Ο απίστευτος τρόπος που δρούσε η σπείρα εφοριακών και λογιστών – Οι κινήσεις της ΑΑΔΕ

Για την εξάρθρωση της οργάνωσης οι διωκτικές αρχές πραγματοποίησαν αστυνομική επιχείρηση, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν συνολικά επτά μέλη της, εκ των οποίων 5 υπάλληλοι και 2 ιδιώτες, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα 6 άτομα.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία – κατά περίπτωση – για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος, εκβίαση και απόπειρα αυτής κατ’ επάγγελμα, δωροδοκία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση και όπλα. Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί καταγγελία σε βάρος δύο υπαλλήλων, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, απαιτούσαν και λάμβαναν χρηματικά ποσά, ώστε να μην μπλοκάρουν διαδικασίες επιστροφής χρημάτων σε δικαιούχους.

Στο πλαίσιο της έρευνας, κατά την οποία αξιοποιήθηκαν ειδικές ανακριτικές τεχνικές και στοιχεία που προέκυψαν από την αξιολόγηση και ανάλυση πληροφοριακών και προανακριτικών δεδομένων, προέκυψε η ύπαρξη της εγκληματικής οργάνωσης, από υπαλλήλους και ιδιώτες (λογιστές – διεκπεραιωτές), ιεραρχικά δομημένης και με διακριτούς ρόλους, καθώς και μιας υποομάδας, αποτελούμενη από δύο μέλη.

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύφθηκε, σύμφωνα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2023, τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν σε διευκολύνσεις, παραλείψεις ή πράξεις διαδικασιών εφοριακής αρμοδιότητας που αντίκειται στα υπηρεσιακά τους καθήκοντα ως υπάλληλοι, καθώς και σε εκβιάσεις επιχειρηματιών, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, απαιτώντας χρηματικά ποσά ως αντίτιμο, ώστε να διεκπεραιωθούν φορολογικές τους εκκρεμότητες.

Η αρχηγός της οργάνωσης, όπως προέκυψε, ήταν η προϊσταμένη των υπαλλήλων και είχε αναλάβει τον συντονισμό, τη λήψη και τη διανομή στα υπόλοιπα μέλη των χρηματικών ποσών.

Επιπλέον, εξασφάλιζε κατάλληλες πληροφορίες σχετικά με εταιρείες, για τη συνέχιση της εγκληματικής τους δράσης, ενώ επικοινωνούσε με την υποομάδα.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης εντοπίστηκε πολίτης που εισήλθε σε κτήριο της ΔΟΥ, κρατώντας φάκελο, ο οποίος βρέθηκε στην κατοχή υπαλλήλου και περιείχε το ποσό των 10.000 ευρώ.

Επισημαίνεται δε ότι σε άλλες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, οχήματα, καθώς και στην κατοχή των κατηγορουμένων, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

● το συνολικό χρηματικό ποσό των 78.795 ευρώ,

● 10 κινητές τηλεφωνικές συσκευές,

● 4 σημειωματάρια με χειρόγραφες σημειώσεις,

● πλήθος φωτοαντιγράφων εφοριακών υποθέσεων και

● δίκαννο κυνηγετικό όπλο, για το οποίο δεν υπήρχε άδεια κατοχής.

Από τις έως τώρα έρευνες έχουν εξιχνιαστεί 17 περιπτώσεις εκβιασμών, από τις οποίες η οργάνωση αποκόμισε παράνομο όφελος ύψους 95.600 ευρώ, σε διάστημα τριών μηνών.

Μήνυμα «μηδενικής ανοχής» από την ΑΑΔΕ

Μήνυμα «μηδενικής ανοχής» σε φαινόμενα διαφθοράς έστειλε χθες η διοίκηση της ΑΑΔΕ, με αφορμή την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που αποτελείτο από εφοριακούς και ιδιώτες που εκβίαζαν επιχειρηματίες στη Χαλκίδα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ