Ο Moody’s υποβάθμισε σε αρνητική την προοπτική του τομέα των ακινήτων στην Κίνα

Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s αναθεώρησε χθες Πέμπτη την προοπτική του αξιόχρεου του τομέα των ακινήτων της Κίνας από «σταθερή» σε «αρνητική», επικαλούμενος τον αντίκτυπο της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στις πωλήσεις.

Οι πωλήσεις αναμένεται να συρρικνωθούν κατά 5% κατά τη διάρκεια των έξι ως δώδεκα επόμενων μηνών, σύμφωνα με τον οίκο, ο οποίος εκτιμά πως τα μέτρα στήριξης της αγοράς ακινήτων που ανακοίνωσε η κινεζική κυβέρνηση δεν θα έχουν παρά «βραχεία διάρκεια».

Χθες Πέμπτη η κινεζική κεντρική τράπεζα μείωσε έναν λόγο αναφοράς, τον συντελεστή υποχρεωτικών ελάχιστον αποθεματικών (RRR), που αποτελεί το μέρος των καταθέσεων που οι τράπεζες υποχρεούνται να κρατούν τα ταμεία τους, για να αναθερμανθεί η δραστηριότητα.

Το μέτρο έχει στόχο να «ωθήσει τις τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια των υπαρχόντων ενυπόθηκων δανείων» με φόντο την κρίση στον τομέα των ακινήτων, σύμφωνα με τον οικονομολόγο Λάρι Χου της τράπεζας επενδύσεων Macquarie.

Πρόκειται για την τρίτη μείωση μέσα σε έναν μήνα.

Η κατάσταση στον τομέα των ακινήτων, με πολλές μεγάλες εταιρείες στα πρόθυρα πτώχευσης και ανολοκλήρωτα έργα, χαρακτηρίζεται μεγάλο εμπόδιο για την ανάπτυξη.

Για τον Moody’s, οι ανησυχίες που συνδέονται με τα οικονομικά προβλήματα της Country Garden, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες ακινήτων, επιτείνουν την αποφυγή «κινδύνου» από τους αγοραστές ακινήτων.

Η εταιρεία, που μέχρι πρότινος θεωρείτο στέρεη από χρηματοοικονομική σκοπιά, βρέθηκε τους τελευταίους μήνες στο επίκεντρο της κρίσης που πλέον απειλεί την επιβίωση πολλών μεγάλων ονομάτων του τομέα.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου η Country Garden, που κινδύνευε να βρεθεί σε στάση πληρωμών, αποπλήρωσε in extremis οφειλόμενους τόκους αξίας 22,5 εκατ. δολαρίων στους πιστωτές της.

Αν η εταιρεία δεν κατέβαλε το ποσό και κήρυσσε πτώχευση, θα πυροδοτούσε σοκ στον τομέα των ακινήτων, που ήδη έχει χτυπηθεί από την κρίση της πανδημίας και την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας.

Τα τεράστια χρέη εταιρειών του τομέα των ακινήτων στην Κίνα εκλαμβάνονται τα τελευταία χρόνια από το Πεκίνο ως μείζον κίνδυνος για την οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Το Πεκίνο σταδιακά από το 2020 έκανε αυστηρότερους τους όρους πρόσβασής τους σε πιστώσεις, στερεύοντας τις πηγές χρηματοδότησής τους. Ακολούθησε κύμα πτωχεύσεων, με σημαντικότερη αυτή του ομίλου Evergrande, υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη δυνητικών πελατών και πλήττοντας το σύνολο του τομέα, εν μέσω επιβράδυνσης της οικονομίας.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μυστικές δημοσκοπήσεις – Εφιάλτης για τον Μητσοτάκη: Η Ελληνική Λύση πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας

Ανατροπή στις μυστικές δημοσκοπήσεις: Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου αναδεικνύεται πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας και διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στη Βόρεια Ελλάδα

Η ηχηρή απουσία από την ομιλία Τσίπρα – Το μήνυμα που ανησύχησε τους επιτελείς

Η απουσία της Όλγας Γεροβασίλη από την ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη προκαλεί ερμηνείες και σενάρια για την επόμενη μέρα του πρώην πρωθυπουργού

Προβληματισμός και μεγάλη αγωνία των ολιγαρχών για τον Τσίπρα – Η αναπόφευκτη σύγκριση με τον Μαρινάκη

Σκεπτικισμός στους επιχειρηματικούς κύκλους που στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς η εμφάνισή του στο συνέδριο του Economist θεωρήθηκε «άχρωμη» και χωρίς απήχηση

Μυστική δημοσκόπηση – «καμπανάκι πολιτικού θανάτου» για τον Μητσοτάκη: Κατρακυλά η ΝΔ – Κάτω από το 25% η πραγματική απήχηση λίγο πριν τη...

Μυστική δημοσκόπηση-σοκ μετά το καλοκαίρι δείχνει κατάρρευση της ΝΔ κάτω από το 25%. Πτώση άνω των 5 μονάδων στην πρόθεση ψήφου και πανικός στο Μαξίμου λίγο πριν τη ΔΕΘ