Ο Μπλίνκεν αναχωρεί για τη Μέση Ανατολή

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα αναχωρήσει σήμερα για τη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς η Ουάσινγκτον ωθεί για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός ώστε να τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ.

Το 11ο ταξίδι του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην περιοχή μετά την επίθεση που εξαπέλυσε στις 7 Οκτωβρίου 2023 η παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση μαχητών Χαμάς στο Ισραήλ η οποία προκάλεσε τον πόλεμο στη Γάζα, πραγματοποιείται καθώς το Ισραήλ εντείνει τη στρατιωτική εκστρατεία του στη Γάζα και στον Λίβανο εναντίον της υποστηριζόμενης από το Ιράν οργάνωσης μαχητών Χεζμπολάχ.

Ο Μπλίνκεν θα συζητήσει με ηγέτες της περιοχής τη σημασία τερματισμού του πολέμου στη Γάζα, τρόπους κατάρτισης ενός μεταπολεμικού σχεδίου για τον παλαιστινιακό θύλακα, καθώς και το πώς θα επιτευχθεί διπλωματική επίλυση στη σύγκρουση Ισραήλ-Χεζμπολάχ, ανέφερε σε ανακοίνωση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το ταξίδι του Μπλίνκεν θα ξεκινήσει με το Ισραήλ, δήλωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά δεν αναφέρθηκε στους άλλους προορισμούς.

“Σε όλη την περιοχή, ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν θα συζητήσει τη σημασία να οδηγηθεί ο πόλεμος στη Γάζα σε ένα τέλος, εξασφαλίζοντας την απελευθέρωση όλων των ομήρων, και μετριάζοντας την οδύνη του παλαιστινιακού λαού”, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

“Θα συνεχίσει τις συζητήσεις για τον σχεδιασμό της περιόδου μετά τη σύγκρουση και θα τονίσει την ανάγκη να χαραχθεί ένας νέος δρόμος προς τα εμπρός που θα επιτρέψει στους Παλαιστίνιους να ξανακτίσουν τις ζωές τους”, ανέφερε ακόμη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, η υποψήφια των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, και πολλοί άλλοι Δυτικοί ηγέτες έχουν πει πως θα ήθελαν να τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα μετά τη δολοφονία την περασμένη εβδομάδα από το Ισραήλ του Σινουάρ, που θεωρούνταν ο ιθύνων νους της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

Όμως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει ήδη πει πως ο πόλεμος θα συνεχιστεί και αναλυτές λένε ότι μπορεί να προτιμά να περιμένει μέχρι το τέλος της θητείας του Μπάιντεν τον Ιανουάριο, και να δοκιμάσει την τύχη του με τον επόμενο πρόεδρο, είτε τη Χάρις είτε τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό της Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο ο Νετανιάχου έχει στενές σχέσεις.

Ο Μπλίνκεν θα υπογραμμίσει επίσης την ανάγκη διοχέτευσης περισσότερων τροφίμων, φαρμάκων και άλλης ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στη Γάζα, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το Ισραήλ ενέτεινε τη στρατιωτική εκστρατεία του στη Γάζα τις τελευταίες ημέρες. Καθώς οι μάχες συνεχίζονται, υγειονομικοί αναφέρουν ελλείψεις τροφίμων, καυσίμων και ιατρικών εφοδίων για τη φροντίδα ασθενών στα τρία εναπομείναντα νοσοκομεία που εξακολουθούν να λειτουργούν εν μέρει στην περιοχή.

Από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ, περίπου 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 253 οδηγήθηκαν στη Γάζα ως όμηροι, σύμφωνα με ισραηλινά στοιχεία. Ο πόλεμος του Ισραήλ, που ακολούθησε, κατέστρεψε τη Γάζα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 42.500 ανθρώπους, με άλλους 10.000 να θεωρούνται νεκροί κάτω από τα ερείπια, σύμφωνα με τις αρχές υγείας της Γάζας.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος: Κόβεται ο Κανάκης στον ΑΝΤ1; Όργιο φημών για παρέμβαση Μητσοτάκη στον Κυριακού

Πρεμιέρα για τους Ράδιο Αρβύλα με το τραγούδι «Γλέντι» και στίχους αιχμής για την κυβέρνηση. Η φράση «πέρασε μια εξαετία που μοιάζει με επταετία» προκάλεσε σάλο και φήμες για παρέμβαση του Μαξίμου στον ΑΝΤ1

Ο «μοναχικός» επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: λάθος σημειολογία ή προάγγελος νέων ισορροπιών;

Μόνος επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, ο Αλέξανδρος Εξάρχου συνοδευόμενος από την Ελένη Βρεττού. Ένδειξη άστοχης επιλογής ή προμήνυμα νέας εποχής στις επιχειρηματικές σχέσεις;

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά το ρόλο ελληνικής τράπεζας στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά τραπεζικό σκάνδαλο γύρω από τον...

Σάλος στο παρασκήνιο: Ο επιχειρηματίας φίλος του Τσίπρα που «αγοράζει» στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς

Παλιός φίλος του Αλέξη Τσίπρα, επιχειρηματίας με αλλεπάλληλα αποτυχημένα projects, φέρεται να χρηματοδοτεί πολιτικά πρόσωπα και από την Αριστερά και από το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας ρόλο διαμορφωτή των εξελίξεων. Στενές σχέσεις με Τσίπρα, παλιά στήριξη στην Αχτσιόγλου