Νέο δημοσίευμα-κόλαφος για την φον ντερ Λάιεν από το Politico – «Η Προνομιακή σχέση της με τη γερμανική βιομηχανία»

«Προνομιακή σχέση» με τη γερμανική βιομηχανία έχει αναπτύξει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με δημοσίευμα «βόμβα» από το Politico, επικαλούμενο στοιχεία από λομπίστες, που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι στη μικρή μαύρη ατζέντα της ισχυρής κυρίας της Κομισιόν, οι Γερμανοί βιομήχανοι έχουν προτεραιότητα.

Προφανώς η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι Γερμανίδα και της αρέσει να… συναντιέται με Γερμανούς. Αλλά αφότου ανέλαβε τα ηνία της Κομισιόν, το 2019, υποτίθεται ότι θα έπρεπε να έχει αφήσει έξω από την πόρτα του γραφείου της τους λομπίστες που έχουν σχέση με εταιρίες από την πατρίδα της, τονίζει το Politico.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες ότι θα ήθελε να μείνει στη δουλειά. Στην πρώτη θητεία της είχε μία πολύ στενή σχέση με τον ιδιωτικό τομέα και με εταιρίες από την Γερμανία, όπως δείχνει η ανάλυση των στοιχείων από την προσωπική της ατζέντα. Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι οι σχέσεις που ανέπτυξε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με την βιομηχανία είναι συνέπεια και των προκλήσεων που είχε να αντιμετωπίσει στην πρώτη θητεία της, καθώς προώθησε την λεγόμενη πράσινη ατζέντα, ενώ παράλληλα έπρεπε να αντιμετωπίσει την πανδημία και τον πόλεμο με την Ουκρανία, που οδήγησε σε πολιτικές απεξάρτησης των Ευρωπαίων από τα ρωσικά καύσιμα.

Από τις επαφές της προέδρου της Κομισιόν με τους βιομήχανους έχουν προκύψει ωστόσο κάποιες σκιές, όπως η συμφωνία-μαμούθ με τη Pfizer για μια τεράστια παραγγελία εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Οι λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας παραμένουν άγνωστες.

Εκείνο όμως που έχει προκαλέσει εντύπωση είναι ότι στην ατζέντα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν το ένα τέταρτο του συνόλου των συναντήσεων που είχε με παράγοντες της βιομηχανίας ήταν με εκπροσώπους γερμανικών εταιριών. Προνομιακή σχέση ανέπτυξε και με αμερικανικές και γαλλικές εταιρίες.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία αυτά η Αριάνα Ποντέστα, εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι οι συναντήσεις της προέδρου «δεν ορίζονται με βάση» την χώρα όπου εδρεύουν οι εταιρίες», αλλά «αντικατοπτρίζουν τις πολιτικές προτεραιότητες της Επιτροπής».

Ωστόσο, ήδη ορισμένοι στις Βρυξέλλες αναρωτιούνται κατά πόσο αυτή η εικόνα θα μπορούσε να πλήξει την προσπάθεια της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για επανεκλογή στην θέση της προέδρου της Κομισιόν. Την υποψηφιότητά της στηρίζει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις θα παραμείνει το ισχυρότερο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά τις επικείμενες εκλογές.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...