Οι πέντε γυναίκες της υπηρεσιακής κυβέρνησης – Τα βιογραφικά τους

Πέντε γυναίκες βρίσκονται μεταξύ των μελών της υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία σχηματίστηκε υπό τον πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά, προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023.

Πρόκειται για τις υπουργούς:

  • Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ελένη Λουρή,
  • Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου,
  • Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου,
  • Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού,
  • Τουρισμού, Ιωάννα Δρέττα.

Ελένη Λουρή: Το βιογραφικό της υπουργού Ανάπτυξης

Η Ελένη Λουρή-Δενδρινού γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πτυχίο από το Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης), στο London School of Economics (M.Sc.Econ) και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (D.Phil. Econ).

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι στις περιοχές της Βιομηχανικής Οργάνωσης και Δυναμικής των Αγορών, Άμεσων Ξένων Επενδύσεων και Διεθνούς Οικονομικής, Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Στρατηγικής. Από το 2001 είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του ΟΠΑ και από το Νοέμβριο 2015 Πρόεδρος του Τμήματος.

Έχει εργαστεί σαν Επίκουρη και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο ίδιο Τμήμα και ήταν Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο London School of Economics όπου παραμένει ερευνητικός εταίρος. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα συνέδρια και έχει διδάξει και δώσει σεμινάρια και παρουσιάσεις σε πολλά Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και κεντρικές τράπεζες. Τον Οκτώβριο 2015 έδωσε μια σειρά από διαλέξεις σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Καναδά όπως τα Simon Fraser, Berkeley, Yale, Fordham, Sacramento, Georgetown, American, Brookings and Peterson Institute and the World Bank με υποτροφία του US Onassis Foundation.

Έχει εργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα διεθνών οργανισμών όπως ο OECD, η World Bank, το CEPR και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επίσης, υπήρξε αναπληρωματικό μέλος της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Έχει δημοσιεύσει εκτεταμένα σε διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά όπως τα Oxford Economic Papers, Journal of Industrial Economics, International Journal of Industrial Organization, Oxford Bulletin of Economics and Statistics, International Review of Financial Analysis, Weltwirtschaftliches Archiv, Review of Industrial Organization, Journal of Industry, Competition and Trade, International Journal of Production Economics, Urban Studies, Finance Research Letters, Review of Financial Economics, Bulletin of Economic Research and International Journal of Finance and Economics και έχει υπάρξει κριτής σε πολλά από αυτά.

Από τον Ιούνιο 2008 ως τον Ιούνιο 2014 ήταν Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος με αρμοδιότητες τη νομισματική πολιτική, την εξυγίανση των τραπεζών, το νομισματοκοπείο, τη διαχείριση χρηματικού και τη στατιστική. Το ίδιο διάστημα ήταν πρόεδρος του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων και μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Eίναι μέλος στo Δ.Σ. του ΙΟΒΕ και στο Hellenic Observatory Advisory Board (LSE) και πρόεδρος στη Συμβουλευτική του Κέντρου Πολιτισμού της Τράπεζας της Ελλάδος που περιλαμβάνει το Ιστορικό Αρχείο, τις Συλλογές, τις Εκδόσεις και το Εκπαιδευτικό Μουσείο της τράπεζας. Από το 2016 είναι μέλος του Συμβουλίου Προσφυγών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Εξυγίανσης Τραπεζών στις Βρυξέλλες.

Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου: Το βιογραφικό της υπουργού Εργασίας

Η Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου-Πεχλιβανίδη είναι καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στο δημόσιο δίκαιο με έμφαση στο δίκαιο της κοινωνικής προστασίας. Είναι μέλος του ΔΣΑ, δικηγόρος στον Άρειο Πάγο από το 1997 και δραστηριοποιείται κυρίως σε θέματα δημοσίου και ασφαλιστικού δικαίου και δικαίου της υγείας.

Έχει διατελέσει νομικός σύμβουλος σε οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης και σε εταιρείες. Έχει υπηρετήσει ως: Σύμβουλος του Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης το 2002-2003, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη, υπεύθυνη για θέματα κοινωνικής προστασίας, στην περίοδο 2003-2008, μέλος της Επιτροπής των Καθηγητών του ΕΚΠΑ για την νομοτεχνική επεξεργασία του νομοσχεδίου που αργότερα ψηφίσθηκε ως Ν. 3029/2002, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και Κοινωνικών Εταίρων για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση (Ν. 3863/2010), αναπληρωματικό μέλος του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΣΚΑ) (2012- 2014), αναπληρωματικό μέλος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (2014-2016), μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής Ελλάδος (2016-2019),  μέλος της Ομάδας Εργασίας για την αναμόρφωση της επικουρικής ασφάλισης (2019), της επιτροπής για την αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης (2020). Έχει επίσης εργασθεί ως εμπειρογνώμονας για την ΟΚΕ και τον ΣΕΒ και του MISSOC. Είναι μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων.

Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο στο οποίο περιλαμβάνονται τα βιβλία  Δίκαιο Κοινωνικής Ασφάλισης, 3 εκδ. Νομική Βιβλιοθήκη, 2019, To Δημόσιο δίκαιο της υγείας, εκδ. Νομική Βιβλιοθήκη, 2η έκδ. 2016,  Η εξέλιξη στο δίκαιο της κοινωνικής ασφάλισης, περισσότερη αγορά και περισσότερο κράτος, εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, 2004, «Η επικουρική κοινωνική ασφάλιση στο ευρωπαϊκό δίκαιο του ανταγωνισμού», εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, 2002,  και πλήθος άρθρων.

Αναστασία Κοτανίδου: Το βιογραφικό της υπουργού Υγείας

Η Αναστασία Κοτανίδου είναι Ιατρός, Καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 στην Ελλάδα ήταν μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου και πρόεδρος της επιτροπής για τον σχεδιασμό νέων κλινών μονάδων εντατικής θεραπείας.

H Αναστασία Κοτανίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σόφια της Βουλγαρίας. Αποφοίτησε από την ιατρική σχολή της Σόφιας και τη δεκαετία του 1980 πήγε στην Ελλάδα. Αρχικά πήρε την πνευμονολογική ειδικότητα στο Γενικό Νοσοκομείο Λοιμωδών Νόσων Αθηνών και το 1994 απέκτησε την εξειδίκευση στην εντατικολογία. Το 2009 έγινε αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάζεται ως εντατικολόγος στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

Καλλιόπη Σπανού: Το βιογραφικό της υπουργού Εσωτερικών

Η Καλλιόπη Σπανού είναι καθηγήτρια Διοικητικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε Δημόσιο Δίκαιο και Πολιτικές Επιστήμες και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές (Université de Picardie) στη Γαλλία (DEA Science Administrative) όπου και έλαβε τον τίτλο του Docteurd’Etat στην Πολιτική Επιστήμη με ειδίκευση στη Διοικητική Επιστήμη (Mention Très Honorable). Στη διάρκεια των σπουδών της έλαβε υποτροφίες από το Ίδρυμα Στασινοπούλου και το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας (ΝΑΤΟ). Η διατριβή της τιμήθηκε με επιχορήγηση για έκδοση από το Γαλλικό κράτος.

Διδάσκει στο Τμήμα ΠΕΔΔ του ΕΚΠΑ από το 1989, ενώ δίδαξε και στο Πανεπιστήμιο της Amiens, στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού ΙΙ και στο Πανεπιστήμιο των Βερσαλλιών. Υπήρξε υπότροφος του CNRS/EIE στο Centre des Recherches Administratives, visitingprofessor στο Government Department του LSEκαι στο Nuffield College (Oxford). Τον Φεβρουάριο – Ιούλιο 2016 προσεκλήθη ως «Schuman Fellow» στο Robert Shuman Centre for Advanced Studies, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και τον Ιούλιο 2018 προσκεκλημένη ερευνήτρια της Fondation de la Maison des Sciences de l’ Homme (Παρίσι).

Τον Μάιο του 2011 εξελέγη Συνήγορος του Πολίτη από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, θέση από την οποία αποχώρησε τον Οκτώβριο του 2015. Από το 2003 έως το 2011 είχε επίσης υπηρετήσει ως Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη

Υπηρέτησε ως Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Κράτος και Δημόσιας Πολιτική», ως Σύμβουλος Σπουδών στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και δίδαξε επί πολλά έτη στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Υπήρξε επιστημονικός σύμβουλός στο υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και έχει συμμετάσχει σε διάφορες επιτροπές εμπειρογνωμόνων. Συνεργάζεται ως σύμβουλος με τον ΟΟΣΑ σε θέματα δημόσιας διοίκησης.

Υπήρξε πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης και Μέλος του Steering Committee του European Group of Public Administration, IIAS.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα καλύπτουν θέματα δημόσιας διοίκησης και δημοσίων πολιτικών (σχέσεις διοίκησης-πολιτών, διοίκησης-δημοκρατίας, διοικητικές μεταρρυθμίσεις, πολιτικές περιβάλλοντος, κοινωνική πολιτική, διοικητικές διαστάσεις του εξευρωπαϊσμού, κλπ.). Συμμετέχει σε ευρωπαϊκά ερευνητικά δίκτυα και έχει ολοκληρώσει τρία ευρωπαϊκά προγράμματα ως επιστημονική υπεύθυνη για την Ελλάδα, καθώς και σειρά ερευνητικών προγραμμάτων στην Ελλάδα.

Ιωάννα Δρέττα: Το βιογραφικό της υπουργού Τουρισμού

Η Ιωάννα Δρέττα είναι CEO της Marketing Greece, εταιρεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) με σκοπό την προβολή της Ελλάδας διεθνώς. Στη διάρκεια της 20ετούς επαγγελματικής πορείας της, έχει διατελέσει σε θέσεις ευθύνης του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα σε διαφορετικούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας, αναλαμβάνοντας το management σε σύνθετα περιβάλλοντα και καταγράφοντας θετικά αποτελέσματα. Είναι απόφοιτος Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, με μεταπτυχιακά στο Imperial College London (MSc) και το Harvard Kennedy School (Master in Public Administration).

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...