Νέο «χαστούκι» στη Δύση από τη Ζαχάροβα: «Την επιβολή πλαφόν στο πετρέλαιο δεν θα την δεχτεί ούτε ο ΟΠΕΚ γιατί ξέρει πως μετά θα έρθει η σειρά του»

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για το σενάριο επιβολής πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου είπε πως εκτός από την Ρωσία δεν θα το αποδεχτούν ούτε οι χώρες του ΟΠΕΚ καθώς γνωρίζουν πως μετά έπεται η σειρά τους να υποστούν ένα τέτοιο μέτρο με αφορμή οποιοδήποτε λόγο και αιτία.

Πρόσθεσε επίσης ότι η Δύση επιχειρεί να δημιουργήσει με αυτό τον τρόπο ένα «καρτέλ αγοραστών», δηλαδή χωρών που έχουν συνεννοηθεί να αγοράζουν όλες σε μία τιμή συγκεκριμένο προϊόν κάτι που αντίκειται στους κανόνες της ελεύθερης οικονομίας και τους καπιταλισμού (άλλο ένα οξύμωρο σημείο των καιρών, ο καπιταλισμός εγκαταλείπει την Δύση η οποία με ταχύ ρυθμό προχωράει σε νεοκομμουνιστικές πρακτικές διακυβέρνησης).

Επανέλαβε μάλιστα για πολλοστή φορά πως η Ρωσία δεν θα προμηθεύσει ξανά με πετρέλαιο καμία από τις χώρες που θα υιοθετήσουν το μέτρο του πλαφόν.

Συγκεκριμένα η δήλωσή της αναρτήθηκε στο Telegram και έχει ως εξής:

«Η εισαγωγή του λεγόμενου «ανώτατου ορίου τιμών» για το ρωσικό πετρέλαιο είναι ένα μέτρο κατά της αγοράς. Διαταράσσει τις αλυσίδες εφοδιασμού και θα μπορούσε να περιπλέξει σημαντικά την κατάσταση στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας.

Η Ρωσία δεν θα προμηθεύσει πετρέλαιο σε εκείνες τις χώρες που υποστηρίζουν αυτό το αντιρωσικό προκλητικό εγχείρημα.

Οι διαφωνίες που παρατηρούνται σήμερα μεταξύ των χωρών της ΕΕ σχετικά με το «ανώτατο όριο τιμών» για τους ενεργειακούς μεταφορείς επιβεβαιώνουν την απομόνωση αυτής της πρωτοβουλίας από την οικονομική πραγματικότητα.

Η επιταγή των τιμών και ο σχηματισμός ενός «καρτέλ αγοραστών» δημιουργούν ένα εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο για το διεθνές εμπόριο, το οποίο εξακολουθεί να διεξάγεται βάσει των αρχών της αγοράς.

Ταυτόχρονα, πολλές πετρελαιοπαραγωγές χώρες αντιτίθενται σε ένα τέτοιο μέτρο, γνωρίζοντας καλά ότι σήμερα στρέφεται κατά της Ρωσίας και αύριο, για πολιτικούς ή άλλους λόγους, μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε άλλη χώρα».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ