Νέα επίθεση Μητσοτάκη στην αντιπολίτευση για τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Νέα επίθεση εξαπέλυσε προς στην αντιπολίτευση για τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που έδωσε για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε για την ακρίβεια ότι είναι «ο ελέφαντας στο δωμάτιο», αποδίδοντας την ένταση του προβλήματος και στην υπερδεκαετή κρίση που πέρασε η χώρα, υποστηρίζοντας ότι «έχουμε κάνει μια σειρά παρεμβάσεων και τον τελευταίο μήνα η κατάσταση φαίνεται να πηγαίνει κάπως καλύτερα. Αρχίζουμε να βλέπουμε μειώσεις στις τιμές, έχουμε βάλει αρκετά πρόστιμα. Αυτό που διεκδικούμε με τις παρεμβάσεις είναι μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές».

Ακρίβεια και ΦΠΑ

«Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας. Θέλω να θέσω την πρόεδρο της Κομισιόν, την οποία στηρίζουμε ανεπιφύλακτα, προ των ευθυνών της για την επόμενη 5ετια» είπε για την επιστολή που έστειλε για την τιμολογιακή πολιτική των πολυεθνικών, και συμπλήρωσε ότι «μου κάνει εντύπωση πώς μια πρωτοβουλία με εθνικό χαρακτήρα αντιμετωπίστηκε υποτιμητικά από την αντιπολίτευση. Γιατί να μην συμφωνήσουμε να πάμε στις Βρυξέλλες με μια εθνική γραμμή. Εδώ στην Ελλάδα δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε πότε μια πρωτοβουλία έχει εθνικό και όχι κομματικό χαρακτήρα. Ρωτάω: αν συμφωνούν οι πολίτες με μια τέτοια πρωτοβουλία ποιο κόμμα εμπιστεύονται για την επόμενη ημέρα να το κάνει;».

Ο πρωθυπουργός επέμεινε στο «όχι» στη μείωση του ΦΠΑ, λέγοντας ότι «η μείωση του ΦΠΑ στηρίζει πάρα πολλά στα δημόσια ταμεία. Όποιος τον υποστηρίζε, είτε είναι αντιπολίτευση, είτε είναι βιομήχανοι είτε είναι ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ, να δουν τι μπορούν να κάνουν οι ίδιο και να μας υποδείξουν ποιους φόρους να αυξήσουμε ή ποια επιδόματα να κόψουμε».

«Όταν μειώσαμε τον ΦΠΑ στον καφέ που είναι ανταγωνιστική αγορά, είδαμε μείωση στις τιμές; Όχι. Θα μου πείτε, τι θα κάνουμε με τον μειωμένο ΦΠΑ στον καφε που λήγει στις 30 Ιουνίου. θα συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι αυξήθηκε η πρώτη ύλη. Το βέβαιο είναι ότι αν αυξήσουμε τον ΦΠΑ στον καφέ θα αυξηθούν οι τιμές», είπε και υποστήριξε ότι «αν υλοποιούσαμε έστω και ένα μέρος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ θα μπαίναμε αυτομάτως σε επιτήρηση. Δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί ξανά αυτό».

Συμπλήρωσε δε ότι «εμείς δώσαμε μεγάλη στηριξη στην κοινωνία την εποχή του κορωνοϊού και κάναμε καλά. Αλλά τώρα επανερχόμαστε σε μια εποχή δημοσιονομικής κανονικότητας. Μερικές φορές η αντιπολίτευση δείχνει να μην τα γνωρίζει αυτά. Ο ευρωπαϊκός κανόνας είναι ότι δεν μπορούμε να αυξάνουμε τις δαπάνες άνω του 3%. Όποιος το περνάσει μπαίνει σε επιτήρηση. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αν θέλουν να επιστρέψουμε στην επιτήρηση ας μας το πουν».

Συνεχίζοντας στο ίδιο θέμα και ερωτηθείς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ο πρωθυπουργός είπε ότι «η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος ήταν ένα μείζον ζήτημα που μας οδήγησε στην κρίση. Μακάρι να μπορούσαμε να αυξήσουμε τις συντάξεις περισσότερο, δεν έχουμε τη δυνατότητα. Κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολίτες που περνούν δύσκολα. Και η επιδοματική πολιτική που εφαρμόζουμε σε αυτούς απευθύνεται», προσθέτοντας ότι «αν δείτε τα επιδόματα θα δείτε ότι αφορούν το ενοίκιο και τη στέγαση, αφορούν τα παιδιά και αφορούν άτομα με αναπηρία».

Για τον κύριο Μητσοτάκη: «Η χώρα σχεδόν χρεοκόπησε και ο στόχος μου είναι να συγκλίνουμε γρηγορότερα με την Ευρώπη και αυτό θα γίνει αν συνεχίσουμε με σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης», είπε προσθέτοντας ότι «ξεκινώντας τη δεύτερη θητεία είπαμε θα αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή. Συνδέσαμε ή όχι τα POS με τις ταμειακές μηχανές. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες είπαμε ότι δεν μπορεί να δηλώνει εισόδημα κάτω από τον κατώτατο μισθό αλλά είπαμε ότι αν πιστεύει ότι αδικείται μπορεί να προσφύγει. Μειώσαμε 50 φόρους την πρώτη 4ετια, ξεχνάτε τον ΕΝΦΙΑ, τον φόρο για την γονική παροχή. Όλα αυτά είναι μειώσεις φόρων συμμαζεύοντας και τα δημοσιονομικά».

Στεγαστική κρίση

Ο Κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι «οι συμπολίτες που ζουν στο ενοίκιο είναι αυτή τη στιγμή σε δύσκολη θέση γιατί το αποτέλεσμα της ανάπτυξης είναι η αύξηση των ενοικίων. Το πρόβλημα είναι αγοράς και ζήτησης. Όσα περισσότερα είναι στην αγορά τόσο θα περιοριστούν οι αυξήσεις. Έχουμε το πρόγραμμα Σπίτι μου που ήταν επιτυχημένο. Εμείς αυτή τη στιγμή διερευνούμε χρηματοδοτικές πηγές από την Ευρώπη για να επεκτείνουμε ένα νέο πρόγραμμα “Σπίτι μου” με μεγαλύτερη περίμετρο από το προηγούμενο», και αναφέρθηκε και στο σχέδιο περί «κοινωνικής αντιπαροχής», λέγοντας ότι «αν το κράτος έχει ένα οικόπεδο που είναι άχρηστο το δίνει σε κατασκευαστή και κρατά ορισμένα διαμερίσματα για το ίδιο. Για το AirBnb το μελετάμε για να βάλουμε λελογισμένους περιορισμούς ώστε να αυξηθούν τα σπίτια για μακροχρόνια ενοικίαση».

Ευρωεκλογές

Σχετικά με τους στόχους της ΝΔ για την ευρω-κάλπη, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι «έχω μάθει να βάζω στόχους. Δεν κρύβομαι. Επειδή πήραμε 33% στις προηγούμενες ευρωεκλογές αυτός είναι ο πήχης. Εμείς θέλουμε να προσεγγίσουμε και γιατί όχι να ξεπεράσουμε το ποσοστό αυτό. Είναι μια εθνική κάλπη που θα στείλει μηνύματα εντός και εκτός Ελλάδος. Αυτό μου δίνει διαπραγμευτική δύναμη στις Βρυξέλλες και θέλω να διατηρήσω αυτή την πρωτιά. Δεν μπορώ να βάλω στόχο για τον αριθμό των ευρωβουλευτών γιατί θα εξαρτηθεί τι ποσοστό θα συγκεντρώσουν τα μικρότερα κόμματα».

Ανασχηματισμός

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης άφησε εκ νέου ανοιχτό το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης, λέγοντας ότι δεν του αρέσουν οι συχνές αλλαγές, αλλά αν υπάρχει ανάγκη να αλλάξει κάτι ή να πάει κάτι πιο γρήγορα, τότε δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε παρεμβάσεις στο κυβερνητικό σχήμα. Ωστόσο, δεν συνέδεσε τις όποιες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αλλά με την υλοποίηση του προγράμματος της κυβέρνησης και τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί.

Τέμπη

Ερωτηθείς για την τραγωδία των Τεμπών, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι «η υπόθεση είναι βάρος για την κυβέρνηση αλλά κυρίως για τη Δικαιοσύνη που αυτή έχει το βάρος τώρα». «Δεν πρέπει να κομματικοποιείται η υπόθεση αυτή. Να ζητήσετε τον λογαριασμό από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την εργαλειοποίηση του ζητήματος αυτού», είπε, ενώ με αφορμή την παρέμβαση της κόρης του Νίκου Πλακιά στην ομιλία του στη Κέρκυρα, ο πρωθυπουργός είπε ότι «όποιος συγγενής επικοινώνησε μαζί μου του εξήγησα τη δική μου εκδοχή της αλήθειας. Δεν το εργαλειοποίησα δεν επένδυσα πάνω στον πόνο τον συγγενών». Τέλος, για το ενδεχόμενο σύστασης προανακριτικής επιτροπής για την τραγωδία, κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης «να έρθουν να φτιάξουν κατηγορητήριο και όταν έρθει να το συζητήσουμε στη Βουλή. Δεν έχω δει τίποτα από αυτά».

Ελληνοτουρκικά

Όσον αφορά στη σχέση Ελλάδας-Τουρκίας, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι «θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια για να συζητήσουμε το θέμα της οριοθετησης υφαλορκηπίδας και ΑΟΖ, το μόνο μεγάλο θέμα που έχουμε. Τα υπόλοιπα ζητήματα δεν είναι ζητήματα που θα συζητήσει καμία ελληνική κυβέρνηση καθώς έχουν λυθεί από την ιστορία και τις διεθνείς συνθήκες που ε΄χουν ορίσει τα σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο. Και εγώ προβληματίζομαι και περιμένω να δω τι θα γίνει με το απαράδεκτο ιδεολόγημα της Γαλάζιας Πατρίδας στα σχολικά βιβλία. Είναι πολύ επικίνδυνο να δηλητηριάζουμε τη νέα γενιά με ανιστόρητες και αβάσιμες θεωρίες».

«Έχουμε μια καλή συνεργασία στο μεταναστευτικό, έχουμε δρομολογήσει το πρόγραμμα για γρήγορη βίζα στα νησιά. Πήρα τον κόουτς Αταμάν για να τον συγχαρώ. Οι λαοί μας δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα», είπε, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι «με τα θαλάσσια πάρκα θα προχωρήσουμε. Είναι πάρκα κοντά στα νησιά μας για να προστατεύσουν τον θαλάσσιο πλούτο. Είναι κάτι που θέλει χρόνο ωρίμανσης αλλά δεν θα πάρουμε την άδεια κανενός. Δεν αφορά την Τουρκία, τελεία».

TikTok και «αλαζονεία»

Τέλος, όσον αφορά τα social media και στο TikTok, είπε ότι «η διαφορά με τον κ. Κασσελάκη δεν είναι εκεί, είναι στο περιεχόμενο της πολιτικής. Το TikTok μπορεί να δείξει στοιχεία του χαρακτήρα. Η κριτική που ασκώ ως προς τα ζητήματα του ύφους είναι η ακόλουθη: Μας λένε αλαζόνες για το 41% αλλά αυτό πηγαίνει στους πολίτες. Εγώ μετά τις εκλογές είπα το κεφάλι κάτω και δεν είναι λευκή επιταγή. Ναι κρίνω και ζητήματα χαρακτήρα υπουργών. Ο κ. Κασσελάκης δεν έχει κριθεί πουθενά, εγώ εκλέγομαι 20 χρόνια βουλευτής και καταθέω ποθεν έσχες που έχει ελεγχθεί από τη Βουλή. Όταν κάποιος λέει ότι θέλω να είμαι δύο 4ετιες πρωθυπουργός και έχει καθορίσει ποιοι θα είναι υπουργοί δεν είναι λίγο παράξενο να μιλάει για αλαζονεία;».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ