Οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση drones αξίας σχεδόν 2 δισ. δολαρίων στο Κατάρ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενέκρινε χθες Τετάρτη την πώληση έναντι ποσού 1,96 δισεκατομμυρίων δολαρίων (1,82 δισεκ. ευρώ) οκτώ drones τύπου MQ-9B στο Κατάρ, σύμμαχο της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή.

Η προτεινόμενη πώληση «θα βελτιώσει τις δυνατότητες του Κατάρ να αντιμετωπίζει τρέχουσες και μελλοντικές απειλές», ανέφερε η αμερικανική υπηρεσία διεθνούς συνεργασίας ως προς την άμυνα και την ασφάλεια (DSCA) του Πενταγώνου σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

«Η αμυντική δυνατότητα αυτή είναι μέσο αποτροπής περιφερειακών απειλών και θα χρησιμοποιηθεί πρωτίστως (από το Κατάρ) για την ενίσχυση της εθνικής άμυνάς του», προστίθεται στο κείμενο.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε τη δυνητική πώληση, για την οποία ειδοποίησε επίσημα η DSCA το αμερικανικό Κογκρέσο. Η αμερικανική εθνική αντιπροσωπεία θα πρέπει να επικυρώσει την πώληση, κάτι πάντως που κατά κανόνα δεν είναι παρά τυπική διαδικασία.

Το Κατάρ, μικροσκοπικό εμιράτο του Κόλπου με μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου, διαδραματίζει ρόλο μεσολαβητή στις έμμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, τον Οκτώβριο του 2023.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βόμβα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ανακοίνωση φωτιά – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης με αγροτικές επιδοτήσεις – ζημία 19,6 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

37 συλλήψεις σε Αθήνα, Κρήτη, Μακεδονία – Πολυετές δίκτυο εξαπάτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με πλαστές δηλώσεις αγροτεμαχίων

Σάλος: Κόβεται ο Κανάκης στον ΑΝΤ1; Όργιο φημών για παρέμβαση Μητσοτάκη στον Κυριακού

Πρεμιέρα για τους Ράδιο Αρβύλα με το τραγούδι «Γλέντι» και στίχους αιχμής για την κυβέρνηση. Η φράση «πέρασε μια εξαετία που μοιάζει με επταετία» προκάλεσε σάλο και φήμες για παρέμβαση του Μαξίμου στον ΑΝΤ1

Ο «μοναχικός» επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: λάθος σημειολογία ή προάγγελος νέων ισορροπιών;

Μόνος επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, ο Αλέξανδρος Εξάρχου συνοδευόμενος από την Ελένη Βρεττού. Ένδειξη άστοχης επιλογής ή προμήνυμα νέας εποχής στις επιχειρηματικές σχέσεις;

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά το ρόλο ελληνικής τράπεζας στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά τραπεζικό σκάνδαλο γύρω από τον...