Οι ΗΠΑ διέταξαν το σαμποτάζ στους ρωσικούς αγωγούς Nord Stream

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εκτίμησε σήμερα πως είναι “σαφές” ότι η δολιοφθορά στους ρωσικούς αγωγούς Nord Stream τον Σεπτέμβριο του 2022, στη Βαλτική θάλασσα, διατάχθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

“Ακόμη κι αν (…) οι Ουκρανοί συμμετείχαν σε αυτό, είναι σαφές πως δεν μπόρεσαν να το κάνουν μόνοι τους. Είναι σαφές πως για να πραγματοποιηθεί μια τέτοια επίθεση, η διαταγή ήρθε από το πιο υψηλό επίπεδο, όπως λένε, και το πιο υψηλό επίπεδο για τη Δύση, είναι βέβαια η Ουάσινγκτον”, είπε ο Λαβρόφ στη ρωσική εφημερίδα Izvestia.

Η έρευνα για τη δολιοφθορά στους αγωγούς προσανατολίστηκε προς ένα ουκρανικό σενάριο μετά την αποκάλυψη από μέσα ενημέρωσης, την περασμένη εβδομάδα, της έκδοσης από τη γερμανική δικαιοσύνη εντάλματος σύλληψης σε βάρος ενός Ουκρανού επαγγελματία καταδύσεων ο οποίος θεωρείται ύποπτος ότι ενεπλάκη σε αυτήν μαζί με άλλους δύο συμπατριώτες του.

Την Πέμπτη το Κίεβο χαρακτήρισε από την πλευρά του “απόλυτη ανοησία” τα περί εμπλοκής του στην επιχείρηση αυτή κατά του Nord Stream, μετά το σχετικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, που λέει πως στηρίχθηκε κυρίως σε ουκρανικές στρατιωτικές πηγές, η επίθεση με εκρηκτικά στον βυθό της Βαλτικής πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του τότε επικεφαλής του γενικού επιτελείου της Ουκρανίας, Βαλέρι Ζαλούζνι, κι αυτό παρά τη μεταστροφή του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην πορεία, ο οποίος ζήτησε να σταματήσει το σχέδιο αυτό.

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, που αποκάλυψαν την πρόσφατη εξέλιξη της δικαστικής έρευνας, είναι πολύ πιο επιφυλακτικά σχετικά με ενδεχόμενη εμπλοκή των ανώτατων αρχών της Ουκρανίας και τείνουν αντίθετα να αθωώνουν τον πρόεδρο Ζελένσκι.

Το εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel αναφέρει αντίθετα μια πιθανή εμπλοκή του Βαλέρι Ζαλούζνι.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αλλαγές στον ΠΑΟΚ: Σενάρια για επενδυτές – Η αινιγματική κίνηση του Ιβάν Σαββίδη

Στο προσκήνιο πιθανή είσοδος επενδυτών στον ΠΑΟΚ – Τι...

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη «χάνει μετοχές», αλλά όχι την ισχύ στα media

Η Alpha TV αλλάζει χέρια: Η United Group αποκτά το 50%, αλλά η διοίκηση παραμένει στη Motor Oil. Ποιος έχει πραγματικά τον έλεγχο; Ποια είναι η στρατηγική της οικογένειας Βαρδινογιάννη και πώς εξελίσσεται ο όμιλος;

Θα πουλήσει τελικά ο Ιβάν Σαββίδης; – Ζητά 334 εκατ. ευρώ για να αποχωρήσει

Η Λουί-Ντρέιφους επανέρχεται με προσφορά 40€/μετοχή για τον ΟΛΘ – Η μετοχή καλπάζει, ο Σαββίδης ζητά 334 εκατ. ευρώ – Θα πει ξανά όχι;

Ανατροπή φέρνει δημοσκόπηση στην Κεντροαριστερά: Πρώτος ο Τσίπρας, αλλά…

Νέα δημοσκόπηση δείχνει ανατροπές στη μάχη της κεντροαριστεράς: Πλεύση Ελευθερίας μπροστά από ΠΑΣΟΚ – Τσίπρας, Κωνσταντοπούλου και Ανδρουλάκης στη μάχη για την ηγεσία ενός νέου φορέα.