Παρέμβαση «βόμβα» Κόκκαλη για την ελευθερία του Τύπου

Στα δομικά χαρακτηριστικά και τις αδυναμίες της δημοσιογραφίας, που αγγίζουν τον πυρήνα της δημοκρατίας, αναφέρεται ο Πέτρος Κόκκαλης σε δήλωσή του, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου.

Ο κ. Κόκκαλης επισημαίνει ότι ο πολίτης κινδυνεύει είτε να μείνει απληροφόρητος, είτε να είναι παραπληροφορημένος.

«Το σημερινό αδιέξοδο στην ενημέρωση τείνει να δικαιώσει όσους λένε ότι “ αν δεν βλέπεις ειδήσεις είσαι απληροφόρητος, αλλά αν τις βλέπεις είσαι παραπληροφορημένος”, είπε, προσθέτοντας ότι οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για την μοίρα πολιτικών προσώπων και κομμάτων, κάτι που απασχολεί μονοθεματικά την πολιτική ενημέρωση, αλλά οι πράξεις, οι αντιπροτάσεις και τα αποτελέσματα της πολιτικής στην κοινωνία.

Αυτό που λείπει, τονίζει, είναι η ενημέρωση βάσει στοιχείων και δεδομένων και όχι η άποψη, ενώ στην Ελλάδα συμβαίνει το αντίθετο, γεγονός που συνδέεται με τα ειδικά συμφέροντα της ιδιοκτησίας των ΜΜΕ.

«Χρειαζόμαστε όσο ποτέ την ενημέρωση στη βάση δεδομένων, αντί άποψης. Στην Ελλάδα προηγείται η άποψη, τα ειδικά συμφέροντα και το ιδιοκτησιακό καθεστώς της είδησης που έχει αφεθεί πλέον στα ικανά αλλά συχνά αόρατα στο ευρύ κοινό, χέρια μικρών δημοσιογραφικών ομάδων, ταγμένων στην ερευνητική δημοσιογραφία», τόνισε.

Η 3η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου και φέτος κεντρικό της θέμα είναι: Η δημοσιογραφία μπροστά στην περιβαλλοντική κρίση. Ειδικά σ’ αυτούς τους καιρούς η επιστημονική αλήθεια όφειλε να πρυτανεύει στο δημόσιο διάλογο, στην πολιτική δράση και την κοινωνία των πολιτών.

Καταλήγοντας, τονίζει ότι το πρόβλημα στην ενημέρωση είναι πρόβλημα Δημοκρατίας. «Η λύση είναι η ενίσχυση των θεσμών, αντί για την εργαλειοποίηση ή την δαιμονοποίηση τους, η διαφάνεια και οι καθαρές σχέσεις, με κανόνες για όλους. Η λύση είναι να κοιτάξουμε το εμείς και το μέλλον, αντί για το εγώ και το σήμερα. Γιατί κανένα σύγχρονο κράτος δεν προχώρησε δίχως ισχυρό κράτος δικαίου, δίχως δημοκρατία. Κανένα».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δημοσκόπηση για γέλια για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς – Ποιοι κύκλοι τρομοκρατούνται από την άνοδο Κασσελάκη

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Είδατε,...

Το… απαγορευμένο βίντεο που λαμβάνουν στα κινητά τους επιτελείς του Mega Channel για το παρελθόν της Αναστασίας Γιάμαλη (vid)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Οι δύο δημοσιογράφοι που ακούγεται ότι θα αντικαταστήσουν την Αναστασία Γιάμαλη στο Kontra Channel

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Όπως...