Παρέμβαση από τον Αλέξη Τσίπρα με σφοδρή επίθεση στον Μητσοτάκη: «Τρέχει μόνος του και κινδυνεύει να βγει δεύτερος»

Με την φράση «πρέπει να παραιτηθεί κανείς για να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον του κοινού», ξεκίνησε η συζήτηση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον δημοσιογράφο Αλέξανδρο Μαγγειριάδη, στο Φόρουμ των Δελφών.

Ο δημοσιογράφος ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα για τις ευρωεκλογές και το διακύβευμά τους και ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε:

«Εχουμε σε όλη την Ευρώπη μια αξιοπρόσεκτη και επικίνδυνη άνοδο του ακροδεξιού λαϊκισμού και μάχες όχι ανάμεσα στην αριστερά και την δεξιά αλλά το διακύβευμα είναι το ποσοστό των ακροδεξιών κομμάτων με κάποια από αυτά να βγαίνουν πρώτα».

Για την Ελλάδα είπε ότι το διακύβευμα των ευρωεκλογών εκτός από τον ορατό κίνδυνο ανόδου της ακροδεξιάς είναι να επανισορροπήσει το πολιτικό σύστημα. Να έχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση να μπορέσει με αξιώσεις να διεκδικήσει την κυβέρνηση στις επόμενες εθνικές εκλογές. «Η εικόνα αυτή τη στιγμή είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης τρέχει σε έναν αγώνα στίβου μόνος του και κινδυνεύει να βγει δεύτερος», είπε χαρακτηριστικά.

Εκτίμησε ότι αν ο κ. Μητσοτάκης καταγράψει ποσοστό πολύ χαμηλό σε σχέση με αυτό των εθνικών εκλογών θα έχει πρόβλημα.

Για την ελληνική οικονομία είπε ότι σε μακροοικονομικό επίπεδο τα μεγέθη είναι θετικά. Εξέφρασε την ανησυχία του για τις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

«Το μεγάλο ερώτημα», είπε, «είναι αν θέλουμε όχι μόνο να μείνουμε Ευρώπη ή να γίνουμε Ευρώπη ή να γίνουμε μία χώρα της Ανατολικής Ευρώπης. Ο στόχος μας είναι οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης».

Για την Ευρωπαϊκή Αμυνα τόνισε ότι η έννοια της γεωπολιτικής ασφάλειας προφανώς εξαρτάται και από τις αποτρεπτικές ικανότητες, αλλά κυρίως από τη διπλωματία και την εξωτερική πολιτική.

«Το κρίσιμο θέμα είναι η ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης. Ετσι θα έβλεπα και την ενίσχυση της Αμυνας. Η Ευρώπη όμως δεν κινείται σε αυτή την κατεύθυνση. Εχουμε δύο πολέμους σε Ουκρανία και Παλαιστίνη. Η Ευρώπη πρέπει να είναι με το κράτος δικαίου και την ειρήνη. Θα περίμεναν να είναι πιο δραστήρια στη διπλβατία για να σταματήσει η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και παρέμβαση για την ειρήνη στην Παλαιστίνη.

Δεν λέω πως δεν πρέπει να μας νοιάζει η άμυνα, αλλά να είναι συνυφασμένο με μία στρατηγική στην εξωτερική πολιτική».

Για την Τουρκία είπε ότι η Άγκυρα έχει μια σαφή στρατηγική αλλά δεν είναι σίγουρος για την δική μας πλευρά. Υποστήριξε ότι η πολιτική της αναβλητικότητας δεν θα μας βγάλει πουθενά. Χάνουμε είπε κρίσιμο χρόνο και θα έπρεπε να αξιοποιήσουμε την δική μας θέση και στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ