Νέα δημοσκόπηση: Μεγάλη η διαφορά, ποσοστό – σοκ για Τσίπρα στη ΔΕΘ, αλλά και έκπληξη για την κυβέρνηση συνεργασίας – Κανένα ενδιαφέρον της κοινωνίας για τις υποκλοπές (pics)

Μετά την παρουσία των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ, νέα δημοσκόπηση δείχνει πώς αξιολογούν οι πολίτες τα κόμματα, τα ζητήματα της επικαιρότητας αλλά και το ενδεχόμενο κυβερνήσεων συνεργασίας.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας MRB για το OPEN, οι πολίτες αξιολογούν την ακρίβεια ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Συγκεκριμένα, ποσοστό 56,2% απαντούν ότι η ακρίβεια είναι το βασικότερο θέμα που τους απασχολεί ενώ η ανεργία έρχεται δεύτερη με ποσοστό 11,8%. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα ελληνοτουρκικά και η εγκληματικότητα ακολουθούν με μικρά ποσοστά ενώ μόλις το 2,8% αξιολογεί τις υποκλοπές ως το βασικότερο ζήτημα που απασχολεί.

Σε ότι αφορά την αξιολόγηση των πολιτικών αρχηγών στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Πρωθυπουργός αξιολογείται αρνητικά από το 38,4% των πολιτών και θετικά από το 28,7. Το 45,6% αξιολογεί αρνητικά την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ ενώ μόλις το 19,6 απαντά ότι αξιολογεί θετικά την παρουσία του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφορικά με την παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ αυτή αξιολογείται αρνητικά από το 40% και θετικά από το 10,6%.

Το δίλημμα «σταθερότητα ή χάος» που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει το 34% των ερωτηθέντων ενώ ποσοστό 43,5% απαντά ότι δεν τον εκφράζει καθόλου. Αντιστοίχως το «οικογενειοκρατία ή προοδευτική συμμαχία» που έθεσε ως δίλημμα ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζει το 28,3% και δεν εκφράζει το 45,5%. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγεται από το 38,9% των ερωτηθέντων ως καταλληλότερος πρωθυπουργός ενώ ο Αλέξης Τσίπρας από το 29%. 

Δημοσκόπηση: Στις 7,5 μονάδες η διαφορά

Αναφορικά τώρα με την πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 29,6% έναντι 22,6% του ΣΥΡΙΖΑ ενώ το ΠΑΣΟΚ καταγράφει ποσοστό 12,1%. Τέταρτο το ΚΚΕ με 5,1% και ακολουθεί η Ελληνική Λύση και το Μέρα25 με 4,2% και 3,5% αντίστοιχα. 

Με αναγωγή στα έγκυρα (χωρίς την αποχή και τα λευκά) τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής: Νέα Δημοκρατία 31,3%, ΣΥΡΙΖΑ 23,8%, ΠΑΣΟΚ 11,7%, ΚΚΕ 5,#, Ελληνική Λύση 4,4 και Μέρα25 3,7%. 

Προτιμούν κυβέρνηση με συνεργασία κεντροαριστεράς

Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζουν και οι απαντήσεις στο ερώτημα για την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. Το 22,6% απαντούν ότι βλέπουν θετικά μια συγκυβέρνηση ΝΔ -ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – μικρότερων κομμάτων της Δεξιάς. Αντίστοιχα, θετικά βλέπει μια κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – μικρότερων κομμάτων της Αριστεράς, το 24,2% των ερωτηθέντων.  

Οι ομιλίες Μητσοτάκη – Τσίπρα στη ΔΕΘ

ΠΗΓΗin.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βόμβα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ανακοίνωση φωτιά – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης με αγροτικές επιδοτήσεις – ζημία 19,6 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

37 συλλήψεις σε Αθήνα, Κρήτη, Μακεδονία – Πολυετές δίκτυο εξαπάτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με πλαστές δηλώσεις αγροτεμαχίων

Σάλος: Κόβεται ο Κανάκης στον ΑΝΤ1; Όργιο φημών για παρέμβαση Μητσοτάκη στον Κυριακού

Πρεμιέρα για τους Ράδιο Αρβύλα με το τραγούδι «Γλέντι» και στίχους αιχμής για την κυβέρνηση. Η φράση «πέρασε μια εξαετία που μοιάζει με επταετία» προκάλεσε σάλο και φήμες για παρέμβαση του Μαξίμου στον ΑΝΤ1

Ο «μοναχικός» επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: λάθος σημειολογία ή προάγγελος νέων ισορροπιών;

Μόνος επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, ο Αλέξανδρος Εξάρχου συνοδευόμενος από την Ελένη Βρεττού. Ένδειξη άστοχης επιλογής ή προμήνυμα νέας εποχής στις επιχειρηματικές σχέσεις;