Οι ζοφερές εκτιμήσεις για το Ελαιόλαδο

Πολύ δυσάρεστες είναι οι προβλέψεις για τις τιμές και τις εξαγωγές στο Ελαιόλαδο αναφορικά με την επόμενη μέρα.

Οι τιμές στο Ελαιόλαδο έχουν εκτοξευθεί και κρίνοντας με τα σημερινά δεδομένα το τοπίο φαντάζει ζοφερό. Είδος πολυτελείας το λάδι ή ίσως και προς εξαφάνιση.

Η μικρή παραγωγή που υπάρχει στις αποθήκες των ελαιοπαραγωγών, φυλάσσεται σαν χρυσός.

Οι τιμές που ζητούνται για πώληση έχουν ξεφύγει και οι έμποροι προτιμούν να ξεμείνουν με το εμπόρευμα παρά να διαθέσουν στην αγορά ένα προϊόν με ανεξέλεγκτη τιμή, το οποίο οδεύει και… προς έλλειψη!

Οι παραγωγοί που έχουν ελάχιστα αποθέματα, ζητούν τιμές στην χονδρική 13-15 ευρώ το κιλό. Εφόσον ο έμπορος προχωρήσει σε αγορές, η λιανική τιμή που θα κληθεί να πληρώσει ο καταναλωτής θα υπερβεί τα 20 ευρώ! Σύμφωνα με ρεπορτάζ, ο τενεκές έχει εκτοξευθεί στα 170 ευρώ (16 λίτρα). Έναν χρόνο πριν κυμαινόταν στα 80 ευρώ…

Οι εξαγωγές είναι σε ελέυθερη πτώση.

Σύμφωνα με στοιχεία, τον φετινό Ιανουάριο η πτώση της αξίας των εξαγωγών ελαιολάδου έφτασε στο 48,6%, έναντι του περσινού Ιανουαρίου. Μάς έβγαλαν το λάδι, θα έλεγε κανείς…

Οι πρώτες ενδείξεις για τη νέα ελαιοκομική περίοδο που ξεκίνησε, δεν είναι καλές. Οι καιρικές συνθήκες δεν ευνόησαν τα ελαιόδεντρα. Στην Ισπανία σε κάποιες περιοχές με έντονο το στοιχείο παραγωγής ελιάς, έχει κάνει ισχυρό παγετό, ενώ υπάρχουν και έντονα καιρικά φαινόμενα με χαλάζι.

Η παραγωγή στην ισπανική πλευρά έκλεισε στους 829.515,77 τόνους, εκ των οποίων οι 561.457 αφορούν την Ανδαλουσία (67,7%). Η παραγωγή 2023-2024 δείχνει 15% αυξημένη σε σχέση με το διάστημα 2022-2023 και 35% κάτω από τον μέσο όρο τετραετίας.

Η εικόνα στην Ελλάδα είναι ακόμη χειρότερη. Από 350.000 τόνους υπολογίζεται ότι η παραγωγή υποχώρησε στα επίπεδα των 100.000 τόνων, σύμφωνα με τις πρόχειρες εκτιμήσεις, καθώς δεν υπάρχουν ακόμη επίσημα στοιχεία.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...