Ο Μπλίνκεν επιβεβαιώνει την απόφαση του Μπάιντεν που μπορεί να οδηγήσει σε Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επιβεβαίωσε ότι δόθηκε η έγκριση για χρήση αμερικανικών όπλων από την Ουκρανία εντός του ρωσικού εδάφους.

Η Γαλλία ακύρωσε τη συμμετοχή του Ισραήλ στην διεθνή έκθεση Eurosatory – Μπλόκο σε 74 εταιρείες
Το Κίεβο ζήτησε την άδεια, τις προηγούμενες εβδομάδες, εν μέσω των ρωσικών επιθέσεων στο Χάρκοβο, ενώ την πληροφορία για έγκριση είχε μεταδώσει την Πέμπτη το Politico.

Εγκρίθηκε το αίτημα της Ουκρανίας


Ο Μπλίνκεν, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο των ΥΠΕΞ της Ατλαντικής Συμμαχίας στην Πράγα, είπε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε το αίτημα.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ θέλουν να διασφαλίσουν ότι θα κάνουν αποτελεσματικά βήματα σε ό,τι αφορά τη στήριξη που παρέχεται στην Ουκρανία. Πρόσθεσε ότι στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον, τον Ιούλιο, θα γίνουν συγκεκριμένα βήματα για να έρθει η Ουκρανία εγγύτερα στη Συμμαχία.

Πού μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα αμερικανικά όπλα

Όπως μετέδωσε χτες το Politico, η έγκριση αφορά σε χτυπήματα αποκλειστικά κοντά στην περιοχή του Χαρκόβου. «Ο πρόεδρος έδωσε πρόσφατα εντολή στην ομάδα του να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για σκοπούς αντεπίθεσης στο Χάρκοβο, ώστε η Ουκρανία να μπορεί να ανταποδώσει τα χτυπήματα στις ρωσικές δυνάμεις που τις χτυπούν ή ετοιμάζονται να τις χτυπήσουν», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, σύμφωνα με το Politico, προσθέτοντας ότι η πολιτική που δεν επιτρέπει πλήγματα μεγάλης εμβέλειας εντός της Ρωσίας «δεν έχει αλλάξει».

Στην πραγματικότητα, η Ουκρανία μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει όπλα που της παρέχουν οι Αμερικανοί, όπως ρουκέτες και εκτοξευτές πυραύλων, για να καταρρίψει εκτοξευμένους ρωσικούς πυραύλους που κατευθύνονται προς το Χάρκοβο, σε στρατεύματα που συγκεντρώνονται ακριβώς πάνω από τα ρωσικά σύνορα κοντά στην πόλη, ή ρωσικά βομβαρδιστικά που εκτοξεύουν βόμβες προς το ουκρανικό έδαφος. Αλλά ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα για να πλήξει πολιτικές υποδομές ή να εκτοξεύσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, όπως το Τακτικό Πυραυλικό Σύστημα Στρατού, για να πλήξει στρατιωτικούς στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ