Ναγκόρνο Καραμπάχ: Έχουν φύγει οι μισοί Αρμένιοι- Από τις μεγαλύτερες μετακινήσεις πληθυσμού μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης

Πάνω από 65.000, δηλαδή πάνω από το μισό και πλέον του πληθυσμού του Ναγκόρνο Καραμπάχ, πέρασαν τα σύνορα με την Αρμενία, σε μια από τις μεγαλύτερες μετακινήσεις πληθυσμού στον Νότιο Καύκασο από την εποχή της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, μετά τη νίκη αστραπή του Αζερμπαϊτζάν σε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του θύλακα αυτού που είχε αποσχισθεί από την αζερική επικράτεια, πάνω από από 65.036 άνθρωποι από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχουν περάσει στην Αρμενία, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν.

Το Μπακού άνοιξε την Κυριακή τη μοναδική οδό που συνδέει το θύλακα με την Αρμενία, τέσσερις ημέρες μετά τη συνθηκολόγηση των αυτονομιστών και μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που ώθησε χιλιάδες αμάχους να διαφύγουν καθώς έφθαναν αζέρικες δυνάμεις.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν δύο εμπλακεί σε πόλεμο για τον θύλακα δύο φορές μέσα σε 30 χρόνια, με το Αζερμπαϊτζάν να ανακτά εκτάσεις εδάφους μέσα και γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ στην τελευταία σύγκρουση, διάρκειας έξι εβδομάδων, το 2020.

Μιλώντας στο Reuters, Αρμένιοι του Καραμπάχ εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση, αναφέροντας ότι δεν επιθυμούν να ζήσουν σε μια περιοχή που είναι μέρος του Αζερμπαϊτζάν την ώρα μάλιστα που φοβούνται ότι το Reuters θα επιχειρήσει εθνοκάθαρση, κάτι που το Μπακού έχει επανειλημμένα απορρίψει ως ανοησίες.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το «ταμείο» του νέου κόμματος: Ποιοι χρηματοδοτούν την Καρυστιανού;

Το παρασκήνιο των επαφών με επιχειρηματίες και ο ρόλος του στενού πυρήνα

Ο Φαραντούρης «αυτοπροτείνεται» για την ηγεσία του κόμματος Καρυστιανού

Η αστραπιαία κίνηση του ευρωβουλευτή μετά τη δήλωση της προέδρου του Συλλόγου Τεμπών

Σκιώδεις σύμμαχοι πίσω από το κόμμα Καρυστιανού: Οι δύο αμφιλεγόμενοι επιχειρηματίες και το παρασκήνιο της στήριξης

Ερωτήματα για τη χρηματοδότηση και τις «πλάτες» του νέου φορέα – Ένας «παίκτης» των media με εκκλησιαστικές διασυνδέσεις και ένας εκφραστής του πατριωτικού χώρου φέρονται να κινούν τα νήματα – Το ιδεολογικό «μωσαϊκό» που προκαλεί αντιδράσεις

Μυστικό δείπνο Ηλιόπουλου – Καρυστιανού: Η Μάνα των Τεμπών στα βαθιά νερά της διαπλοκής

Ραντεβού σε πριβέ περιβάλλον για τον εφοπλιστή και την «Μάνα των Τεμπών» – Η γνωριμία του ιδιοκτήτη της ΑΕΚ με την Μαρία Καρυστιανού τροφοδοτεί σενάρια για ισχυρή οικονομική στήριξη στον υπό ίδρυση πολιτικό φορέα – Εισαγωγή στα «βαθιά» της διαπλοκής ή αναζήτηση συμμάχων για την κάθαρση;