«Οποιαδήποτε χερσαία επέμβαση θα προκαλέσει εκατόμβη νεκρών»

Την εκτίμηση ότι δεν θα αποφευχθεί ευρύτερη ανάφλεξη, τουλάχιστον σχετικά με την εμπλοκή της Χεζμπολάχ του νότιου Λιβάνου, εξέφρασε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Αρβανιτόπουλος, μιλώντας για τον πόλεμο που μαίνεται για δέκα ημέρες στο Ισραήλ.

«Άνοιξε την πόρτα του φρενοκομείου για να δηλητηριάσει τις επόμενες γενιές και να καταστήσει την ισραηλινο παλαιστινιακή συμφιλίωση αδύνατη», ανέφερε ο καθηγητής, ενώ συνέχισε μιλώντας για την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου:

«Ο Μπάιντεν για πρώτη φορά αναφέρθηκε και στην 11η Σεπτεμβρίου και είπε ότι η οργή οδήγησε σε λάθος αποφάσεις, προτρέποντας το Ισραήλ να μην κάνει το ίδιο λάθος. Είναι προφανές ότι οποιαδήποτε χερσαία επέμβαση δεν θα αποβεί υπέρ του Ισραήλ. Είναι προφανές ότι θα καταλήξει, σε εκατόμβη νεκρών ένθεν και κείθεν και σε ένα πόλεμο εκ του συστάδην, σε αντάρτικο πόλεμο».

«Η Χαμάς προκάλεσε το Ισραήλ σε δυσανάλογη απάντηση»

Σε ερώτηση για τους στόχους της Χαμάς, ο κ. Αρβανιτόπουλος υποστήριξε πως η Χαμάς ήθελε να παγιδεύσει ουσιαστικά τους Ισραηλινούς μέσα στη Λωρίδα της Γάζας σε ένα αντάρτικο πόλεως, για να έχει το πλεονέκτημα σε αυτό τον ασύμμετρο πόλεμο, όπου όλα είναι παγιδευμένα και οι άμαχοι ανθρώπινες ασπίδες.

«Ουσιαστικά η Χαμάς είναι μια εξτρεμιστική θεοκρατική οργάνωση όπως ο ISIS, η οποία δεν θέλει την ύπαρξη του κράτους τοτου Ισραήλ. Αυτό το οποίο επεδίωξε η Χαμάς είναι να εκτροχιάσει την εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με τα αραβικά κράτη. Όπως είχαμε δει από τις συμφωνίες με τα αραβικά κράτη του Περσικού Κόλπου και την επικείμενη συμφωνία του Ισραήλ με την Σαουδική Αραβία», τόνισε και συμπλήρωσε:

«Ο στόχος της Χαμάς δεν είναι να γίνει ένα παλαιστινιακό κράτος. Ο στόχος η Χαμάς είναι να εξαλειφθεί το ισραηλινό κράτος από τον χάρτη. Ακόμα και αραβικά κράτη όπως η Ιορδανία και η Αίγυπτος, που με μια παγωμένη ειρήνη έχουν εξομαλύνει πλήρως τις σχέσεις τους με το Ισραήλ εχθές ακύρωσαν την τετραμερή με τον Μπάιντεν.

«Ξέρουν και οι Ισραηλινοί ότι θα υπάρχει εκατόμβη θυμάτων»

Ο ίδιος συνέχισε εξηγώντας πως η Χεζμπολάχ έχει ήδη αρχίσει να επιτίθεται στο Ισραήλ και ήδη εστάλησαν στην Ανατολική Μεσόγειο δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα με τα συνοδά πλοία για να λειτουργήσουν αποτρεπτικά στην ευρύτερη ανάφλεξη της περιοχής.

«Η χερσαία επέμβαση θα είναι εξαιρετικά δυσχερής επιχείρηση και γι αυτό άλλωστε παίρνει συνεχείς αναβολές. Ξέρουν και οι Ισραηλινοί ότι θα υπάρχει εκατόμβη θυμάτων. Ο ισραηλινός στρατός αποτελείται αυτή τη στιγμή κατά πλειοψηφία από εφέδρους. Δεν είναι μπαρουτοκαπνισμένοι στρατιώτες, όπως εκείνοι στον πόλεμο του 1973», πρόσθεσε.

Ως εκ τούτου, αυτό που -σύμφωνα με τον καθηγητή- κάνουν οι Ισραηλινοί, ουσιαστικά είναι προσπαθούν να εκκενώσουν όσο μπορούν, με την εντολή και την παραίνεση προς τους αμάχους να φύγουν προς τον Νότο, να εκκενωθεί το βόρειο κομμάτι της Γάζας, όπου κατά την εκτίμηση, βρίσκονται οι κύριοι στρατιωτικοί στόχοι.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μυστικές δημοσκοπήσεις – Εφιάλτης για τον Μητσοτάκη: Η Ελληνική Λύση πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας

Ανατροπή στις μυστικές δημοσκοπήσεις: Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου αναδεικνύεται πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας και διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στη Βόρεια Ελλάδα

Προβληματισμός και μεγάλη αγωνία των ολιγαρχών για τον Τσίπρα – Η αναπόφευκτη σύγκριση με τον Μαρινάκη

Σκεπτικισμός στους επιχειρηματικούς κύκλους που στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς η εμφάνισή του στο συνέδριο του Economist θεωρήθηκε «άχρωμη» και χωρίς απήχηση

Η ηχηρή απουσία από την ομιλία Τσίπρα – Το μήνυμα που ανησύχησε τους επιτελείς

Η απουσία της Όλγας Γεροβασίλη από την ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη προκαλεί ερμηνείες και σενάρια για την επόμενη μέρα του πρώην πρωθυπουργού

Μυστική δημοσκόπηση – «καμπανάκι πολιτικού θανάτου» για τον Μητσοτάκη: Κατρακυλά η ΝΔ – Κάτω από το 25% η πραγματική απήχηση λίγο πριν τη...

Μυστική δημοσκόπηση-σοκ μετά το καλοκαίρι δείχνει κατάρρευση της ΝΔ κάτω από το 25%. Πτώση άνω των 5 μονάδων στην πρόθεση ψήφου και πανικός στο Μαξίμου λίγο πριν τη ΔΕΘ