Πανικός και κόκκινος συναγερμός στο Μαξίμου

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με τη μετάλλαξη Όμικρον, η οποία επελαύνει στη χώρα μας αφήνοντας πίσω της χιλιάδες κρούσματα. Μόνο την τελευταία εβδομάδα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 100.000 κρούσματα, ενώ οι προβλέψεις των επιστημόνων μιλούν για 80.000 νέες μολύνσεις την ημέρα.

Η αισιοδοξία που υπήρχε στο κυβερνητικό επιτελείο ότι η Ελλάδα θα τα πάει πολύ καλύτερα στην αντιμετώπιση της μετάλλαξης Όμικρον – επειδή τα κρούσματα ξεκίνησαν δύο εβδομάδες αργότερα απ’ ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη – έχει εξανεμιστεί, αφού και πάλι η χώρα μας κατάφερε να εμφανίζεται πρωταθλήτρια στα κρούσματα.

Πανικός για τα σχολεία

Η λειτουργία των σχολείων αναμένεται να ανεβάσει ακόμα περισσότερο των αριθμό των νοσούντων, αφού, όπως υποστηρίζουν πολλοί από τους ειδικούς, με το που θα ανοίξουν τα σχολεία θα αναγκαστούν να ξανακλείσουν, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι η διασπορά θα είναι τεράστια σε ελάχιστο χρόνο και η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού SARS-CoV-2 θα μεταφερθεί αστραπιαία και στα σπίτια των μαθητών.

Προφανώς η επιμονή της κυβέρνησης να ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου έχει να κάνει με τη βεβαιότητα πως κάτι τέτοιο θα έφερνε κανονικό λοκντάουν, δεδομένου ότι πολλοί γονείς θα παρέμεναν στα σπίτια τους για να προσέχουν τα παιδιά, ιδίως αυτά του Δημοτικού.

Το πολιτικό κόστος από μια τέτοια ενέργεια θα ήταν δυσβάστακτο, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση και οι υπουργοί της έπαιρναν το ρίσκο και διαβεβαίωναν τους πολίτες ότι για κανέναν λόγο δεν θα ξανακλείσει η χώρα.

Φυσικά, εάν οι προβλέψεις των ειδικών επιβεβαιωθούν, πολύ γρήγορα η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει στα σοβαρά το ενδεχόμενο να ξαναμπεί σε καραντίνα και καθολικό λοκντάουν, όσο και αν το ξορκίζει η κυβέρνηση. Άλλωστε τα μέτρα που ίσχυσαν τις μέρες των εορτών για την εστίαση και τη διασκέδαση δείχνουν προς τα πού βαδίζει η χώρα εάν τα πράγματα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο.

Απειλή για το ΕΣΥ

Την ίδια στιγμή ο κίνδυνος πολυεπίπεδων δυσλειτουργιών σε μία σειρά από κομβικές λειτουργίες του κράτους, λόγω της διαφαινόμενης μαζικής νόσησης πολιτών, είναι ορατός – και για κάποιους πολύ κοντινός.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα – παραμονές της Πρωτοχρονιάς – πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες συσκέψεις μεταξύ των συνεργατών του πρωθυπουργού, ενώ και σε αρκετά υπουργεία συζητήθηκε διεξοδικά η πιθανότατα μείωσης των εργαζομένων σε κρίσιμα πόστα του Δημοσίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος είχε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους υπουργούς Υγείας Θάνο Πλεύρη, Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, καθώς οι πληροφορίες λένε ότι υπάρχουν πολλά κρούσματα και στα σώματα ασφαλείας

Το βλέμμα όλων είναι φυσικά στραμμένο στο ΕΣΥ, καθώς μπορεί η νέα παραλλαγή να μην δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους νοσούντες, ωστόσο, εάν ένα ποσοστό εργαζομένων κολλήσει την Όμικρον και βρεθεί σε καραντίνα, τότε δεν αποκλείεται να υπάρχουν ακόμα και άδεια κρεβάτια στις ΜΕΘ αλλά να μην επαρκούν οι γιατροί και νοσηλευτές για τη νοσηλεία των ασθενών.

Με δεδομένο μάλιστα ότι ένα ποσοστό εργαζομένων στο ΕΣΥ βρίσκεται σε αναστολή καθώς είναι ανεμβολίαστοι η κατάσταση δείχνει να περιπλέκεται ακόμα πιο πολύ. Γι’ αυτό άλλωστε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είπε πριν από μερικές μέρες ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη, ανά πάσα στιγμή, να στείλει φύλλα πορείας στους ιδιώτες γιατρούς.

Αγκάθι τα μέσα μεταφοράς

Το τρίτο θέμα που αποτελεί σοβαρό αγκάθι για την κυβέρνηση είναι η κατάσταση στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Καθώς όλη την περίοδο της πανδημίας τα μέσα έχουν ενοχοποιηθεί για την εξάπλωση του ιού, τυχόν απώλειες του προσωπικού θα έφερναν αυτόματα μείωση των δρομολογίων και άρα μεγαλύτερη επιβάρυνση των πολιτών που μετακινούνται με λεωφορεία και μετρό.

Στο κόκκινο το Δημόσιο

Το τέταρτο θέμα που απασχολεί το Μέγαρο Μαξίμου έχει να κάνει με τον δημόσιο τομέα. Το γεγονός ότι ήδη εφαρμόζεται η τηλεργασία σε ποσοστό 50% δεν καθησυχάζει τα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία φοβούνται ότι, στην περίπτωση που συνεχιστεί η εξάπλωση της Όμικρον, δεν θα είναι δυνατή η λειτουργία βασικών τομέων του Δημοσίου.

Νέα δέσμη μέτρων

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει και σε νέες παρεμβάσεις συνολικά, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. Τα μέτρα που ισχύουν έχουν ημερομηνία λήξης τη 16η Ιανουαρίου. Ωστόσο είναι πιθανό όχι μόνο να παραταθούν, αλλά και να αυξηθούν. Ήδη στο συρτάρι του Μεγάρου Μαξίμου υπάρχει μία δέσμη μέτρων που ανά πάσα στιγμή μπορεί να εφαρμοστούν. Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

● Λοκντάουν στους ανεμβολίαστους, με απαγόρευση παραμονής ακόμα και στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης.

● Περαιτέρω μείωση του ωραρίου λειτουργίας της εστίασης, στις 11.00 ή ακόμα και στις 10.00 μ.μ.

● Περαιτέρω μείωση της χωρητικότητας των καταστημάτων, δηλαδή του αριθμού των πελατών ανά τετραγωνικό μέτρο.

Την ίδια ώρα ωστόσο έχει ξεκινήσει ενδοκυβερνητική κόντρα για τις τιμές των τεστ, με τον υπουργό Ανάπτυξης να επιρρίπτει τις ευθύνες για την υψηλή τιμή του PCR στον περιφερειάρχη και πρόεδρο του ΙΣΑ Γιώργο Πατούλη, και τον Θανάση Εξαδάκτυλο, πρόεδρο του ΠΙΣ, λέγοντας ότι το πλαφόν των 60 ευρώ μπήκε στα μοριακά τεστ έπειτα από συσκέψεις που έκανε μαζί τους και ύστερα από δική τους απαίτηση.

Και οι δύο, ωστόσο, τον διέψευσαν…

ΠΗΓΗtopontiki.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ