Πέφτει η καχυποψία και ενισχύεται η διασυνοριακή συνεργασία

Θέματα αστυνομικής και διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – Αλβανίας, καθώς και η λειτουργία του Κέντρου ανταλλαγής πληροφοριών στην Κακαβιά, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης, την Παρασκευή,  του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, με τον Αλβανό ομόλογό του, υφυπουργό Εσωτερικών, Andi Mahila, στο συνεδριακό κέντρο Δελβινακίου Ιωαννίνων. Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της προηγούμενης συνάντησης των δύο υφυπουργών στην Αλβανία, αλλά και αυτής που ακολούθησε μεταξύ του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου και του υπουργού Εσωτερικών της Αλβανίας, Bledi Cuci, στην Ελλάδα.  

Στα αξιοσημείωτα και ιδιαίτερα σημαντικά είναι το γεγονός ότι ο Έλληνας υφυπουργός επισκέφτηκε με όλους τους ένστολους μειονοτικές περιοχές εντός της αλβανικής επικράτειας. Κάτι αντίστοιχο δεν έχει συμβεί μεταπολεμικά και είναι ενδεικτικό της μείωσης της καχυποψίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, αλλά και της ουσιαστικής ενίσχυσης της διασυνοριακής συνεργασίας.
 
Σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, οι διαδοχικές συναντήσεις επιβεβαιώνουν τη βούληση των δύο κυβερνήσεων για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας – Αλβανίας σε θέματα ασφάλειας, αστυνομικής συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών.

Με την ευκαιρία των συνομιλιών, συζητήθηκαν ταυτόχρονα και ζητήματα σχετικά με τη διευκόλυνση της προβλεπόμενης αυξημένης μετακίνησης από και προς την Αλβανία, από τα συνοριακά σημεία ελέγχου των Περιφερειών Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας με αφορμή το Πάσχα, αλλά και την θερινή περίοδο.

Μετά το τέλος των συνομιλιών, ο κ. Οικονόμου τόνισε σε δηλώσεις του: «Βρίσκονται όλοι οι αρμόδιοι αξιωματούχοι σήμερα εδώ, και από τις δύο πλευρές, στη βάση της κοινής μας βούλησης, ώστε η διασυνοριακή συνεργασία να είναι 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 μέρες το χρόνο, ενεργή. Σε αυτό θα βοηθήσει σημαντικά, όπως ανέφερε και ο ομόλογός μου κ. AndiMahila, και η λειτουργία μέσα στο έτος, στην Κακαβιά, του κέντρου ανταλλαγής πληροφοριών που θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση και θα είναι στελεχωμένο από στελέχη των αστυνομιών των δύο χωρών και των τελωνειακών αρχών. Έτσι θα έχουμε τη δυνατότητα να υπάρχει ανταλλαγή των πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο και να αναπτύσσονται και οι αναγκαίες επιχειρησιακές δράσεις για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος».

Σε σχέση με την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας και τις νέες δυνατότητες που προκύπτουν για την συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα ασφάλειας, ο κ. Οικονόμου σημείωσε: «Στηρίζουμε σταθερά την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας και νοιώθουμε φίλοι και σύμμαχοι μέσα στο ΝΑΤΟ. Στέλνουμε σήμερα από εδώ, ισχυρό μήνυμα φιλίας και στρατηγικής συνεργασίας, αλλά και ηχηρό μήνυμα προς τις οργανωμένες εγκληματικές οργανώσεις, ότι είναι σταθερή η βούλησή μας να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να είμαστε κάθε μέρα και πιο αποτελεσματικοί, απέναντί τους. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Andi Mahila για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε μεταξύ των δύο υπουργείων. Είμαστε επιφορτισμένοι και οι δύο να υλοποιήσουμε αυτά τα οποία οι υπουργοί μας συμφώνησαν, αλλά και οι πρωθυπουργοί, ο κ. Ράμα και ο κ. Μητσοτάκης, έχουν σταθερά χαράξει, στο πλαίσιο της ελληνοαλβανικής φιλίας και σταθερής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας».

Αμέσως μετά, ο Ελληνας υφυπουργός και ο Αλβανός ομόλογός του, πέρασαν στην αλβανική επικράτεια ανταποκρινόμενοι σε πρόσκληση για γεύμα, προς τιμήν της ελληνικής αντιπροσωπείας, του δημάρχου Δρόπολης και Πωγωνίου, Δημήτρη Τόλη. Κατά την διάρκεια της παραμονής τους εκεί, επισκέφθηκαν τις περιοχές Τεριαχάτες και Δερβιτσάνη. Στην τελευταία, ο κ.Οικονόμου πραγματοποίησε προσκυνηματική επίσκεψη στον ιστορικό ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που έχει κτιστεί το 1870. 

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ