Ο Ζελένσκι σε «συμφωνία ασφαλείας» με τη Σουηδία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε σήμερα διμερή συμφωνία ασφαλείας με τη Σουηδία, μια από τρεις προγραμματισμένες προς υπογραφή με σκανδιναβικές χώρες καθώς επιδιώκει περαιτέρω στρατιωτική στήριξη από τη Δύση στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Η ανακοίνωση φτάνει όσο οι δυτικές χώρες συζητούν αν θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα για να πλήξει στρατιωτικούς στόχους εντός της Ρωσίας, που υποστηρίζουν επίθεση εναντίον της πόλης Χάρκοβο στη βορειοανατολική Ουκρανία.

“Μπορείτε να δείτε ότι η Ρωσία προσπαθεί να επεκτείνει τον πόλεμο…Μόνο μαζί μπορούμε να σταματήσουμε την τρέλα από τη Μόσχα”, είπε ο Ζελένσκι υπογράφοντας τη συμφωνία, την 13η τέτοια συμφωνία που έχει υπογράψει το Κίεβο με δυτική χώρα.

Ο Ζελένσκι είπε ότι σήμερα θα υπογράψει ακόμη διμερείς συμφωνίες με τη Νορβηγία και την Ισλανδία.

Ο Ζελένσκι συναντάται επίσης με τους πρωθυπουργούς της Σουηδίας, της Δανίας, καθώς και με τον πρόεδρο της Φινλανδίας όλες χώρες του ΝΑΤΟ και ένθερμοι υποστηρικτές της Ουκρανίας.

“Αξίζει να πούμε ξανά και ξανά, ότι κυριολεκτικά πολεμάτε όχι μόνο για την δική σας ελευθερία, αλλά και για την δική μας ελευθερία και ασφάλεια. Αυτός είναι ο λόγος που η στήριξη της Ουκρανίας είναι ένα τόσο θεμελιώδες, υπαρξιακό ζήτημα για τη Σουηδία και για όλες τις άλλες σκανδιναβικές χώρες”, δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον.

Η Δανία και η Φινλανδία έχουν ήδη υπογράψει δεκαετείς συμφωνίες ασφαλείας με την Ουκρανία τον Φεβρουάριο και Απρίλιο αντίστοιχα.

Νωρίτερα μέσα στον μήνα η Σουηδία ανακοίνωσε ότι συμφώνησε σε επιπλέον στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία ύψους 7,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε μια τριετία ενώ τις τελευταίες εβδομάδες η Νορβηγία διαπραγματεύεται διμερή συμφωνία ασφαλείας με το Κίεβο.

Οι ηγέτες θα συζητήσουν ακόμη με ποιον τρόπο οι σκανδιναβικές χώρες μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή τους πυρομαχικών και να συνεισφέρουν στην ενίσχυση της ουκρανικής παραγωγής όπλων, όπως ανέφερε το γραφείο του Δανού πρωθυπουργού σε ανακοίνωσή του.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ