Οι ΗΠΑ ανατρέπουν τον Νετανιάχου στο Ισραήλ βάζοντας μπροστά τον εκλεκτό τους

Ο Μπένι Γκάντζ, μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου στο Ισραήλ και ένας από τους δημοφιλέστερους πολιτικούς στη χώρα, «πυροδότησε» τη βόμβα για την ανατροπή του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Συγκεκριμένα το κόμμα κατέθεσε πρόταση για τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για τη διάλυση του κοινοβουλίου. Στόχος, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του κόμματος, είναι να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές.

Ο Μπένι Γκαντζ, όπως προκύπτει από πληροφορίες αλλά και από παρασκηνιακές και δημόσιες κινήσεις, αποτελεί τον «εκλεκτό» των ΗΠΑ για να διαδεχθεί τον Μπενιαμίν Νετανιάχου στην εξουσία.

Υπενθυμίζεται μάλιστα πως η αμερικανική κυβέρνηση τον είχε καλέσει στην Ουάσιγκτον για συναντήσεις σε υψηλό επίπεδο, μια κίνηση που είχε εξοργίσει τον Νετανιάχου καθώς έγινε χωρίς την έγκρισή του.

Η κίνηση του για τη διεξαγωγή ψηφοφορίας, ακολουθεί το τελεσίγραφό του νωρίτερα τον Μάιο προς τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ζητώντας του να παρουσιάσει ένα σχέδιο για την επόμενη ημέρα στη Λωρίδα της Γάζας, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει και τους δικούς του όρους.

Ο Γκαντζ είχε τονίσει πως αυτό το σχέδιο θα πρέπει να παρουσιαστεί επίσημα έως τις 8 Ιουνίου, σε διαφορετική περίπτωση, όπως έχει απειλήσει, θα αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Ωστόσο, την Τετάρτη, ανακοινώθηκε από την ισραηλινή ηγεσία πως ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως το τέλος του 2024.

Ο Μπένι Γκαντζ εντάχθηκε στην κυβέρνηση του Νετανιάχου λίγο μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του σχηματισμού ενός πολεμικού υπουργικού συμβουλίου για την επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας.

Το πρόβλημα για τον Γκαντζ είναι πως το κεντρώο μπλοκ του διασπάστηκε τον Μάρτιο και το κόμμα του, σε αυτή τη φάση, από μόνο του δεν έχει αρκετές έδρες στο κοινοβούλιο για να ανατρέψει την κυβέρνηση του Νετανιάχου. Οπότε θα πρέπει να αναζητήσει πολιτικούς συμμάχους.

Το Λικούντ, το κόμμα του Νετανιάχου, απάντησε στην τελευταία κίνηση του Γκαντζ λέγοντας ότι το Ισραήλ χρειάζεται ενότητα και ότι η διάλυση της κυβέρνησης θα έβλαπτε τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως έχουν επισημάνει πολιτικοί αναλυτές, για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου η παραμονή στην πρωθυπουργία και η συνέχιση του πολέμου μέχρι να «κηρύξει» την «καθολική νίκη», όπως έχει υποσχεθεί, αποτελεί μονόδρομο για την πολιτική του επιβίωση.

Με αυτόν τον τρόπο ευελπιστεί πως θα μπορούσε να ανατρέψει το εις βάρος του κλίμα στο εσωτερικό της χώρας, όπου καταγράφει χαμηλά ποσοστά δημοφιλίας.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως εάν διεξάγονταν αύριο εκλογές στη χώρα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο Νετανιάχου να χάσει την πρωθυπουργία και μαζί την πολιτική «ασπίδα» για τις περιπέτειες που έχει με τη Δικαιοσύνη. Υπενθυμίζεται πως κατηγορείται για υποθέσεις διαφθοράς, απάτης και κατάχρησης εμπιστοσύνης.

ΠΗΓΗieidiseis.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

Αποκλειστικά στο Periodista:

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα τρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αν «πέσει» ο Στέφανος Κασσελάκης «χάνονται»

Η Πυθία αποκαλύπτειΑς μην γελιόμαστε. Τα φαινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ...

Η «βόμβα» που έχει στο συρτάρι του ο Στέφανος Κασσελάκης για τον Αλέξη Τσίπρα

Η Πυθία αναρωτιέται Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Ο...

To μαρτυριάρικο παρεάκι της COSMOTE στην Κίμωλο και τα χαμένα εσώρουχα της «κακιάς» μάγισσας με τα κοτσιδάκια

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το καλοκαίρι έχει μπει...