Οι εργαζόμενοι που έγιναν τόσο πλούσιοι που σκέφτονται… τη συνταξιοδότηση

Μία τεχνολογική επανάσταση συμβαίνει στην Nvidia, ωθώντας τα όρια της καινοτομίας και του σχεδιασμού των chip σε νέα ύψη.

Ο παράγοντας επιτυχίας της εταιρείας, όπως έχει πει ο ίδιος ο ιδρυτής και επικεφαλής της, Τζένσεν Χουάνγκ, είναι η υιοθέτηση μίας κουλτούρας, που έχει τους εργαζομένους στο επίκεντρο.

Η φιλοσοφία αυτή όχι μόνο έδωσε ώθηση στην ανεύρεση νέων καινοτόμων λύσεων από την εταιρεία, αλλά και άλλαξε σημαντικά την οικονομική κατάσταση του εργατικού δυναμικού της.

Σε μεγάλο αριθμό υπαλλήλων έχουν δοθεί μετοχές της εταιρείας. Αυτοί απολαμβάνουν τους καρπούς μιας εκπληκτικής αύξησης – της τάξης του 1.200% – στη μετοχή της Nvidia τα τελευταία 5 χρόνια.

Το εργασιακό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει ο Χουάνγκ

Ο Τζένσεν Χουάνγκ έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην εδραίωση της κουλτούρας με επίκεντρο τους εργαζομένους της εταιρείας. Έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου τα μέλη του προσωπικού ενθαρρύνονται να παρουσιάζουν ανοιχτά τις ιδέες τους, να δοκιμάζουν πράγματα, ακόμη και εάν τελικά αποτύχουν.

Παράλληλα έχει υιοθετήσει ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της εξ αποστάσεως εργασίας (ακόμη και σε καθημερινή βάση) και του απεριόριστου χρόνου διακοπών. Τίθενται κάποιοι στόχοι και χρονοδιαγράμματα, αλλά ο εργαζόμενος είναι αυτόνομος στο να ρυθμίσει την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Το… πρόβλημα

Η προσέγγιση έχει καλλιεργήσει την έντονη πίστη στον Χουάνγκ και το όραμά του και το αίσθημα ότι όλοι εργάζονται για έναν σκοπό. Ωστόσο φαίνεται να έχει προκύψει ένα πρόβλημα, το οποίο συζητήθηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ, αλλά και σε συνάντηση των εργαζομένων, και έχει δημιουργήσει εσωτερικές εντάσεις, όπως μεταδίδει το Business Insider επικαλούμενο πηγές της εταιρείας. Ορισμένoι διαμαρτύρονται ότι αρκετοί υπάλληλοι – πρωτίστως αυτοί που είναι πολλά χρόνια στο δυναμικό της εταιρείας- είναι πλέον σε μουντ «ημι- συνταξιοδότησης», έχοντας ελαχιστοποιήσει την προσφορά τους στην καθημερινή λειτουργία και τις ανάγκες της εταιρείας και σκεπτόμενοι ήδη το πότε θα αποσυρθούν εντελώς.

Ο ίδιος ο Χουάνγκ ρωτήθηκε από έναν εργαζόμενο τι προτίθεται να κάνει για το φαινόμενο αυτό και η απάντησή του, μάλλον εξέπληξε. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ είπε ότι το να δουλεύει κανείς στην Nvidia είναι σαν «εθελοντικό σπορ», επομένως ο κάθε υπάλληλος είναι ο CEO του δικού του χρόνου. Πρόσθεσε βεβαίως ότι όλοι αξιολογούνται στο τέλος της ημέρας. Το μήνυμα, που θέλησε να στείλει, είναι πως κάθε άτομο μπορεί να καθορίσει το πώς, ποιες ώρες και πόσο σκληρά θα δουλέψει, αλλά το να κάνει με αίσθημα ευθύνης απέναντι στις υποχρεώσεις του και στην υπόλοιπη ομάδα.

Να σημειωθεί ότι το BI μίλησε με 13 υπαλλήλους της Nvidia, που έχουν δει την περιουσία τους να απογειώνεται μαζί με την αξία της μετοχής, καθώς και με δύο επαγγελματίες στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, που γνωρίζουν το εργασιακό περιβάλλον της εταιρείας.

Περισσότερα

Newsroom

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ανατροπή με Αναστασία Γιάμαλη και ΣΚΑΪ;

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Νέα δημοσκόπηση-σοκ για τον ΣΥΡΙΖΑ – Μεγάλες απώλειες και για τη ΝΔ – Που πάνε οι ψηφοφόροι

Τα κριτήρια ψήφου στις ευρωεκλογές, τη συνεχή «αιμορραγία» των...