Ο Νετανιάχου συνάντησε απεσταλμένους των ΗΠΑ, που επιδιώκουν συμφωνία κατάπαυσης πυρός στον Λίβανο

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντήθηκε χθες Πέμπτη με αμερικανούς απεσταλμένους που πήγαν στο Ισραήλ με την επιδίωξη να υπάρξει πρόοδος στο εγχείρημα να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, στους οποίους τόνισε πως η όποια συμφωνία με τη Χεζμπολά θα πρέπει να συμπεριλάβει εγγυήσεις για την ασφάλεια της χώρας του.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν διαβεβαίωσε χθες βράδυ πως οι συνομιλίες «προχώρησαν» αλλά «έχουμε ακόμη δουλειά να κάνουμε», καλώντας να υπάρξει «διπλωματική λύση» που θα συμπεριλάβει «κατάπαυση του πυρός».

Χθες ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο σκότωσαν επτά ανθρώπους στο βόρειο Ισραήλ και ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε βομβαρδισμούς στον Λίβανο και στη Λωρίδα της Γάζας, όπου διεξάγει πόλεμο εναντίον της Χεζμπολά και τη; Χαμάς αντίστοιχα.

Εξαπολύθηκαν νέοι βομβαρδισμοί σε νότια προάστια της Βηρυτού τις πρώτες πρωινές ώρες.

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ που επικαλούνται κυβερνητικές πηγές, το σχέδιο που προετοιμάζουν οι αμερικανοί απεσταλμένοι προβλέπει την απόσυρση των μαχητών της Χεζμπολά από τον νότιο Λίβανο, που γειτονεύει με το βόρειο Ισραήλ, και την απόσυρση του ισραηλινού στρατού από τον τομέα αυτό, με τον έλεγχο να επιστρέφει στις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου και στους κυανόκρανους του ΟΗΕ.

Ο Λίβανος θα αναλάβει την ευθύνη να εμποδίσει τη Χεζμπολά να εξοπλιστεί εκ νέου και το Ισραήλ θα διατηρήσει το δικαίωμά του να αμύνεται με σεβασμό του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με το έγγραφο αυτό.

Ο κ. Μπλίνκεν κάλεσε για ακόμη μια φορά να εφαρμοστεί πλήρως η απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που αφορούσε το τέλος του προηγούμενου πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολά το 2006 και προέβλεπε ότι οι μη κρατικές ένοπλες οργανώσεις όφειλαν να αποσυρθούν από τον νότιο Λίβανο, όπου -τουλάχιστον στη θεωρία- επιτρέπεται να είναι ανεπτυγμένοι μόνο κυανόκρανοι και στοιχεία του λιβανικού στρατού.

«Το κύριο διακύβευμα (…) είναι η δυνατότητα και η αποφασιστικότητα του Ισραήλ να φροντίσει να τηρηθεί η συμφωνία και να αποτραπεί κάθε απειλή για την ασφάλειά του προερχόμενη από τον Λίβανο», είπε ο κ. Νετανιάχου στους δυο απεσταλμένους, σύμφωνα με το γραφείο του.

Αργότερα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι «εκτιμά» την αμερικανική υποστήριξη, αρνούμενος να υποχωρήσει στις πιέσεις της Ουάσιγκτον. «Η πολιτική μου είναι απλή: όταν είναι εφικτό λέω ναι, αλλά όταν πρέπει λέω όχι», δήλωσε.

«Δεν θα βρίσκονται πλέον στρατιές τρομοκρατών στα σύνορα μας. Η Χαμάς δεν θα ελέγχει πλέον τη Γάζα και η Χεζμπολά δεν θα βρίσκεται στα βόρεια σύνορά μας σε θέσεις που θα της επέτρεπαν να εισβάλει» στην ισραηλινή επικράτεια, πρόσθεσε.

Το Ισραήλ λέει πως θέλει να εξουδετερώσει τη Χεζμπολά στον νότιο Λίβανο, ώστε να επιτραπεί η επιστροφή στο βόρειο τμήμα του των περίπου 60.000 κατοίκων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των ακατάπαυστων εκτοξεύσεων ρουκετών από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζα, πριν από έναν χρόνο και πλέον.

Σύμφωνα με το ισραηλινό τηλεοπτικό Κανάλι 12, η ισραηλινή πλευρά απαιτεί την απόσυρση της Χεζμπολά βόρεια του ποταμού Λιτάνι, κάπου τριάντα χιλιόμετρα από τα σύνορα, την ανάπτυξη του λιβανικού στρατού στα σύνορα, διεθνή μηχανισμό επιτήρησης της εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός και εγγυήσεις ότι το Ισραήλ θα διατηρήσει ελευθερία δράσης σε περίπτωση που θεωρήσει πως υφίστανται απειλές.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε πως τα στρατεύματα της χώρας, που έχουν εξαπολύσει χερσαίες επιχειρήσεις στον νότιο Λίβανο από την 30ή Σεπτεμβρίου, δεν θα αποσυρθούν προτού υπάρξει συμφωνία που θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις ασφαλείας του Ισραήλ.

Προχθές ο νέος ηγέτης της Χεζμπολά Ναΐμ Κάσεμ δήλωσε διατεθειμένος να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός «υπό όρους», χωρίς να διευκρινίσει ποιοι είναι αυτοί.

Ισραηλινά ΜΜΕ εκτιμούν ότι είναι ολοένα πιο πιθανή κατάπαυση του πυρός, καθώς ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, ο Χερτσί Χαλεβί, διατείνεται πως έχει πλέον υπάρξει «πλήρης διάλυση της διοικητικής δομής» της Χεζμπολά.

Ο πόλεμος που μαίνεται από την 7η Οκτωβρίου στη Λωρίδα της Γάζας εξαπλώθηκε στον Λίβανο, όπου το Ισραήλ διεξάγει από την 23η Σεπτεμβρίου μαζικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον της Χεζμπολά.

Χθες, έξι μέλη υπηρεσίας άμεσης βοήθειας προσκείμενης στη Χεζμπολά και τη σύμμαχό της οργάνωση Άμαλ σκοτώθηκαν σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές. Βομβαρδισμοί έγιναν ιδίως στα περίχωρα της Τύρου, στον νότο, και στην Μπααλμπέκ, ανατολικά.

Τουλάχιστον 1.829 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο από την 23η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα.

Στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις επικεντρώνουν τις επιχειρήσεις τους στον βορρά από την 6η Οκτωβρίου, έγιναν τουλάχιστον επτά βομβαρδισμοί χθες στην Τζαμπάλια, στη Μπέιτ Λάχια και την πόλη της Γάζας, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η επίσκεψη των αμερικανών απεσταλμένων χθες Πέμπτη είχε επίσης σκοπό να συζητηθούν «τρόποι να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα».

Αξιωματούχος της Χαμάς, ο Τάχερ αλ Νούνου, επανέλαβε προχθές Τετάρτη ότι το κίνημά του αρνείται να δεχτεί «προσωρινή κατάπαυση του πυρός», αφού πηγή ενήμερη σχετικά είπε πως οι χώρες που μεσολαβούν -το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ- ετοιμάζονται να προτείνουν εκεχειρία με διάρκεια μικρότερη του «ενός μήνα» στον παλαιστινιακό θύλακο.

Ο Άντονι Μπλίνκεν παρότρυνε εξάλλου χθες το Ισραήλ να επιτρέψει «επειγόντως» να συνεχιστεί η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας στη Λωρίδα της Γάζας, ειδικά στον βορρά, που έχει διακοπεί εξαιτίας των εντατικών βομβαρδισμών.

Η έφοδος της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023, το έναυσμα του πολέμου, στοίχισε τη ζωή σε 1.206 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα, η οποία συμπεριλαμβάνει ομήρους που σκοτώθηκαν υπό αιχμαλωσία ή ήταν ήδη νεκροί όταν μεταφέρθηκαν στη Γάζα.

Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν, 97 παραμένουν όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, πλην όμως 34 από αυτούς τους τελευταίους έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Οι ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων στη Λωρίδα της Γάζας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 43.203 Παλαιστίνιους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με δεδομένα του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, που χαρακτηρίζονται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Υπάρχω» – Κριτική στην ταινία-αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη (vid)

Από στο stelioskazantzidis.blogspot.comΠαρακολουθήσαμε κι εμείς την πολυαναμενόμενη ταινία-αφιέρωμα στον...

Ιστορίες μικροδιαπλοκής: Γιατί επιχειρηματικά συμφέροντα χρηματοδοτούν ή αγοράζουν ιστοσελίδες που (ή για να) στηρίζουν Τσίπρα;

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Ιστορίες...

Ο Μητσοτάκης «τελειώνει» τον πρώην υπουργό του μετά το σάλο για το ροζ σκάνδαλο που απειλεί να ρίξει ακόμη και την κυβέρνηση

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι. Οι...