Παραληρηματικός ισχυρισμός Τσαβούσογλου πως η Ελλάδα είναι αυτή που προκαλεί στο Αιγαίο και προσωπική επίθεση σε Δένδια

Προκλήσεις από την πλευρά της Ελλάδας συνεχίζει να βλέπει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στο Νίκο Δένδια.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, στο περιθώριο του διπλωματικού φόρουμ της Αττάλειας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρθηκε στις επαφές που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Έλληνα ομόλογο του, όταν επισκέφθηκε την Αθήνα.

«Μετά από μία περίοδο συνεχών εντάσεων στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο τώρα ξεκινήσαμε έναν διάλογο με την Ελλάδα. Ξεκινήσαμε τις διερευνητικές επαφές, ενώ πραγματοποιούνται και συναντήσεις σε στρατιωτικό επίπεδο για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και μέσω τηλεδιάσκεψης αλλά και με φυσική παρουσία», ανέφερε αρχικά ο Τσαβούσογλου.

Και συνέχισε: «Ξεκινήσαμε ξανά τις διερευνητικές τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ελλάδα. Ήρθε ο Δένδιας, εγώ πήγα στην Ελλάδα. Και η συνάντηση που πραγματοποίησε ο πρόεδρός μας με τον κ. Μητσοτάκη στο περιθώριο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ήταν πολύ θετική. Ήταν όλες θετικές. Λύθηκαν όλα τα προβλήματα; Όχι. Αυτό που δείχνει είναι την επιθυμία μας τα προβλήματά μας να επιλυθούν μέσω διαλόγου. Ελπίζω αυτή η αποφασιστικότητα και η ειλικρίνεια να συνεχιστεί και από τις δύο πλευρές».

«Η Ελλάδα να σταματήσει τα προκλητικά βήματα»

Ο Τσαβούσογλου, ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα είναι αυτή που προκαλεί στο Αιγαίο, τονίζοντας: «Αλλά την ίδια ώρα, εσείς ρωτήσατε ‘αν θα περάσουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι;’. Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις. Έχουμε συνηθίσει με τα όσα λέγονται. Πάμε στη συνέντευξη τύπου, όλα είναι καλά και μετά πίσω μου λέει ένα σωρό πράγματα ο φίλος μου ο Νίκος Δένδιας. Αυτά δεν χρειάζονται. Αλλά εμείς τα παραβλέπουμε αυτά, δεν είναι τίποτα τα λόγια. Αλλά για παράδειγμα, το καλοκαίρι, καθ’ όλη την τουριστική περίοδο, έχουμε κάνει μία συμφωνία κυρίων να μην γίνονται στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο. Αλλά βλέπουμε τώρα ότι η Ελλάδα ανακοινώνει ΝΑVTEX. Και προηγουμένως είχαμε συμφωνία κατά τις εθνικές εορτές να μην εκδίδουμε ΝΟΤΑΜ ή ΝΑVTEX, αλλά η Ελλάδα την ‘έσπασε’ κι αυτή. Τώρα η Ελλάδα πρέπει να αποφεύγει βήματα που παραβιάζουν το αποστρατικοποιημένο καθεστώς των νησιών. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει αυτά τα προκλητικά και προβοκατόρικα βήματα. Το ξέρω, το κάνουν για να ικανοποιήσουν το κοινό αίσθημα. Επειδή η πίεση πάνω τους είναι μεγάλη, κατά την άποψή μας, αλλά δεν έχει κανένα όφελος όλο αυτό. Αυτός ο διάλογος που ξεκινήσαμε, θα πρέπει να μετατραπεί σε συγκεκριμένα βήματα. Τα προβλήματα που υπάρχουν να συνεχίσουμε να τα λύνουμε. Όσο μπορούμε να τα λύσουμε. Μακάρι να συνεχίσουμε έτσι, ως Τουρκία εμείς είμαστε ειλικρινείς και αποφασισμένοι».

Ο υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε και τις επιδιώξεις της Άγκυρας σχετικά με την προσεχή Σύνοδο Κορυφής. «Η ΕΕ πρέπει να γυρίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πια. Σε αυτά τα θέματα που έχουμε μείνει πίσω και στο θέμα της εκπλήρωσης των κριτηρίων, δεν πρέπει να κολλάμε με τις λέξεις και να παίζουμε με το χρόνο. Περιμένουμε πλέον συγκεκριμένα βήματα από την ΕΕ. Δηλαδή μπορεί να ακούγονται ευχάριστα στα αυτιά τέτοια λόγια ότι ‘ακόμη κι αν υπάρχουν διαφορές απόψεων με την Τουρκία είναι ένας σύμμαχος που δεν τον αφήνεις’ αλλά συγκεκριμένα βήματα υπάρχουν; Όχι. Τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Από αυτή τη σύνοδο (σ.σ. κορυφής στις 24-25 Ιουνίου) περιμένουμε πλέον συγκεκριμένα βήματα», σημείωσε.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το… απαγορευμένο βίντεο που λαμβάνουν στα κινητά τους επιτελείς του Mega Channel για το παρελθόν της Αναστασίας Γιάμαλη (vid)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Δημοσκόπηση για γέλια για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς – Ποιοι κύκλοι τρομοκρατούνται από την άνοδο Κασσελάκη

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Είδατε,...