Οι εκλογές φεύγουν ο «θερινός ανασχηματισμός» έρχεται – Ποιά αποτυχία παραδέχεται ο Μητσοτάκης

Του Βασίλη Σκουρή

Η εμμονή της πανδημίας, παράλληλα με την αποτυχία της κυβέρνησης να χειριστεί την κατάσταση, οδηγεί σε απομάκρυνση της πρόωρης κάλπης για την παρούσα χρονιά και, ίσως, να δικαιώνει στην πράξη τον πρωθυπουργό που με κατηγορηματικό τρόπο επιμένει για εξάντληση της τετραετίας.

Η απομάκρυνση του ενδεχομένου των πρόωρων εκλογών, πάντως, φέρνει πιο κοντά τον ανασχηματισμό. Έναν «θερινό ανασχηματισμό», που θα πραγματοποιηθεί πριν τον προσεχή Σεπτέμβριο, ώστε ο πρωθυπουργός να μεταβεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με νέα κυβέρνηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, φέρεται να εκτιμά ότι ο ανασχηματισμός που πραγματοποίησε τον Ιούλιο του 2020 δεν ήταν και ο πλέον επιτυχημένος, καθώς ήδη έχει παραιτηθεί ο Χρήστος Ταραντίλης που ορίστηκε κυβερνητικός εκπρόσωπος –με την Αριστοτελία Πελώνη να καταλαμβάνει τη θέση του- ενώ δεν έλυσε με αποφασιστικό τρόπο τα προβλήματα που το Μαξίμου θεωρεί ότι υπάρχουν σε διάφορα υπουργεία.

Δεν είναι τυχαίο δε πως με εξαίρεση ίσως το υπουργείο Εξωτερικών, όπου η κυριαρχία του Νίκου Δένδια είναι απόλυτη, σε πολλά υπουργεία υπάρχει μια ιδιότυπη διαρχία, με ένα πρόσωπο της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού να έχει περισσότερη ισχύ και από τον υπουργό.

Χαρακτηριστικότερα, ίσως, παραδείγματα το υπουργείο Υγείας ή και αυτό το υπουργείο Οικονομικών. Οι δε πληροφορίες της στήλης επιμένουν πως πρόσωπα που «γλύτωσαν» την καρέκλα τους την τελευταία στιγμή στον ανασχηματισμό του Ιουλίου του 2020 πολύ δύσκολα –και μόνο μέσω καραμπόλας- θα τη σώσουν και το φετινό καλοκαίρι, εφόσον πραγματοποιηθεί ο ανασχηματισμός.

Με τις αλλαγές στην κυβέρνηση ο πρωθυπουργός θα θελήσει να δώσει το στίγμα της «μεταπανδημίας εποχής», με τις νέες προτεραιότητες που θα θέσει η κυβέρνησή του, με επίκεντρο την οικονομία και την κοινωνία. Την ίδια στιγμή, πάντως, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος «βράζει», γεγονός που μάλλον θα οδηγήσει στη μεγαλύτερη χρησιμοποίηση βουλευτών για τις κυβερνητικές θέσεις και θα σταματήσει ή θα περιορίσει τη χρησιμοποίηση εξωκοινοβουλευτικών υπουργών.

ΠΗΓΗieidiseis.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ