Παραιτείται ο πρωθυπουργός της Ισπανίας;

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ θα ανακοινώσει εντός της ημέρας εάν θα παραιτηθεί ή όχι, μετά τις κατηγορίες για διαφθορά με τις οποίες έχει βρεθεί αντιμέτωπη η σύζυγός του Μπεγόνια Γκόμεθ.

Συγκεκριμένα, σοσιαλιστής κ. Σάντσεθ, 52 ετών, ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη πως εξετάζει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί, ακύρωσε το πρόγραμμά του και ανήγγειλε πως θα ανακοινώσει την απόφασή του σήμερα.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, στην εξουσία από το 2018, ανέφερε σε ανοικτή επιστολή προς τους πολίτες που δημοσιοποίησε μέσω X πως ήθελε να ζυγίσει αν αξίζει τον κόπο να συνεχίσει τη θητεία του με δεδομένες αυτές που χαρακτήρισε ανυπόστατες κατηγορίες σε βάρος της συζύγου του, τη «λάσπη» της δεξιάς και της άκρας δεξιάς.

Ήθελε να αποφασίσει «αν θα συνεχίσει να είναι επικεφαλής της κυβέρνησης ή να παραιτηθεί», να αποποιηθεί αυτή «τη μεγάλη τιμή», εξήγησε.

Τις κατηγορίες σε βάρος της κυρίας Γκόμεθ, που δεν έχει δημόσιο αξίωμα, διατύπωσε η οργάνωση Manos Limpias («Καθαρά Χέρια»), προσάπτοντάς της ιδίως άσκηση αθέμιτης επιρροής έναντι ανταλλάγματος και διαφθορά. Αργότερα, η οργάνωση αναγνώρισε πως οι κατηγορίες βασίζονται σε δημοσιεύματα του Τύπου που ενδέχεται να είναι αναληθή.

Η εισαγγελία της Μαδρίτης εισηγήθηκε την περασμένη εβδομάδα η προκαταρκτική έρευνα σε βάρος της κυρίας Γκόμεθ να μπει στο αρχείο.

Δυνάμει του Συντάγματος, αν ο κ. Σάντσεθ παραιτηθεί, ο βασιλιάς Φίλιππος Στ΄ θα πρέπει να διαβουλευτεί με τους επικεφαλής των πολιτικών κομμάτων και κατόπιν να προτείνει τον διάδοχό του στο ισπανικό κοινοβούλιο.

Ο πρωθυπουργός θα μπορούσε είτε να αποφασίσει να παραμείνει στην εξουσία, να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την ισπανική εθνική αντιπροσωπεία, ή να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Η συντομότερη πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής τους σε αυτή την τελευταία περίπτωση θα ήταν η 21η Ιουλίου. Αναδείχθηκε εκ νέου στο αξίωμα μετά τις περυσινές εκλογές, επικεφαλής κυβέρνησης μειοψηφίας.

Πάνω από 10.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Μαδρίτη προχθές Σάββατο και άλλοι περίπου 5.000 χθες Κυριακή για να τον καλέσουν να παραμείνει στην πρωθυπουργία, κρατώντας πανό και πλακάτ με συνθήματα όπως «μην εγκαταλείψεις» και κατηγορώντας την ισπανική δεξιά και άκρα δεξιά πως καταφεύγει σε «εκβιασμούς» και «ψευδείς ειδήσεις» για να τον ανατρέψει.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δημοσκόπηση για γέλια για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς – Ποιοι κύκλοι τρομοκρατούνται από την άνοδο Κασσελάκη

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Είδατε,...

Το… απαγορευμένο βίντεο που λαμβάνουν στα κινητά τους επιτελείς του Mega Channel για το παρελθόν της Αναστασίας Γιάμαλη (vid)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....