Ναγκόρνο Καραμπάχ: Έχουν φύγει οι μισοί Αρμένιοι- Από τις μεγαλύτερες μετακινήσεις πληθυσμού μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης

Πάνω από 65.000, δηλαδή πάνω από το μισό και πλέον του πληθυσμού του Ναγκόρνο Καραμπάχ, πέρασαν τα σύνορα με την Αρμενία, σε μια από τις μεγαλύτερες μετακινήσεις πληθυσμού στον Νότιο Καύκασο από την εποχή της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, μετά τη νίκη αστραπή του Αζερμπαϊτζάν σε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του θύλακα αυτού που είχε αποσχισθεί από την αζερική επικράτεια, πάνω από από 65.036 άνθρωποι από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχουν περάσει στην Αρμενία, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν.

Το Μπακού άνοιξε την Κυριακή τη μοναδική οδό που συνδέει το θύλακα με την Αρμενία, τέσσερις ημέρες μετά τη συνθηκολόγηση των αυτονομιστών και μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που ώθησε χιλιάδες αμάχους να διαφύγουν καθώς έφθαναν αζέρικες δυνάμεις.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν δύο εμπλακεί σε πόλεμο για τον θύλακα δύο φορές μέσα σε 30 χρόνια, με το Αζερμπαϊτζάν να ανακτά εκτάσεις εδάφους μέσα και γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ στην τελευταία σύγκρουση, διάρκειας έξι εβδομάδων, το 2020.

Μιλώντας στο Reuters, Αρμένιοι του Καραμπάχ εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση, αναφέροντας ότι δεν επιθυμούν να ζήσουν σε μια περιοχή που είναι μέρος του Αζερμπαϊτζάν την ώρα μάλιστα που φοβούνται ότι το Reuters θα επιχειρήσει εθνοκάθαρση, κάτι που το Μπακού έχει επανειλημμένα απορρίψει ως ανοησίες.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θα πουλήσει τελικά ο Ιβάν Σαββίδης; – Ζητά 334 εκατ. ευρώ για να αποχωρήσει

Η Λουί-Ντρέιφους επανέρχεται με προσφορά 40€/μετοχή για τον ΟΛΘ – Η μετοχή καλπάζει, ο Σαββίδης ζητά 334 εκατ. ευρώ – Θα πει ξανά όχι;

Αλλαγές στον ΠΑΟΚ: Σενάρια για επενδυτές – Η αινιγματική κίνηση του Ιβάν Σαββίδη

Στο προσκήνιο πιθανή είσοδος επενδυτών στον ΠΑΟΚ – Τι...

Το πολιτικό παρασκήνιο πίσω από τη συμφωνία ΠΑΟΚ – Μυστακίδη για τη Νέα Τούμπα

Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται εμπλοκή στη συμφωνία του Α.Σ. ΠΑΟΚ με τον Αριστοτέλη Μυστακίδη για τη Νέα Τούμπα. «Δεν γνωρίζαμε για το deal», ανέφερε πηγή του Μαξίμου. Η συμφωνία αφορά πλήρη ιδιωτική χρηματοδότηση.

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη «χάνει μετοχές», αλλά όχι την ισχύ στα media

Η Alpha TV αλλάζει χέρια: Η United Group αποκτά το 50%, αλλά η διοίκηση παραμένει στη Motor Oil. Ποιος έχει πραγματικά τον έλεγχο; Ποια είναι η στρατηγική της οικογένειας Βαρδινογιάννη και πώς εξελίσσεται ο όμιλος;