Ο ΠΟΥ αποκαλύπτει: Πόσο επικίνδυνη είναι η «παραλλαγή ενδιαφέροντος» του κορωνοϊού που εξαπλώνεται ραγδαία

Μια υποπαραλλαγή του στελέχους Όμικρον του κορωνοϊού έχει χαρακτηριστεί ως «παραλλαγή ενδιαφέροντος» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. εξαιτίας της «ταχέως αυξανόμενης εξάπλωσής της».

Η υποπαραλλαγή JN.1 έχει εντοπιστεί σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο κίνδυνος για το κοινό είναι επί του παρόντος χαμηλός και τα τρέχοντα εμβόλια εξακολουθούν να προσφέρουν προστασία, αναφέρει ο ΠΟΥ. Ωστόσο, προειδοποιεί ότι η covid και άλλες λοιμώξεις μπορεί να αυξηθούν αυτό τον χειμώνα.

Οι ιοί του αναπνευστικού συστήματος, όπως η γρίπη, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) και η παιδική πνευμονία βρίσκονται επίσης σε άνοδο στο βόρειο ημισφαίριο.

Ο ιός που προκαλεί την Covid αλλάζει συνεχώς με την πάροδο του χρόνου και μερικές φορές αυτό οδηγεί στην ανάπτυξη νέων παραλλαγών. Η παραλλαγή Omicron είναι η παγκοσμίως κυρίαρχη παραλλαγή εδώ και αρκετό καιρό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρακολουθεί επί του παρόντος ορισμένες παραλλαγές ενδιαφέροντος που συνδέονται με την Omicron – συμπεριλαμβανομένου του JN.1 – αν και καμία από αυτές δεν θεωρείται ανησυχητική.

Η JN.1 είναι επί του παρόντος η ταχύτερα αναπτυσσόμενη παραλλαγή στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, αντιπροσωπεύοντας το 15 έως 29% των λοιμώξεων. Η παραλλαγή αυτή εξαπλώνεται γρήγορα σε όλες τις περιοχές, πιθανώς επειδή έχει μια πρόσθετη μετάλλαξη στην πρωτεΐνη spike σε σχέση με την παραλλαγή BA.2.86 από την οποία προήλθε.

«Αναμένεται ότι αυτή η παραλλαγή μπορεί να προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων Sars-Cov-2 εν μέσω κύματος λοιμώξεων από άλλες ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις, ιδίως σε χώρες που εισέρχονται στη χειμερινή περίοδο», αναφέρει η εκτίμηση κινδύνου του ΠΟΥ.

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Newsroom

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ανατροπή με Αναστασία Γιάμαλη και ΣΚΑΪ;

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Η αλήθεια για το ΠΑΟΚ-ΑΕΚ και τι θα συμβεί (λογικά) στο αυριανό ντέρμπι

Γράφει ο Πρόεδρος ΠΑΕ *Η ιδιότητα του μετά Χριστόν προφήτη...