Παρασκηνιακές επαφές ΗΠΑ με Ιράν;

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η τουρκική κοινωνία τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή που πλέον αγγίζουν τα σύνορά της. Σήμερα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρόεδρο Ερντογάν με κεντρικό θέμα την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ εμφανίζονται βέβαιες ότι το Ιράν θα απαντήσει στοΙσραήλ και μάλιστα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας φέρεται να ενημέρωσε τους ομολόγους του της ομάδας των G7 ότι η ιρανική επίθεση μπορεί να ξεκινήσει από σήμερα.

Στο μεταξύ ο σημερινός τουρκικός Τύπος αναφέρεται σε μυστική επίσκεψη την περασμένη Πέμπτη αμερικανικής αντιπροσωπείας που μετέβη κρυφά στο Ιράν μέσω Τουρκίας. Στη συνάντηση με τους Ιρανούς, οι Αμερικανοί φέρεται να προειδοποίησαν για τις πολεμοχαρείς προθέσεις του Νετανιάχου. Την είδηση-βόμβα δημοσίευσε αρχικά η εφημερίδα Al-Jeridah του Κουβέιτ επικαλούμενη υψηλόβαθμους Ιρανούς αξιωματούχους. Σύμφωνα με την εφημερίδα η αμερικανική αντιπροσωπεία μετέβη στην Τεχεράνη με ιδιωτικό τζετ και αξιωματούχοι από τις δύο χώρες πραγματοποίησαν συνάντηση δύο ωρών. Οι Αμερικανοί φέρονται να είπαν στους Ιρανούς ότι ο Νετανιάχου θέλει έναν μεγάλο περιφερειακό πόλεμο. Θέλει να καταστρέψει το Ιράν και μοιράστηκε τα πολεμικά του σχέδια με το εβραϊκό λόμπι κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Ουάσιγκτον.

ΟΝετανιάχουφέρεται να είπε στους συνομιλητές του ότι ήταν καιρός για έναν μεγάλο πόλεμο στη Μέση Ανατολή που θα εμπλέκει όχι μόνο το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και το Ιράν, αλλά και όλες οι χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.Και ότι όταν τελειώσει ο πόλεμος και καθίσουν ξανά στο τραπέζι, όλοι θα αναγνωρίσουν το Ισραήλ. Το άρθρο της κουβετιανής εφημερίδας προσθέτει ότι οι Αμερικανοί δήλωσαν στην ιρανική αντιπροσωπεία ότι η διοίκηση του Λευκού Οίκου δεν θέλει να πολεμήσει το Ιράν, δεν είναι καθόλου ευχαριστημένη με τον Νετανιάχου και ότι πρέπει να υπερασπιστούν το Ισραήλ εάν το Ιράν επιτεθεί, αλλά δεν θέλουν έναν μεγάλο πόλεμο από την Τεχεράνη. Με νωπή ακόμη τη δήλωση του τούρκου προέδρου ότι η Τουρκία θα μπορούσε να εισβάλει στο Ισραήλ, υπάρχει έντονη ανησυχία για το κατά πόσο οι τελευταίες εξελίξεις μπορούν να εμπλέξουν την Άγκυρα σε μια αντιπαράθεση με το Ισραήλ που δεν θα περιορίζεται μόνο στα λόγια.

ΠΗΓΗdw.com

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος: Κόβεται ο Κανάκης στον ΑΝΤ1; Όργιο φημών για παρέμβαση Μητσοτάκη στον Κυριακού

Πρεμιέρα για τους Ράδιο Αρβύλα με το τραγούδι «Γλέντι» και στίχους αιχμής για την κυβέρνηση. Η φράση «πέρασε μια εξαετία που μοιάζει με επταετία» προκάλεσε σάλο και φήμες για παρέμβαση του Μαξίμου στον ΑΝΤ1

Ο «μοναχικός» επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: λάθος σημειολογία ή προάγγελος νέων ισορροπιών;

Μόνος επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, ο Αλέξανδρος Εξάρχου συνοδευόμενος από την Ελένη Βρεττού. Ένδειξη άστοχης επιλογής ή προμήνυμα νέας εποχής στις επιχειρηματικές σχέσεις;

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά το ρόλο ελληνικής τράπεζας στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά τραπεζικό σκάνδαλο γύρω από τον...

Σάλος στο παρασκήνιο: Ο επιχειρηματίας φίλος του Τσίπρα που «αγοράζει» στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς

Παλιός φίλος του Αλέξη Τσίπρα, επιχειρηματίας με αλλεπάλληλα αποτυχημένα projects, φέρεται να χρηματοδοτεί πολιτικά πρόσωπα και από την Αριστερά και από το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας ρόλο διαμορφωτή των εξελίξεων. Στενές σχέσεις με Τσίπρα, παλιά στήριξη στην Αχτσιόγλου