Παραμένουν κατά 30% οι διαφωνίες για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Παραμένουν κατά 30% οι διαφωνίες για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας. «Το 70% των διαφωνιών για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας έχει επιλυθεί, αλλά παραμένει ένα κρίσιμο 30%, το οποίο οι υπουργοί Οικονομικών των 27 ελπίζουν να διευθετήσουν στη συνεδρίαση του Ecofin, την προσεχή Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου», τονίζουν στη «Ναυτεμπορική», Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, που είναι γνώστες των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων.

«Το κύριο εμπόδιο είναι τα αντικρουόμενα οράματα Γερμανίας και Γαλλίας, που έχουν επίσης εντείνει τις διμερείς διαπραγματεύσεις. Συνεπώς, το τελικό σύμφωνο θα πρέπει να συνδυάζει την πρόθεση του Βερολίνου να υπάρξουν συγκεκριμένοι αριθμητικοί στόχοι για το έλλειμμα και το χρέος,  με αυτούς του Παρισιού, το οποίο, όπως και άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης, απαιτεί χώρο για επενδύσεις που να αποφευχθούν λάθη, όπως αυτά που προκάλεσαν οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης του 2010-11», τονίζουν στη «Ν» οι ίδιες πηγές.

«Μηχανισμός ελέγχου»

«Ο κανόνας που προβλέπει αυτόματη προσαρμογή του προϋπολογισμού κατά  0,5%επί  του ετήσιου ΑΕΠ για χώρες με επιπλέον έλλειμμα, έως ότου μειωθεί στο 3%, φαίνεται να έχει ουσιαστικά περάσει», προσθέτουν. Μένει να συμφωνηθούν οι προϋποθέσεις για το όριο απόκλισης  στις δαπάνες που θα γίνει ανεκτό για τα 4-7 χρόνια, κατά τα οποία η μεταρρύθμιση εισάγει έναν «μηχανισμό ελέγχου». Η ιδέα είναι ότι το ετήσιο υπόλοιπο μεταξύ πιστώσεων και χρεώσεων που καταγράφονται από τον λογαριασμό ελέγχου μιας χώρας, δεν θα υπερβαίνει ένα δεδομένο ποσοστό του ΑΕΠ. Αλλιώς θα κινείται διαδικασία κυρώσεων από την Κομισιόν», σημειώνουν οι αξιωματούχοι στην «Ν».

Στις διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την επίλυση των διαφορών, ηγείται η πρώτη αντιπρόεδρος της Ισπανικής κυβέρνησης Νάντια Καλβίνο, η οποία μαζί με την ομάδα της εργάζονται για την προετοιμασία του τελικού κειμένου της συμφωνίας. «Ο στόχος των νέων κανόνων θα είναι να καταστήσουν την απαραίτητη δημοσιονομική σταθερότητα συμβατή με επενδύσεις που εγγυώνται την ανάπτυξη», τονίζουν Ευρωπαίου αξιωματούχοι .

Δείπνο εργασίας

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», η Καλβίνο αναμένεται να διοργανώσει μια έκτακτη συνάντηση των 27, με τη μορφή δείπνου εργασίας, την προσεχή Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου, μία ημέρα πριν από την συνεδρίαση του Ecofin.

Στην τελική πρόταση της Καλβίνο περιλαμβάνονται διασφαλίσεις για τον καθορισμό μέσης μείωσης του δημόσιου χρέους ώστε οι χώρες με υποχρεώσεις μεγαλύτερες από το 60% του ΑΕΠ, να το εφαρμόζουν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ζητείται  επίσης από όσες χώρες έχουν έλλειμμα κάτω του 3% να δημιουργήσουν ένα επιπλέον περιθώριο ασφάλειας κάτω από αυτό το επίπεδο για να αντιδράσουν σε μελλοντικές κρίσεις.

Οι χώρες του Νότου, μαζί με τη Γαλλία, ζητούν πάντως μια  τροποποίηση του Συμφώνου, με την οποία δεν θα ληφθούν μέτρα για να καταστούν λιγότερο αυστηροί οι δημοσιονομικοί περιορισμοί, αλλά να διαχωριστούν οι στρατηγικές επενδύσεις από τον υπολογισμό των δημοσιονομικών παραμέτρων.

Οι 27 ελπίζουν να έχουν επιλύσει το θέμα πριν τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 11 Δεκεμβρίου, αλλά και την τελευταία για το 2023 σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., στις Βρυξέλλες στις 15 Δεκεμβρίου.

Διαφωνίες και στο Ευρωκοινοβούλιο

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έθεσαν στο τραπέζι ένα ετήσιο κούρεμα χρέους κατά 1,5%, στο οποίο οι Σοσιαλιστές συνάδελφοί τους αντέταξαν   ένα ελάχιστο εύρος που κυμαίνεται από 0,1% έως 0,5%.

Η προθεσμία για την αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας εκπνέει στο τέλος του χρόνου, μαζί με την τριετή «ρήτρα διαφυγής», που είχε επιβληθεί λόγω της πανδημίας.

Δυστυχώς, η Ε.Ε. μας έχει συνηθίσει σε καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων που οφείλονται στην ανάγκη επίτευξης ομοφωνίας. Το γεγονός ότι η συζήτηση για το κείμενο που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την τροποποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας αναβλήθηκε με την κατάργηση των αποφάσεων με ομοφωνία και την αντικατάστασή τους από επιλογές της πλειοψηφίας, υποδηλώνει ότι η Ευρώπη δεν έχει πρόθεση να διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος. Κάτι που θα είναι καταστροφικό.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος στο παρασκήνιο: Ο επιχειρηματίας φίλος του Τσίπρα που «αγοράζει» στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς

Παλιός φίλος του Αλέξη Τσίπρα, επιχειρηματίας με αλλεπάλληλα αποτυχημένα projects, φέρεται να χρηματοδοτεί πολιτικά πρόσωπα και από την Αριστερά και από το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας ρόλο διαμορφωτή των εξελίξεων. Στενές σχέσεις με Τσίπρα, παλιά στήριξη στην Αχτσιόγλου

Αποκάλυψη: Το βαθύ (παρα)κράτος του Μητσοτάκη μέσα στην επιτροπή Τσίπρα – Ποιος από τους «41» μιλούσε ως… «βαθύ λαρύγγι» σε σκοτεινά κέντρα;

Ανήκει στους 41 της «επιστημονικής επιτροπής» του Αλέξη Τσίπρα, αλλά φέρεται να είχε ανοικτή γραμμή με το πιο σκοτεινό κομμάτι του κρατικού μηχανισμού επί ΝΔ. Πόσα γνώριζε ο πρώην πρωθυπουργός;

Βόμβα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ανακοίνωση φωτιά – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης με αγροτικές επιδοτήσεις – ζημία 19,6 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

37 συλλήψεις σε Αθήνα, Κρήτη, Μακεδονία – Πολυετές δίκτυο εξαπάτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με πλαστές δηλώσεις αγροτεμαχίων