σημείωσαν και οι τιμές του φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές. Με βάση τις διακυμάνσεις της χρηματιστηριακής τιμής (TTF), από τα 78-80 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Ιανουάριο 2022 το αέριο βρέθηκε στα 199 ευρώ τον Μάρτιο. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ξεπέρασε και τα 205 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν τον Αύγουστο του 2021 η αντίστοιχη τιμή βρισκόταν μεταξύ 27 και 29 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δηλαδή σχεδόν επταπλασιάστηκε σε έναν χρόνο.

  Σύμφωνα, πάντως, με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα η ΡΑΕ, η μεσοσταθμική τιμή εισαγωγής του φυσικού αερίου στη χώρα μας ανήλθε το δεύτερο τρίμηνο του έτους σε 104,3 ευρώ τον Απρίλιο, 84,6 ευρώ τον Μάιο, 76,6 ευρώ τον Ιούνιο. Το ίδιο τρίμηνο του 2021 οι τιμές διαμορφώθηκαν σε 16,9, 19,2 και 21,1 ευρώ ανά μεγαβατώρα αντίστοιχα.

  Σημειώνεται ότι, κατά τον ΔΕΣΦΑ, η ζήτηση αερίου αυξήθηκε το πρώτο εξάμηνο 2022 κατά 3,84%, με τους ηλεκτροπαραγωγούς να καταγράφουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση, καλύπτοντας το 67,27% της εγχώριας ζήτησης.

  - Advertisement -
  ΠΗΓΗavgi.gr

  Latest Posts

  ΠΥΘΙΑ