Νέα αθλιότητα από τον Μπάιντεν: Αποκάλεσε «κανίβαλους» τους κατοίκους στην Παπούα Νέα Γουινέα

Ο πρωθυπουργός της Παπούα Νέας Γουινέας, Τζέιμς Μαράπε επισήμανε ότι δεν αξίζει στους πολίτες της χώρας του να τους χαρακτηρίζουν κανιβάλους, αντιδρώντας σε ένα άθλιο σχόλιο του Τζο Μπάιντεν για τον θείο του που υπηρετούσε στον στρατό και παραμένει ως και σήμερα αγνοούμενος.

Ο Μπάιντεν «φάνηκε να υπονοεί πως τον θείο του τον έφαγαν κανίβαλοι αφού το αεροπλάνο του καταρρίφθηκε πάνω από την χώρα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου», αναφέρεται σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του χθες βράδυ.

«Το σχόλιο του προέδρου Μπάιντεν μπορεί να οφειλόταν σε φραστικό ολίσθημα,· ωστόσο, η χώρα μου δεν αξίζει αυτή την ταμπέλα», επισημαίνει.

«Παροτρύνω τον πρόεδρο Μπάιντεν να βάλει τον Λευκό Οίκο να εξετάσει το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να προχωρήσουν στον καθαρισμό των υπολειμμάτων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ώστε η αλήθεια για αγνοούμενους στρατιωτικούς όπως ο Άμπροουζ Φίνεγκαν να μπορέσει να αποκαλυφθεί».

Οι ΗΠΑ υπέγραψαν πέρυσι συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Παπούα Νέα Γουινέα, με φόντο τον ανταγωνισμό για επιρροή στην περιοχή με την Κίνα, η οποία έχει συνάψει διμερή συμφωνία για την ασφάλεια με τα γειτονικά Νησιά του Σολομώντα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε αναφερθεί στην σχέση του με την Παπούα Νέα Γουινέα κατά τη διάρκεια επισκέψεών του στην Αυστραλία: είχε αφηγηθεί πως θείος του σκοτώθηκε σε συντριβή αεροσκάφους τον Μάιο του 1944. Αφησε ανοιχτό ωστόσο το ενδεχόμενο ο θείος του να «έπεσε θύμα κανιβάλων» την περασμένη εβδομάδα, αφού επισκέφθηκε μνημείο για αγνοούμενους του πολέμου στην Πενσιλβάνια.

Ιστορικοί σημειώνουν πως η χώρα ήταν κλειδί στην προσπάθεια των ΗΠΑ να απελευθερώσουν τις Φιλιππίνες στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ η Αυστραλία λέει πως η κοινή ιστορία δείχνει πόσο μεγάλη στρατηγική σημασία έχει ο βόρειος γείτονάς της.

Ωστόσο, ο αντίκτυπος του πολέμου παραμένει λεπτό ζήτημα για τους νησιώτες. Για τον πρωθυπουργό Μαράπε, η χώρα του «σύρθηκε χωρίς λόγο σε έναν πόλεμο για τον οποίο δεν είχε καμιά ευθύνη».

Στην Παπούα Νέα Γουινέα και στα Νησιά του Σολομώντα εξακολουθούν να παραμένουν πολλά κατάλοιπα του πολέμου: λείψανα, συντρίμμια αεροσκαφών και πλοίων, υπόγειες σήραγγες, πυρομαχικά —ιδίως βόμβες που δεν πυροδοτήθηκαν κατά τη ρίψη— που εξακολουθούν να σκοτώνουν πολίτες, έχει εξηγήσει.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ