Ο Αραβικός Σύνδεσμος καλεί να σταματήσουν αμέσως οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας

Τα κράτη μέλη του Αραβικού Συνδέσμου ζήτησαν να σταματήσουν αμέσως οι επιθέσεις του στρατού του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε έκτακτη συνεδρίασή τους στο Κάιρο χθες Τετάρτη, οι υπουργοί Εξωτερικών των 22 κρατών προειδοποίησε εναντίον των «καταστροφικών» συνεπειών από τη σκοπιά της ανθρωπιστικής κατάστασης και της ασφάλειας που θα έφερνε η κλιμάκωση του πολέμου.

Το Ισραήλ διεξάγει πλήγματα αντιποίνων εναντίον της Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας και χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από το Ισραήλ και τους συμμάχους του στη Δύση, μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσε το Σάββατο ο στρατιωτικός βραχίονας του κινήματος στο ισραηλινό έδαφος, με πάνω από 1.200 νεκρούς. Οι νεκροί στον παλαιστινιακό θύλακα ξεπέρασαν τους χίλιους χθες Τετάρτη.

Η ανακοίνωση της συνόδου των επικεφαλής της διπλωματίας των χωρών μελών του Αραβικού Συνδέσμου αναφέρει πως είναι απαραίτητο να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία, να γίνουν «σοβαρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Οργανισμό για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) με το Ισραήλ» προκειμένου να υπάρξει «δίκαιη και συνολική» συμφωνία ειρήνης.

Κατά τον Χουσάμ Ζακί, αναπληρωτή γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, οι υπουργοί Εξωτερικών καταδίκασαν τους θανάτους αμάχων και τις επιθέσεις εναντίον τους και από τις δυο πλευρές. Τόνισαν πως πρέπει να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας, τροφίμων και καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας αμέσως.

Στον αραβικό κόσμο δεν μοιάζει μολαταύτα να υπάρχει απόλυτη ομοφωνία για τον πόλεμο Χαμάς – Ισραήλ. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν -που έχουν εξομαλύνει τις σχέσεις τους με το εβραϊκό κράτος- κάνουν ασκήσεις ισορροπίας, παρότι κράτη του Κόλπου, ανάμεσά τους το Κατάρ, το Κουβέιτ και το Ομάν, κατηγόρησαν το Ισραήλ για την κλιμάκωση. Ομοίως η Σαουδική Αραβία, που επέρριψε ευθύνες στην ισραηλινή κυβέρνηση η οποία «στερεί» από τους Παλαιστίνιους τα «δικαιώματά της».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μυστικές δημοσκοπήσεις – Εφιάλτης για τον Μητσοτάκη: Η Ελληνική Λύση πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας

Ανατροπή στις μυστικές δημοσκοπήσεις: Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου αναδεικνύεται πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας και διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στη Βόρεια Ελλάδα

Προβληματισμός και μεγάλη αγωνία των ολιγαρχών για τον Τσίπρα – Η αναπόφευκτη σύγκριση με τον Μαρινάκη

Σκεπτικισμός στους επιχειρηματικούς κύκλους που στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς η εμφάνισή του στο συνέδριο του Economist θεωρήθηκε «άχρωμη» και χωρίς απήχηση

Μυστική δημοσκόπηση – «καμπανάκι πολιτικού θανάτου» για τον Μητσοτάκη: Κατρακυλά η ΝΔ – Κάτω από το 25% η πραγματική απήχηση λίγο πριν τη...

Μυστική δημοσκόπηση-σοκ μετά το καλοκαίρι δείχνει κατάρρευση της ΝΔ κάτω από το 25%. Πτώση άνω των 5 μονάδων στην πρόθεση ψήφου και πανικός στο Μαξίμου λίγο πριν τη ΔΕΘ

Η ηχηρή απουσία από την ομιλία Τσίπρα – Το μήνυμα που ανησύχησε τους επιτελείς

Η απουσία της Όλγας Γεροβασίλη από την ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη προκαλεί ερμηνείες και σενάρια για την επόμενη μέρα του πρώην πρωθυπουργού