Νέο μήνυμα Μητσοτάκη προς την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας

Ως «εξαιρετικά αρνητικά» χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα πρώτα «βήματα» της νέας ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας, απευθύνοντας εκ νέου προειδοποίηση «να αλλάξουν γραμμή» και να χρησιμοποιούν μόνο το όνομα Βόρεια Μακεδονία εντός και εκτός της χώρας.

«Θα περιμένουμε τις επίσημες τοποθετήσεις της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας» τόνισε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, επισημαίνοντας ότι «στο ζήτημα του ονόματος υπάρχει ένα σαφέστατο πισωγύρισμα» από την πλευρά της γειτονικής χώρας.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. ανέφερε επιπλέον πως στον πυρήνα της Συμφωνίας των Πρεσπών βρισκόταν η έννοια της ενιαίας ονομασίας, το όνομα Βόρεια Μακεδονία να ισχύει έναντι όλων και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας.

«Θέλω να στείλω για μία ακόμη φορά ένα μήνυμα προειδοποίησης στη νέα κυβέρνηση να αλλάξει από τώρα τη γραμμή της, να σεβαστεί την κεντρική πρόβλεψη της Συμφωνίας των Πρεσπών, να χρησιμοποιεί μόνο το όνομα Βόρεια Μακεδονία εντός και εκτός της χώρας. Σε αντίθετη περίπτωση θα δημιουργήσουν θέματα όχι μόνο στις σχέσεις της Ελλάδος με τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά στις σχέσεις της Ευρώπης με τη Βόρεια Μακεδονία» προειδοποίησε, υπενθυμίζοντας πως υπήρξαν καταδικαστικές δηλώσεις από την ευρωπαϊκή ηγεσία, αλλά και από τις ΗΠΑ.

«Δεν θα φέρουμε προς κύρωση τα τρία μνημόνια που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών»
Επανέλαβε πως «δεν πρόκειται να φέρουμε προς κύρωση τα τρία μνημόνια που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών».

«Θα καταστήσουμε σαφές ότι καμία πρόοδος στην πορεία των Σκοπίων προς την Ευρώπη δεν μπορεί να συντελεστεί αν δεν υπάρχει απόλυτη συμμόρφωση της χώρας στο ζήτημα του ονόματος» πρόσθεσε.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ