«Παιχνίδι φωτιάς» στην ανατολική Μεσόγειο

Η Τουρκία επανέρχεται και υποδαυλίζει τη σταθερότητα στην ανατολική μεσόγειο με τη συνομολόγηση νούμερο δύο του παράνομου Τούρκο-Λιβυκού μνημονίου έπειτα από την επίσκεψη του Τσαβούσογλου στη Λιβύη. Εν μέσω του Ουκρανικού που έχει συνταράξει την ομαλότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, επ’ ουδενί οι ΗΠΑ δε μπορούν να δεχθούν τις έκνομες απαιτήσεις της Άγκυρας και την περαιτέρω κλιμάκωση.

Ας μη ξεχνούμε πως ο νυν πρωθυπουργός της Λιβύης δε λαμβάνει την υποστήριξη και αναγνώριση της βουλής και δε δικαιούται να συνάπτει κρατικές συμφωνίες που να δεσμεύουν μελλοντικά το κράτος σύμφωνα με τη νομολογία του ΟΗΕ. Αυτό το ατόπημα της Τουρκίας που θα θελήσει να δεσμεύσει ΑΟΖ για έρευνα υδρογονανθράκων θα προκαλέσει αναπόφευκτα την οργισμένη αντίδραση κρατών που κατέχουν δικαιώματα γεωπολιτικής και οικονομικής φύσεως στη Λιβύη.

Το Κάϊρο, έχει ήδη εκφραστεί με σκληρή διπλωματική γλώσσα απέναντι στις πρακτικές της Άγκυρας και όσο η τελευταία τραβάει το σχοινί κινδυνεύει να παρεκτραπεί πλήρως η σταθερότητα και να ανοίξουν οι πόρτες του φρενοκομείου. Η Τουρκία θα επιχειρήσει να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά των περιφερειακών δυνάμεων όπως της Αιγύπτου καθώς και τις κινήσεις της Αθήνας. Στο πεδίο αυτό εμπλέκονται επίσης Γαλλικά και Ιταλικά συμφέροντα που πιθανόν θα καταστούν επισφαλή.

Σε μια περίοδο που η ενέργεια κοστίζει και κοστίζει ακριβά, μια ανάφλεξη στην ευρύτερη περιοχή ενός κράτους που είναι μέλος του ΟΠΕΚ θα δημιουργήσει επιπλέον τριγμούς στο παγκόσμιο σύστημα τιμών και διακίνησης επιβαρύνοντας επιπλέον τα κράτη. Ο Ερντογάν προκειμένου να επιτύχει τα φαραωνικά πλάνα του και να αγκιστρωθεί στον προεδρικό θώκο εσαεί, θα κινηθεί διπλωματικά αλλά και στρατιωτικά ερεθίζοντας τον κύριο βασικό του αντίπαλο, την Ελλάδα. Επιθυμεί διακαώς να πέσουμε στην υποτιθέμενη παγίδα του και να κάνουμε την πρώτη κίνηση κατηγορώντας μας.

Από την πλευρά μας παρόλα αυτά, θα πρέπει να καταστεί σαφές προς όλους ότι υπηρετούμε σαφώς το διεθνές δίκαιο το οποίο λειτουργεί υπέρ μας αλλά να διακηρύξουμε σε όλους τους τόνους ότι άπαξ η Άγκυρα προβεί στο απονενοημένο δε θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια αλλά θα πράξουμε στο πεδίο με ότι μέσα διαθέτουμε. Και ας είμαστε επιτελούς ειλικρινείς. Η Ελληνική πλευρά να διαμηνύσει στην Ουάσινγκτον ότι με υπαιτιότητα της Τουρκίας, η λεκάνη της νοτιοανατολικής μεσογείου μπορεί να μετατραπεί σε κρανίου τόπο θέτοντας την ταφόπλακα στο ΝΑΤΟ και την ειρήνη στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Έχουμε φτάσει στο έσχατο σημείο όπου οι χάρτες και οι οδηγίες του ΟΗΕ αποτελούν κουρελόχαρτα και λόγια του αέρα.

Σε στιγμές που απειλείται αναφανδόν η κυριαρχία της πατρίδος δε χωρούν από του κυβερνώντες μισόλογα και υπεκφυγές. Δυστυχώς, αν η Τουρκία καταπατήσει εθνικά δικαιώματα ο δρόμος είναι ένας και τίθενται σε ισχύ τα επιτελικά πλάνα. Δε νοείται να μιλούμε ακόμη για διευθέτηση και συνεννόηση με πειρατές όταν έρχονται για να σε ακρωτηριάσουν μέσα στο ίδιο σου το σπίτι.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...