Ο Moody’s μέσα στη νύχτα υποβάθμισε το αξιόχρεο της Γαλλίας

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s ανακοίνωσε τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο πως υποβαθμίζει στο Aa3 το αξιόχρεο του δημοσίου της Γαλλίας, μόλις μερικές ώρες αφού ο Φρανσουά Μπαϊρού ονομάστηκε νέος πρωθυπουργός από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Η υποβάθμιση «αντανακλά την άποψή μας πως τα δημόσια οικονομικά» της Γαλλίας «θα εξασθενίσουν ουσιωδώς κατά τη διάρκεια των προσεχών ετών» εξαιτίας της «πολιτικής πολυδιάσπασης» που μπορεί «στο προβλεπτό μέλλον» να «εμποδίσει σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή», επιχειρηματολόγησε ο οίκος.

Ο Moody’s, που υποβάθμισε την προοπτική του αξιόχρεου του γαλλικού κράτους (Aa2 τότε) σε αρνητική τον Οκτώβριο, προειδοποίησε την ημέρα της ψήφου δυσπιστίας κατά της προηγούμενης κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ την 4η Δεκεμβρίου πως θα μπορούσε να έχει «αρνητικό» αντίκτυπο.

Ο οίκος χαρακτήρισε σταθερή την προοπτική στη νέα αξιολόγηση.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας Αντουάν Αρμάντ σημείωσε μέσω X πως «καταγράφει» την απόφαση του διεθνούς οίκου.

«Ο οίκος Moody’s ανακοίνωσε τη μεταβολή του αξιόχρεου της Γαλλίας (…) υπογραμμίζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις στο κοινοβούλιο και την τρέχουσα αβεβαιότητα ως προς την βελτίωση των δημοσίων οικονομικών μας. Το καταγράφω», έγραψε ο υπουργός.

«Ο διορισμός του Φρανσουά Μπαϊρού (στο αξίωμα του πρωθυπουργού) και η επαναβεβαίωση της βούλησής μας να μειώσουμε το έλλειμμα δίνουν σαφή απάντηση», πρόσθεσε.

Σε σύντομη ομιλία του κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής χθες, ο κ. Μπαϊρού επέμεινε στην ανάγκη να μειωθεί το έλλειμμα και το χρέος της Γαλλίας.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αποκάλυψη: Το βαθύ (παρα)κράτος του Μητσοτάκη μέσα στην επιτροπή Τσίπρα – Ποιος από τους «41» μιλούσε ως… «βαθύ λαρύγγι» σε σκοτεινά κέντρα;

Ανήκει στους 41 της «επιστημονικής επιτροπής» του Αλέξη Τσίπρα, αλλά φέρεται να είχε ανοικτή γραμμή με το πιο σκοτεινό κομμάτι του κρατικού μηχανισμού επί ΝΔ. Πόσα γνώριζε ο πρώην πρωθυπουργός;

Σάλος: Κόβεται ο Κανάκης στον ΑΝΤ1; Όργιο φημών για παρέμβαση Μητσοτάκη στον Κυριακού

Πρεμιέρα για τους Ράδιο Αρβύλα με το τραγούδι «Γλέντι» και στίχους αιχμής για την κυβέρνηση. Η φράση «πέρασε μια εξαετία που μοιάζει με επταετία» προκάλεσε σάλο και φήμες για παρέμβαση του Μαξίμου στον ΑΝΤ1

Βόμβα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ανακοίνωση φωτιά – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης με αγροτικές επιδοτήσεις – ζημία 19,6 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

37 συλλήψεις σε Αθήνα, Κρήτη, Μακεδονία – Πολυετές δίκτυο εξαπάτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με πλαστές δηλώσεις αγροτεμαχίων

Σάλος στο παρασκήνιο: Ο επιχειρηματίας φίλος του Τσίπρα που «αγοράζει» στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς

Παλιός φίλος του Αλέξη Τσίπρα, επιχειρηματίας με αλλεπάλληλα αποτυχημένα projects, φέρεται να χρηματοδοτεί πολιτικά πρόσωπα και από την Αριστερά και από το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας ρόλο διαμορφωτή των εξελίξεων. Στενές σχέσεις με Τσίπρα, παλιά στήριξη στην Αχτσιόγλου