Οι Αμερικανοί εντείνουν τις πιέσεις στο Κίεβο να αποδεχθεί τη συμφωνία για τα ορυκτά

Αμερικανοί και ουκρανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν χθες Παρασκευή στην Ουάσινγκτον για να συζητήσουν το προσχέδιο συμφωνίας με την οποία οι ΗΠΑ φιλοδοξούν να αποκτήσουν προνομιακή πρόσβαση στον ορυκτό πλούτο της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, την οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που δεν υποδήλωνε αξιοσημείωτη πρόοδο. Ο λόγος φέρεται να ήταν πως η νέα «μαξιμαλιστική» εκδοχή του κειμένου που παρουσίασε η αμερικανική πλευρά περιλαμβάνει δυσμενείς όρους για το Κίεβο.

Η προτεινόμενη συμφωνία θα δώσει στις ΗΠΑ προνομιακή πρόσβαση σε στρατηγικής σημασίας ορυκτά της Ουκρανίας, απαιτώντας από το Κίεβο να διοχετεύσει σε κοινό επενδυτικό ταμείο τα έσοδα από την εκμετάλλευση φυσικών πόρων τόσο από κρατικές όσο και από ιδιωτικές εταιρείες.

Ωστόσο, δεν προβλέπει αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας τις οποίες ζητούσε επίμονα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον αγώνα εναντίον των ρώσων εισβολέων που έχουν καταλάβει περίπου το 20% της ουκρανικής επικράτειας.

Στη νέα εκδοχή του κειμένου έχει προστεθεί η αξίωση των ΗΠΑ να αναλάβει η αμερικανική αναπτυξιακή τράπεζα (DFC) τον έλεγχο αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom μέσω της Ουκρανίας προς την Ευρώπη, όπως αναφέρει η πηγή την οποία επικαλείται το Reuters.

Η ουκρανική κυβέρνηση έχει προσλάβει τη δικηγορική εταιρεία Hogan Lovells ως σύμβουλο στις διαπραγματεύσεις επί του σχεδίου συμφωνίας για τα ορυκτά, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο Ζελένσκι τόνισε την Τετάρτη πως η συμφωνία για τα ορυκτά θα πρέπει να είναι επωφελής και για τις δύο χώρες, συμπληρώνοντας πως θα πρέπει να δομηθεί με τέτοιον τρόπο ώστε να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό της Ουκρανίας.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι της ουκρανικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων του πρωθυπουργού Ντενίς Σμιχάλ και του υπουργού Οικονομικών Σερχίι Μάρτσενκο, θα είναι στην Ουάσινγκτον σε δύο εβδομάδες για την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Μια συνεδρίαση αφιερωμένη στην Ουκρανία έχει προγραμματιστεί για τις 25 Απριλίου, αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν το πρόγραμμα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει την επίτευξη συμφωνίας για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Ουκρανίας, ιδίως των πολύτιμων σπάνιων γαιών, ως αποζημίωση για τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια που χορηγήθηκε στο Κίεβο από τον προκάτοχό του στον Λευκό Οίκο, τον Τζο Μπάιντεν, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μυστικές δημοσκοπήσεις – Εφιάλτης για τον Μητσοτάκη: Η Ελληνική Λύση πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας

Ανατροπή στις μυστικές δημοσκοπήσεις: Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου αναδεικνύεται πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας και διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στη Βόρεια Ελλάδα

Προβληματισμός και μεγάλη αγωνία των ολιγαρχών για τον Τσίπρα – Η αναπόφευκτη σύγκριση με τον Μαρινάκη

Σκεπτικισμός στους επιχειρηματικούς κύκλους που στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς η εμφάνισή του στο συνέδριο του Economist θεωρήθηκε «άχρωμη» και χωρίς απήχηση

Μυστική δημοσκόπηση – «καμπανάκι πολιτικού θανάτου» για τον Μητσοτάκη: Κατρακυλά η ΝΔ – Κάτω από το 25% η πραγματική απήχηση λίγο πριν τη...

Μυστική δημοσκόπηση-σοκ μετά το καλοκαίρι δείχνει κατάρρευση της ΝΔ κάτω από το 25%. Πτώση άνω των 5 μονάδων στην πρόθεση ψήφου και πανικός στο Μαξίμου λίγο πριν τη ΔΕΘ

Η ηχηρή απουσία από την ομιλία Τσίπρα – Το μήνυμα που ανησύχησε τους επιτελείς

Η απουσία της Όλγας Γεροβασίλη από την ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη προκαλεί ερμηνείες και σενάρια για την επόμενη μέρα του πρώην πρωθυπουργού