Ο Ιβάν Σαββίδης διεκδικεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης – Γιατί ανησυχούν οι Αμερικανοί

Όχι μόνο δεν σταματά τις επενδύσεις στη βόρεια Ελλάδα, αλλά συνεχίζει ακάθεκτος ο ομογενής επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, που, μετά την απόκτηση του 72% του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, μπαίνει και στη διεκδίκηση του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης!

Σύμφωνα, μάλιστα, με δημοσιεύματα ακόμη και στη Γερμανία, σε εφημερίδα του Ντίσελντορφ, αφού και από εκεί υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον, «το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ιδιωτικοποιείται. Ενας από τους διεκδικητές για το σημαντικό και από στρατηγικής άποψης ελληνικό λιμάνι είναι ένας Ελληνορώσος επιχειρηματίας με στενούς δεσμούς με τον πρόεδρο Πούτιν, ο Ιβάν Σαββίδης».

Η εφημερίδα «Handelsblatt» συνεχίζει: «Το Ελληνικό Δημόσιο προτίθεται να διαθέσει το 67% των μετοχών στον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Στην κούρσα παίρνουν μέρος τέσσερις ενδιαφερόμενοι. Ενας είναι ο ΟΛΘ, ο οποίος θέλει τώρα να αναλάβει και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Μια κίνηση με ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Σχεδόν το 72% των μετοχών του ΟΛΘ κατέχει η Belterra Investments Ltd, η οποία ανήκει στον Ιβάν Σαββίδη. Το οικονομικό περιοδικό “Forbes” υπολογίζει την περιουσία του επιχειρηματία στα 1,6 δισ. δολάρια και τον κατατάσσει 80ό στον κατάλογο των πλουσιότερων Ρώσων.

Ως γνωστόν το όνομα του Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος διαθέτει και ελληνικό διαβατήριο, δεν περιλαμβάνεται σε κατάλογο κυρώσεων. Η υπόθεση έχει ωστόσο πολιτικό βάρος. Ο Πειραιάς, το μεγαλύτερο ελληνικό λιμάνι, βρίσκεται υπό κινεζικό έλεγχο από τότε που η COSCO ανέλαβε τον έλεγχο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς. Με ιδιαίτερη προσοχή η Ουάσινγκτον παρακολουθεί τώρα ποιος θα αναλάβει εν τέλει τη διαχείριση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Για τους Αμερικανούς η Αλεξανδρούπολη δεν αποτελεί μόνο κομβικό σημείο στρατηγικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια και στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου.

Ελληνοβουλγαρική κοινοπραξία κατασκευάζει στην πόλη δύο τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ας σημειωθεί ότι σήμερα η Ελλάδα καλύπτει περίπου το 50% των αναγκών της σε LNG από τις ΗΠΑ. Επόμενο, λοιπόν, να ανησυχεί τους Αμερικανούς ότι μετά το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ο Ιβάν Σαββίδης διεκδικεί και της Αλεξανδρούπολης. Ο Σαββίδης (μέσω της ΟΛΘ Α.Ε.) κατέθεσε αίτημα ενδιαφέροντος ήδη από τον Οκτώβριο του 2020. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η όλη διαδικασία αποκτά ωστόσο διαφορετικό ενδιαφέρον».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ