Παιδική εργασία σε ξενοδοχεία: Ο «εκσυγχρονισμός» της ΝΔ παραπέμπει στο μοντέλο πρόνοιας της Φρειδερίκης

Με σκληρή γλώσσα απάντησε η Θεανώ Φωτίου στα σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να φέρει από το παράθυρο την παιδική εργασία στα ξενοδοχεία, βαφτίζοντάς την «μερική απασχόληση ανηλίκων».


«Διαπιστώνουμε τελικά ότι για τη ΝΔ “εκσυγχρονισμός” είναι να μην πηγαίνουν τα παιδιά των κλειστών δομών φροντίδας στο Λύκειο και το Πανεπιστήμιο αλλά να διοχετεύονται σε κακοπληρωμένες δουλειές. Αυτός ο “εκσυγχρονισμός” παραπέμπει ευθέως στο μοντέλο της πρόνοιας της Φρειδερίκης» υπογραμμίζει η αναπληρώτρια τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. «Τότε, από τα δεκάδες χιλιάδες παιδιά που βρίσκονταν σε ιδρύματα, όποιοι δεν ήταν αριστούχοι στο γυμνάσιο δεν μπορούσαν να συνεχίσουν και τους έστελναν στις ξενοδοχειακές σχολές της Πάρνηθας και της Ρόδου για να γίνουν καμαριέρες ή γκρουμ» σημειώνει.

Η Θεανώ Φωτίου απαντά και στους ισχυρισμούς, μετά την κατακραυγή, του υπουργείου Εργασίας, που κατά την προσφιλή του συνήθεια επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «με ψέματα και τερατολογίες διαστρεβλώνει την πραγματικότητα». Η αν. τομεάρχης Κοινωνικής Πολιτικής υπενθυμίζει ότι για τα ελάχιστα ενήλικα άτομα που διαβιούν στα ιδρύματα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε πρόγραμμα που έδινε στέγη και εργασία με τον κατώτατο μισθό πλήρους απασχόλησης, ενώ τον Ιούλιο του 2019 παρέδωσε στη ΝΔ διαμερίσματα αυτόνομης διαβίωσης για ενήλικες που ανακαινίζονταν.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η μόνη μεταρρύθμιση για την αναδοχή και την υιοθεσία, που γνωρίζει όλη η Ελλάδα, είναι ο νόμος 4538/18 του ΣΥΡΙΖΑ που η κυβέρνηση Μητσοτάκη καθυστερεί και επιχειρεί συνεχώς να αλλοιώσει. Πληροφορεί τέλος το υπουργείο Εργασίας ότι πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν τα παιδιά να ολοκληρώνουν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με όλα τα μέσα και να τους παρέχονται όλες οι δυνατότητες για να έχουν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ολόκληρη η απάντηση της Θεανώς Φωτίου στο υπουργείο Εργασίας:

«Το Υπουργείο Εργασίας επιβεβαίωσε χθες βράδυ τις καταγγελίες μας ότι προωθεί την εργασία των ανηλίκων από ιδρύματα σε ξενοδοχειακές μονάδες. Μάλιστα τη βάφτισε «μερική απασχόληση ανηλίκων» και μας διαβεβαίωσε ότι αυτή η κυβέρνηση θα σεβαστεί το υπάρχον αυστηρό νομικό πλαίσιο.

Με απλά λόγια, ο κ. Μητσοτάκης δείχνει το δρόμο σε αυτά τα ανήλικα παιδιά τα οποία το κράτος έχει υπό την προστασία και φροντίδα του: Δεν χρειάζεται να πάνε στο Λύκειο, ούτε στα Πανεπιστήμια, χρειάζονται μαθητεία και μερική απασχόληση.

Πέραν όμως της επιβεβαίωσης των καταγγελιών μας, το Υπουργείο Εργασίας αναφέρεται και στα εξής γελοία και κωμικοτραγικά:

1ον: «ο ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να εγκλωβιστούν σε ιδρύματα τα παιδιά από την εφηβεία μέχρι τα 30 τους». Είναι ελάχιστα τα παιδιά άνω των 18 τυπικής ανάπτυξης δηλαδή χωρίς αναπηρίες που διαβιούν στα ιδρύματα. Γι’ αυτά τα ενήλικα άτομα εφαρμόσαμε επιτυχώς το πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη», από το 2015 μέχρι το 2017 και στη συνέχεια το «Στέγαση και Εργασία» με βάση την ΚΥΑ οικ. 60134/786/2017 – ΦΕΚ 4545/Β/21-12-2017. Το πρόγραμμα αυτό έδινε στέγη και εργασία με τον κατώτατο μισθό πλήρους απασχόλησης σε ενήλικες 18+ που προέρχονταν από δομές παιδικής προστασίας.

Στη ΝΔ παραδώσαμε επίσης τον Ιούλιο του 2019 διαμερίσματα αυτόνομης διαβίωσης για ενήλικες που ανακαινίζονταν. Σε ένα μάλιστα από αυτά, κενό και ανεκμετάλλευτο από το 2003, εγκαταστήσαμε φοιτήτρια της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Φαίνεται πως η ανακαίνιση, 2 χρόνια τώρα συνεχίζεται!!!

2ον: Λέει το υπουργείο: «Μεταρρυθμίσαμε πλήρως τις διαδικασίες υιοθεσίας και αναδοχής». Η μόνη μεταρρύθμιση που γνωρίζει όλη η Ελλάδα είναι ο νόμος 4538/18 του ΣΥΡΙΖΑ για την αναδοχή και υιοθεσία ο οποίος εφαρμόζεται ψηφιακά από τον Απρίλιο του 2019 και αυτή η κυβέρνηση καθυστερεί και επιχειρεί συνεχώς να αλλοιώσει.

3ον: Να πληροφορήσουμε το Υπουργείο ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν τα παιδιά να ολοκληρώνουν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με όλα τα μέσα, και με υποστηρικτική διδασκαλία αν αυτό απαιτείτο, και να τους παρέχονται όλες οι δυνατότητες για να έχουν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Διαπιστώνουμε τελικά ότι για τη ΝΔ «εκσυγχρονισμός» είναι να μην πηγαίνουν τα παιδιά των κλειστών δομών φροντίδας στο Λύκειο και το Πανεπιστήμιο αλλά να διοχετεύονται σε κακοπληρωμένες δουλειές. Αυτός ο «εκσυγχρονισμός» παραπέμπει ευθέως στο μοντέλο της πρόνοιας της Φρειδερίκης. Τότε, από τα δεκάδες χιλιάδες παιδιά που βρίσκονταν σε ιδρύματα, όποιοι δεν ήταν αριστούχοι στο γυμνάσιο δεν μπορούσαν να συνεχίσουν και τους έστελναν στις ξενοδοχειακές σχολές της Πάρνηθας και της Ρόδου για να γίνουν καμαριέρες ή γκρουμ».

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Καμία σκέψη για παιδική εργασία!


Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την απασχόληση ανηλίκων που διαβιούν στα ιδρύματα εξαπέλυσε η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για αντίληψη της «πιο σκοτεινής εκδοχής ψυχοπαιδαγωγικής που θέλει τα παιδιά να «στρώνουν» μέσα από την εργασία».

«Μετά την κατάργηση του 8ώρου, τις απλήρωτες υπερωρίες και το νέο ασφαλιστικό η κυβέρνηση προωθεί τώρα και την παιδική εργασία. Πρόκειται για τα ανήλικα παιδιά που έχει υπό την φροντίδα του το κράτος σε κλειστές δομές ανηλίκων. Το υπουργείο Εργασίας συμφώνησε με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος να απασχολούνται παιδιά μεγαλύτερα των 16 ετών σε ξενοδοχειακές μονάδες» τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της.

«Η θέση των παιδιών είναι στα σχολεία!», ξεκαθαρίζει σε έντονο ύφος η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

«Το κράτος που έχει την ευθύνη για τα παιδιά σε ιδρύματα, αντί να φροντίσει για την υποχρεωτικότητα της εκπαίδευσης μέχρι και την ολοκλήρωση του λυκείου τα προορίζει για φθηνά εργατικά χέρια σε ξενοδοχειακές μονάδες! Η εργασία 16χρονων παιδιών δεν αποτελεί αποϊδρυματοποίηση, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, αλλά είναι βγαλμένη από την πιο σκοτεινή εκδοχή ψυχοπαιδαγωγικής που θέλει τα παιδιά να «στρώνουν» μέσα από την εργασία» προσθέτει.

Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύει καταληκτικά ότι «καμία σκέψη για παιδική εργασία!»

Διαβάστε οπωσδήποτε

Αποκλειστικά στο Periodista:

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

To μαρτυριάρικο παρεάκι της COSMOTE στην Κίμωλο και τα χαμένα εσώρουχα της «κακιάς» μάγισσας με τα κοτσιδάκια

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το καλοκαίρι έχει μπει...

Η «βόμβα» που έχει στο συρτάρι του ο Στέφανος Κασσελάκης για τον Αλέξη Τσίπρα

Η Πυθία αναρωτιέται Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Ο...

Τα τρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αν «πέσει» ο Στέφανος Κασσελάκης «χάνονται»

Η Πυθία αποκαλύπτειΑς μην γελιόμαστε. Τα φαινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ...