Οι ΗΠΑ να δώσουν προσοχή σε ενδεχόμενη αλλαγή του πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας

Υψηλόβαθμος ρώσος διπλωμάτης, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα, καλεί τις ΗΠΑ να δώσουν προσοχή στις συζητήσεις που διεξάγονται για ενδεχόμενη αλλαγή του πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας ώστε να ανταποκρίνεται στην αλλαγή των όρων στις διεθνείς σχέσεις.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, σε συνέντευξή του στον ενημερωτικό ιστότοπο Izvestia, δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υποβαθμίσει τους διπλωματικούς δεσμούς της με ορισμένες δυτικές χώρες (μεταξύ αυτών και οι ΗΠΑ), αν αυτές δεν αλλάξουν τη «ρωσοφοβική» προσέγγισή τους στις σχέσεις.

Ο Ριαμπκόφ επανέλαβε δηλώσεις που έκανε τις τελευταίες εβδομάδες ο ηγέτης του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με τις οποίες το ρωσικό πυρηνικό δόγμα, που ορίζει πότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα, επαναξιολογείται.

Ο ίδιος δήλωσε στην Ιζβέστια ότι το δόγμα είχε σχεδιασθεί «σε μια διαφορετική εποχή και σε διαφορετικές συνθήκες» και ότι ελπίζει πως «οι αντίπαλοί μας παίρνουν στα σοβαρά» τις συζητήσεις που διεξάγονται τώρα.

«Δεν προκαταλαμβάνω το αποτέλεσμα, όμως καλώ τους αντιπάλους μας να σκεφτούν αυτά που λέει ο πρόεδρος», δήλωσε.

«Κυριολεκτικά παίζουν με τη φωτιά … και πρέπει να μάθουν να μην αφήνονται σε επικίνδυνες ψευδαισθήσεις, αλλά να προσπαθήσουν να κοιτάξουν τον κόσμο νηφάλια και να καταλάβουν ότι έχουμε σταθερά εθνικά συμφέροντα τα οποία είμαστε έτοιμοι να υπερασπισθούμε μέχρι τέλους», δήλωσε.

Σύμφωνα με το δόγμα, η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ως απάντηση σε πυρηνική επίθεση ή στην περίπτωση μιας συμβατικής επίθεσης που δημιουργεί απειλή για την ύπαρξη της Ρωσίας.

Ο Πούτιν δήλωσε αυτό το μήνα πως η Ρωσία δεν έχει ανάγκη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να εξασφαλίσει τη νίκη στην Ουκρανία, κάτι που συνιστά την ισχυρότερη μέχρι στιγμής ένδειξη ότι η σύγκρουση δεν θα κλιμακωθεί σε πυρηνικό πόλεμο.

Στα σχόλιά του στην Ιζβέστια, ο Ριαμπκόφ δήλωσε πως η Ρωσία ουδέποτε ξεκίνησε η ίδια την υποβάθμιση των σχέσεών της με οποιαδήποτε χώρα «παρόλες τις αντιξοότητες της πιο δύσκολης φάσης στις σχέσεις μας με τη λεγόμενη συλλογική Δύση».

«Πιστεύουμε πως η δουλειά των πρεσβειών και των πρεσβευτών είναι ιδιαίτερα δύσκολη στις σημερινές συνθήκες και δεν θα πρέπει να παραμελείται», δήλωσε. «Δεν αποκλείουμε οποιεσδήποτε επιλογές στο μέλλον. Όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα συμπεριφερθούν οι αντίπαλοί μας».

Ο Ριαμπκόφ δήλωσε ακόμα πως πιστεύει ότι δεν έχει γίνει πρόοδος στις προσπάθειες για την πραγματοποίηση μιας ανταλλαγής κρατουμένων, περιλαμβανομένου του αμερικανού δημοσιογράφου Έβαν Γκέρσκοβιτς, ο οποίος δικάσθηκε χθες, Τετάρτη, με κατηγορίες για κατασκοπεία στην πόλη Γεκατερίνμπουργκ των Ουραλίων. «Απ’ όσο ξέρω, προς το παρόν, όχι. Οι ΗΠΑ πρέπει να εξετάσουν ξανά και ξανά προσεκτικά τις ιδέες που εκφράζονται μέσω των κατάλληλων διαύλων από την πλευρά μας», δήλωσε. «Ελπίζω ότι στο τέλος θα καταλάβουν την κοινή λογική στην οποία βασίζονται αυτές οι προτάσεις».

Διαβάστε οπωσδήποτε

Αποκλειστικά στο Periodista:

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα τρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αν «πέσει» ο Στέφανος Κασσελάκης «χάνονται»

Η Πυθία αποκαλύπτειΑς μην γελιόμαστε. Τα φαινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ...

Η «βόμβα» που έχει στο συρτάρι του ο Στέφανος Κασσελάκης για τον Αλέξη Τσίπρα

Η Πυθία αναρωτιέται Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Ο...

Ο πόλεμος του Στέφανου Κασσελάκη στο deal της Attica Bank είναι πόλεμος (και) στον Αλέξη Τσίπρα

PeriodistaΤις προάλλες εξηγήσαμε για ποιους λόγους ο Στέφανος Κασσελάκης...