Νέο σκάνδαλο συγκλονίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο

«Σκάνδαλο ξεπλύματος χρημάτων και στοιχηματισμού που συγκλονίζει τον ελληνικό αθλητισμό» αποκαλύπτειο η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Όπως ανέφερε σε ρεπορτάζ του το Open TV, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες υπό τη διεύθυνση του εισαγγελέα Χαράλαμπου Βουρλιώτη ξεσκέπασε μία εγκληματική οργάνωση, η οποία δραστηριοποιούταν από το 2012 σε ολόκληρη τη χώρα. Περίπου 60 άτομα εμπλέκονται στην υπόθεση – και σύμφωνα με το ελληνικό μέσο, μεταξύ αυτών και πρώην ποδοσφαιριστές της Εθνικής Ομάδας και γνωστοί προπονητές, όπως και εκπρόσωποι των επαγγελματικών πρωταθλημάτων Super League 1 και 2, αλλά και ερασιτεχνικών συλλόγων».

Η αφορμή για τις έρευνες αποτέλεσε, σύμφωνα με το Open TV, «η δολοφονία του Έλληνα επιχειρηματία Γιάννη Μακρή το 2018. […] Άτομα που είχαν στενή συνεργασία με τον Μακρή βρέθηκαν έτσι στο επίκεντρο της προσοχής. Οι έρευνες της Αρχής στράφηκαν εναντίον της πλειονότητας των στοιχηματικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα πορίσματα των ερευνών, μέσω παράνομων στοιχημάτων ξεπλύθηκε περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο ευρώ μαύρου χρήματος. Και δεν επρόκειτο μονάχα για παράνομα στοιχήματα σε αγώνες ποδοσφαίρου, αλλά και σε άλλα αθλήματα, ακόμη και σε αγώνες σκακιού».

Σύμφωνα με τη FAZ, «το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο είχε συγκλονιστεί από ένα σκάνδαλο στοιχηματισμού και κατά την περασμένη δεκαετία, το οποίο αφορούσε δεκάδες παιχνίδια των επαγγελματικών κατηγοριών. Η ποινική έρευνα στην υπόθεση “Κοριόπολις” […] κράτησε περίπου οκτώ χρόνια και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2019 ενώπιον του Εφετείου Αθηνών.

Από τους αρχικά περισσότερους από 100 υπόπτους και κατηγορούμενους παρέστησαν τελικά ενώπιον του Εφετείου οι 26. Εξ αυτών μόνο οι 11 κρίθηκαν ένοχοι για συμμετοχή σε παράνομα στοιχήματα. Σε όλους επιβλήθηκαν ποινές με αναστολή. Η μεγαλύτερη ποινή φυλάκισης επιβλήθηκε σε έναν πρώην ιδιοκτήτη ομάδας – ο οποίος τιμωρήθηκε με 27 μήνες φυλάκιση, τους οποίους γλίτωσε καταβάλλοντας το αντίτιμο των 5 ευρώ ανά ημέρα, σε ένα πρόστιμο που ανήλθε έτσι στα 4.100 ευρώ. Και τελικά επεστράφησαν όλες οι εγγυήσεις που είχαν καταβάλει οι 11 καταδικασθέντες», καταλήγει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης.

ΠΗΓΗdw.com

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ