Του Νίκου Λακόπουλου
Μετά τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο η Ελλάδα “άλλαξε σελίδα”, όπως γράφεται με πυχιαίους τίτλους, αλλά στην πράξη δεν άλλαξε τίποτα -αν εξαιρέσουμε την αύξηση των ποσοστών της Ελληνικής Λύσης και της Πλεύσης Ελευθερίας -που είναι πλέον τρίτο κόμμα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκη έχασε σε δημοτικότητα, η Νέα Δημοκρατία έχει απώλειες, αλλά από τον σεισμό χαμένη είναι κυρίως η -με το ζόρι- αξιωματική αντιπολίτευση αφού τελικά αυτό το κίνημα από ψηφοφόρους όλων των κομμάτων μάλλον δεν διεκδικούσε να αλλάξει η κυβέρνηση, αλλά η αντιπολίτευση.
Εφτά στους δέκα πολίτες πιστεύουν ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τη νομιμοποίηση και για πρώτη φορά πάνω από τους μισούς τάσσονται υπέρ της διενέργειας πρόωρων εκλογών, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με απάθεια απαντά πως οι διαδηλωτές θέλουν καλύτερα τρένα και προχωρά σε ανασχηματισμό, αφού παραμένει ο “καταλληλότερος” -με 20% πλέον έναντι 37% του Κανένα.
Η συντριπτική πλειοψηφία βλέπει συγκάλυψη στη τραγωδία στα Τέμπη, ευθύνες, αλλά όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά ο Πρωθυπουργός πήγε στη Βουλή για να μιλήσει για το έργο της κυβέρνησης προτάσσοντας τον κίνδυνο ακυβερνησίας και τον κίνδυνο “να γίνουμε ζούγκλα”.
Η κυβέρνηση δίνει τον Τριαντόπουλο στη Βουλή -με την Προανακριτική – αλλά επιμένει πως είναι αθώος -και αν τελικά παραπεμφθεί για ένα πλημέλλημα το μόνο που θα χάσει είναι η θέση του.
Η “τρίπλα” του Κυριάκου Μητσοτάκη περιλαμβάνει και συζήτηση για το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών και την αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης με μια συνταγματική αναθεώρηση που θα γίνει όμως από την επόμενη Βουλή.
Η κυβέρνηση επιχειρεί συγκάλυψη
Ταυτόχρονα κατά την προσφιλή του μέθοδο ο Μητσοτάκης αφήνει ανοιχτό το θέμα για αύξηση των μισθώ και έβγαλε ήδη στην ομιλία του στη Βουλή ένα κατοστάρικο για τους ένστολους -αγοράζοντας δημοφιλία και αποκαλύπτοντας πως σκέφτεται να “αγοράσει” και τις εκλογές.
Υπάρχει στις δημοσκοπήσεις η πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας, η απόσταση από το δεύτερο κόμμα που ο αρχηγός του είναι μόνο για το 7% κατάλληλος για πρωθυπουργός και η ενδιαφέρουσα δαιπίστωση πως το 82,4% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης προσπαθούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά την υπόθεση των Τεμπών.
Αυτή η ανικανότητα των δύο μεγαλύτερων, αλλά με χαμηλά ποσοστά, κομμάτων της αντιπολίτευσης να αποτελέσουν εναλλακτική κυβερνητική πρόταση ακόμα και αν συνεργασθούν δημιουργεί την ελπίδα στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως μπορεί να γυρίσει το παιχνίδι.
Σε κάθε περίπτωση η επόμενη κυβέρνηση δεν θα μπορεί να συγκροτηθεί χωρίς τη Νέα Δημοκρατία και μένει ανοιχτό το ερώτημα τι θα συμβεί αν πάει στις εκλογές χωρίς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η κυβέρνηση φθείρεται, αλλά πέφτει η αντιπολίτευση
Το μεγάλο θύμα είναι το ΠΑΣΟΚ που αν δεν οδηγείται σε αλλαγή αρχηγού ή σε διάσπαση βρίσκεται σε ένα αδιέξοδο ανάλογο με αυτό του ΣΥΡΙΖΑ, όταν για πρώτη φορά στην Ελλάδα φθείρεται η κυβέρνηση, αλλά χάνει η αντιπολίτευση.
Πιθανόν οι εξελίξεις να βγάζουν έξω από το πλάνα και τις μελλοντικές εξελίξεις τον Αλέξη Τσίπρα που καθώς ο κόσμος καίγεται εμφανίστηκε με ένα άρθρο και δεν μίλησε καν -ως πρώην πρωθυπουργός στη Βουλή.
Η άνοδος του κόμματος της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η εξαφάνιση του Κασσελάκη, μαζί με την Νέα Αριστερά θα είναι όπως φαίνεται το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών που θα κρίνουν αν η 28η Φεβρουαρίου ήταν πράγματι ορόσημο για την Ελλάδα.
Μόνο το 47,4% δήλωσαν ότι πήγαν για να στείλουν ένα μήνυμα διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση, αλλά σχεδόν όλοι έστειλαν ένα μήνυμα στην αντιπολίτευση -που μάλλον δεν πήρε ποτέ.
Φαίνεται πως ο σεισμός της 28ης Οκτωβρίου δεν ήταν αρκετός για να πέσει ένα ετοιμόροπο πολιτικό σύστημα ή πως υπάρχουν στη Δημοκρατία αδιέξοδα. Κι έτσι ο Πρωθυπουργός που προκάλεσε τις μεταλύτερες διαδηλώσεις στην ελληνική ιστορία, όχι μόνο παραμένει στη θέση του, αλλά διεκδικεί και την επανεκλογή του.
Απέναντί του βρίσκεται η Μαρία Καρυστιανού – ένα πρόσωπο που αποχτά ιστορική διάσταση- μαζί με όσους συμφωνούν μαζί της:
“Πόση κατρακύλα πια; Νομίζει ο κ. Μητσοτάκης ότι τρώμε όλοι κουτόχορτο;”.
Αν όχι όλοι, κάποιοι μάλλον τρώνε κουτόχορτο, αφού το 85% βλέπουν πως υπάρχει ευθύνη της κυβέρνησης στα Τέμπη, αλλά -προς το παρόν- το 27% δηλώνει ότι θα την ξαναψηφίσει.