Ο Μητσοτάκης επιμένει ότι η ακρίβεια «δεν είναι μόνο ένα ελληνικό πρόβλημα»

«Το ζήτημα της ακρίβειας είναι το πρώτο πρόβλημα που απασχολεί τα ελληνικά νοικοκυριά, είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο. Στις μετρήσεις της κοινής γνώμης κυριαρχεί αφήνοντας πίσω άλλα ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας» επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας την ομιλία του στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια.

Η αναμέτρηση με το πρόβλημα της ακρίβειας απόλυτη πολιτική προτεραιότητα, ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η εισβολή στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, οι ανατιμήσεις στο ρεύμα σφράγισαν τη δεύτερη θητεία της κυβέρνησης. «Μπορέσαμε και αναχαιτίσαμε τις ανατιμήσεις στο ρεύμα. Οι τιμές ρεύματος έχουν επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα. Όμως το πρόβλημα επιμένει» αναγνώρισε.

Η ακρίβεια είναι «δύσκολο στοίχημα, για να κερδηθεί χρειάζεται και χρόνος και συστηματική προσπάθεια, αλλά πάνω από όλα ρεαλισμός και γνώση της πραγματικότητας» συνέχισε. Παραδέχθηκε ότι οι υψηλές τιμές στα σούπερ μάρκετ και το υψηλά ενοίκια ροκανίζουν το εισόδημα. «Εδώ και μήνες εφαρμόζουμε στοχευμένα μέτρα για την ανακούφιση των ευάλωτων και την παταξη της αισχροκέρδειας» πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας πως μόνιμη απάντηση είναι η στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος με αύξηση μισθών και συντάξεων.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως το πρόβλημα της ακρίβειας έχει εθνικές ιδιαιτερότητες, αλλά είναι πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και τα άλλα κράτη της Ε.Ε. Δεν είναι μόνο ένα ελληνικό πρόβλημα, ανέφερε.

«Ο πληθωρισμός της απληστίας πρέπει να αντιμετωπιστεί ριζικά»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του να αποστείλει επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν ζητώντας ευρωπαϊκή παρέμβαση για τη διαφορετική τιμολόγηση από τις πολυθνικές. Υπογραμμίζοντας την σκοπιμότητα της πρωτοβουλίας αυτής, σημείωσε πως «οι κολοσσοί του εμπορίου, οι πολυεθνικές δεν πρέπει να θέτουν γεωγραφικούς περιορισμούς ως προς τον εφοδιασμό του λιανεμπορίου, ώστε να κρατούν ψηλά τις τιμές σε χώρες με υψηλά μερίδια αγορά, ούτε να τις μειώνουν εκεί που θέλουν για να αποκτήσουν δεσπόζοθυσα θέση. Δεν γίνεται το ίδιο προϊόν να διατίθεται με τόσο μεγάλες διαφορές στις τιμές στο Παρίσι, στην Αθήνα ή αλλού. Είναι μία κεδροσκοπική τακτική που δεν συνδέεται μονο με τα μεταφορικά κόστη και απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση. Σε αυτές τις πρακτικές η Ε.Ε. οφείλει να αντιτάξει μία πολιτική αυστηρών κανόνων» είπε.

Σημείωσε ακόμη πως μόλις χθες η αρμόδια αντιπρόεδρος για θέματα ανταγωνισμού επέβαλε πρόστιμο-«μαμούθ» σε πολυεθνική εταιρεία για αθέμιτες πρακτικές.

Πρέπει να ενισχυθεί το ευρωπαϊκό οπλοστάσιο ώστε να αντιμετωπίζουμε πιο αποτελεσματικά αυτές τις πρακτικές, συμπλήρωσε, τονίζοντας πως «ο πληθωρισμός της απληστίας πρέπει να αντιμετωπιστεί ριζικά».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ