Ο Λαβρόφ αποκαλύπτει τις διαβεβαιώσεις της Αθήνας στη Μόσχα για τους S-300

Η ελληνική κυβέρνηση παρέσχε διαβεβαιώσεις στη Ρωσία και ειδικότερα στον πρεσβευτή της στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοφ ότι η Ελλάδα θυμάται τις συμβατικές υποχρεώσεις της ως προς τα αντιαεροπορικά συστήματα S-300, τα οποία δεν μπορούν να παραδοθούν σε κανέναν τρίτο χωρίς τη συγκατάθεση της Μόσχας, όπως αποκάλυψε σήμερα ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ.Λαβρόφ στο ρωσικό Πρώτο Κανάλι.

Σύμφωνα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεσμεύτηκε ότι δεν θα αποστείλει τους S-300 στην Ουκρανία παρά τις σχετικές πιέσεις που έχει δεχτεί από τις ΗΠΑ.

«Πρόσφατα υπήρξε η πληροφορία ότι, ας πούμε, η Ελλάδα σκοπεύει να μεταβιβάσει στην Ουκρανία τους πυραύλους της S-300. Αναθέσαμε στον πρεσβευτή μας, απευθύνθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, στο υπουργείο Αμυνας της Ελλάδας και υπενθύμισε ότι αυτά τα συστήματα είχαν μεταβιβαστεί στην Ελλάδα», είπε ο Σ. Λαβρόφ στην τηλεοπτική εκπομπή «Μεγάλο παιχνίδι».

«Η ιστορία ήταν ότι (σ.σ:. οι S-300) έπρεπε να παραδοθούν στην Κύπρο, αλλά τότε η Δύση άρχισε να κάνει το παν ώστε να μην το επιτρέψει αυτό. Λαμβάνοντας υπόψη τη θέση της Κύπρου ως νήσου και το ότι δεν ήταν μέλος του ΝΑΤΟ, τελικά επιτεύχθηκε συμβιβασμός, ο οποίος ικανοποιούσε τους πάντες και αυτά τα συστήματα αγοράστηκαν από την Ελλάδα.

»Αλλά βάσει του συμβολαίου, το οποίο κατοχύρωσε αυτή τη συμφωνία, η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να τους μεταβιβάσει σε οποιονδήποτε χωρίς τη συναίνεσή μας», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, προσθέτοντας πως η Αθήνα απάντησε στη ρωσική πλευρά «ότι το θυμούνται αυτό».

«Παρακολουθούμε επιμελώς τέτοιου είδους πράγματα», είπε ο Σ. Λαβρόφ, σημειώνοντας ότι παρόμοιο λόγω ανάλογης απαγόρευσης είναι για τη Μόσχα «και το πρόβλημα της μεταβίβασης σε οποιονδήποτε ρωσικών οπλικών συστημάτων, τα οποία υπήρχαν στην Ανατολική Ευρώπη και παράγονταν βάσει αδείας στις χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας».

Για τους S-300 ο ΥΕΘΑ είπε:
«Εάν οι ΗΠΑ εγκαταστήσουν σύστημα Patriot στο νησί και αφού ενταχθεί – διασυνδεθεί με το εθνικό σύστημα αεράμυνας, οι S-300 μπορούν να απομακρυνθούν. Το ίδιο ως διαδικασία ισχύει και για οποιαδήποτε άλλο ρωσικής προέλευσης σύστημα αεράμυνας θα μπορούσαν να θέλουν για να το στείλουν στην Ουκρανία».
Συνεπώς, η κυβέρνηση με βάση αυτές τις δηλώσεις ήταν έτοιμη να στείλει στην Ουκρανία όχι μόνο τους S-300 αλλά και τους Tor-M1 όπως και τους OSA-AKM.

Σε ότι αφορά για το αν ήταν παράνομο ή όχι να αποστείλουν χωρίς ρωσική συγκατάθεση ρωσικά οπλικά συστήματα στην Ουκρανία, ήδη πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης έχουν παρανομήσει και έχουν αθετήσει τις διεθνείς συμφωνίες αποστέλλοντας οπλικά συστήματα ρωσικής/σοβιετικής κατασκευής στην Ουκρανία ως στρατιωτική υποστήριξη.

Όλα αυτά φυσικά δεν πήραν την έγκριση της Μόσχας. Συνεπώς αυτό δεν θα ήταν πραγματικό εμπόδιο, άλλωστε ζούμε σε… παράνομους καιρούς όπου οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς έχουν καταστρατηγηθεί και γίνονται πράγματα που πριν μία δεκαετία θεωρούνταν αδιανόητα.

Φαίνεται πως στην ελληνική πλευρά επικράτησε η λογική και συνειδητοποίησαν ότι πρέπει να τεθεί ένα όριο καθώς η Ρωσία εκτός του ότι είναι μία μεγάλη δύναμη, βρίσκεται σε εγγύτητα με την Ελλάδα. Από την άλλη θα έχει ενδιαφέρον να γίνει γνωστό το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι η Μόσχα έχει λάβει μέσω διπλωματικών διαύλων διαβεβαιώσεις και από την αμερικανική πλευρά ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν και δεν σκοπεύουν «να πολεμήσουν ευθέως εναντίον της Ρωσίας», γι’ αυτό και δεν προτίθενται να αποστείλουν στο έδαφος της Ουκρανίας στρατιωτικούς συμβούλους και εκπαιδευτές μαζί με τα αντιαεροπορικά συστήματα Patriot.

Κατά τον Ρώσο υπουργό, οι διαβεβαιώσεις αυτές δόθηκαν στον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον Ανατόλι Αντόνοφ, όταν έθεσε το ερώτημα στους Αμερικανούς συνομιλητές του.

Νωρίτερα, η Μόσχα είχε επανειλημμένως δηλώσει, απευθυνόμενη μάλιστα στις χώρες του ΝΑΤΟ με νότα, ότι ο εξοπλισμός που στέλνουν στην Ουκρανία αποτελεί «νόμιμο στόχο για τη Ρωσία» και πως οι ίδιες «παίζουν με τη φωτιά», αποστέλλοντας οπλικά συστήματα σε εμπόλεμη ζώνη.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θα το δείτε στα κανάλια – Σκληρή γραμμή από Μαξίμου και μεγαλοεπιχειρηματίες υπέρ Λατινοπούλου μέχρι τις εθνικές εκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου.Η Αφροδίτη Λατινοπούλου ήταν...

Η Νάνσυ «καίει» με την ατζέντα της την VIP Αθήνα

Κατάλαβε τη θηλυκή της πλευρά στα δεκαπέντε της. Τέσσερα...

Ο Ανδρουλάκης μοιράζει αντικρουόμενα ρεπορτάζ στα μαγαζιά του Βαγγέλη Μαρινάκη και του Ιβάν Σαββίδη;

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....