Μητσοτάκης στο ΣΚΑΪ: «Να μειωθούν οι προμήθειες στις τράπεζες – Έχουμε κάνει παρεμβάσεις για την ακρίβεια»

Στο ζήτημα της επιβάρυνσης των καταναλωτών από τις προμήθειες που επιβάλλουν οι τράπεζες διάφορες συναλλαγές αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον ρ/σ ΣΚΑΪ.

Όσον αφορά στο ζήτημα της ακρίβειας και της συμπίεσης που υφίστανται τα εισοδήματα των πολιτών, ο Κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να μειωθούν οι προμήθειες στις τράπεζες. […] Στα ζητήματα των πληρωμών θα υπάρξει ανταγωνισμός και θα αναγκάσουν τις τράπεζες να μειώσουν τις προμήθειες. […] Και οι τράπεζες θα πρέπει να αντιληφθούν ότι έχουν αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο».

Για την ακρίβεια, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «υπάρχει αύξηση του κόστους ζωής πλην όμως η βάση αφετηρίας των εισοδημάτων ήταν χαμηλή λόγω της 10ετούς κρίσης που πέρασε η χώρα» και αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης επανέλαβε ότι «έχουμε κάνει ένα πλαίσιο παρεμβάσεων στην αγορά», επαναλαμβάνοντας ότι «η πιο σημαντική παρέμβαση είναι η μόνιμη αύξηση μισθών και η καταπολέμηση της ανεργίας», αλλά και λέγοντας ότι «τα τελευταία στοιχεία έδειξαν σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι».

Όσον αφορά στους ελέγχους στην αγορά, είπε ότι «έχουμε τη ΔΙΜΕΑ με 80 άτομα, όταν ξεκινήσαμε είχε τρία, κάνει ελέγχους και επιβάλει πρόστιμα», κάνοντας λόγο για «αθέμιτες πρακτικές με τις εκπτώσεις και τις τιμές», αλλά και αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του για τις πολυεθνικές εταιρείες, λέγοντας ότι «οι πολυεθνικές ακολουθούν πρακτικές που τιμωρούν τις μικρές αγορές. Πουλάνε πιο ακριβά ένα προϊόν στην Ελλάδα από ότι στη Γαλλία για παράδειγμα. […] Αυτό το ζήτημα απαιτεί ευρωπαϊκή παρέμβαση και έστειλα την επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν τώρα γιατί έχουμε ευρωεκλογές και θέλω να τη δεσμεύσω για την επόμενη 5ετία».

Ειδική αναφορά έκανε και στο ζήτημα της στέγασης, λέγοντας ότι «το ενοίκιο είναι πρόβλημα γιατί ο πολίτης αναγκάζεται να πληρώσει ακριβά» και επισημαίνοντας ότι «η αγορά ακινήτων είναι πρωτίστως αγοράς και ζήτησης, πρέπει να αυξηθεί η προσφορά, θα πρέπει να ανοίξουν τα κλειστά διαμερίσματα με προγράμματα που έχουν τη δυνατότητα οι ιδιοκτήτες να τα ανακαινίσουν». Ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι «θέλω να θυμίσω ότι είναι σύνθετα τα προβλήματα της στέγης. […] Μελετούμε πρωτοβουλία για παραπάνω περιορισμούς σε Airbnb και βραχυχρόνια μίσθωση» εξηγώντας ότι «όποιος το κάνει ως επιχείρηση θα φορολογηθεί ως επιχειρηματίας», αλλά και ότι εξετάζεται «περιορισμός για το πόσες ημέρες το χρόνο θα μπορεί να νοικιάζεται ένα σπίτι σε βραχυχρόνια μίσθωση σε κάποιες περιοχές».

Αναφερόμενος στο ζήτημα του «πόθεν έσχες» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, ο πρωθυπουργός είπε σκωπτικά ότι «κάποτε είχαμε πρόγραμμα Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα ελπίζω να μην έχουμε Πόθεν Εσχες Θεσσαλονίκης», προσθέτοντας ότι ο Σ. Κασσελάκης «είχε υποχρέωση και πρώτα από όλα ηθική να καταθέσει τα περιουσιακά του στοιχεία όταν έγινε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ». Συμπλήρωσε, δε, ότι «το Πόθεν Εσχες μου έχει ελεγχθεί και δεν έχει βρεθεί τίποτα, μπορείτε να το δείτε, τι έχουμε από κληρονομιά, τι έχει πωληθεί. Οι πολίτες τα ξέρουν». Είπε, δε, ότι «η κ. Ακρίτα θα λογοδοτήσει στο δικαστήριο. Τα δικά μου οικονομικά είναι γνωστά σε όλους. Στοχοποιηθήκαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ και μας έκαναν φύλλο και φτερό την εποχή της παντοκρατορίας τους».

Επίσης, ενόψει ευρωεκλογών κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «να μας πει πως οραματίζεται την Ευρώπη την επόμενη 5ετία, για αμυντική πολιτική, ταμείο Ανάκαμψης, μεταναστευτικό να μας πει σε ποια ευρωομάδα θα ενταχθεί, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στα αριστερά άκρα του ευρωκοινοβουλίου», προσθέτοντας ότι «την επόμενη 5ετία θα πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις στην Ευρώπη και δεν έχω ακούσει τίποτα για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη».

Ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «μου κάνει εντύπωση ότι 6 ημέρες πριν από κρίσιμες εκλογές κάποιοι επιμένουν να πηγαίνουν τη συζήτηση στα Τέμπη και να εργαλειοποιούν το θέμα» και διερωτήθηκε «τι προσπαθεί δηλαδή να συγκαλύψει η κυβέρνηση; Υπάρχουν 34 κατηγορούμενοι από τη Δικαιοσύνη εκ των οποίων κάποιοι προφυλακισμένοι. Η δικαστική διαδικασία προχωράει με πρωτοφανή ταχύτατα», ενώ συμπλήρωσε ότι «αν η αντιπολίτευση πιστεύει ότι πρέπει να κάνει σύσταση προανακριτικής επιτροπής με αφορμή τη δικογραφία να καταθέσει την πρόταση της και δεσμεύομαι να συζητηθεί αμέσως».

Από την κριτική του πρωθυπουργού δεν διέφυγε ούτε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, για τον οποίο είπε ότι «όταν εκλέχθηκε πρόεδρος του ζήτησα να συναντηθούμε και αρνήθηκε να έχει συνάντηση μαζί μου και αυτό έγινε προ του θέματος των παρακολουθήσεων», λέγοντας προς τους δημοσιογράφους ότι «θα πρέπει να ρωτήσετε αν αυτός έχει πρόβλημα μαζί μου. […] Μερικές φορές ο κ. Ανδρουλάκης μου δίνει την εντύπωση ότι είναι πολιτικά και ιδεολογικά πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ», αν και σημείωσε ότι «θέλω να είμαι δίκαιος, το ΠΑΣΟΚ έχει υπερψηφίσει πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. […] Δεν έχω συναντηθεί και συναντηθεί με τον κ. Ανδρουλάκη, όχι με δική μου υπαιτιότητα. Δικαίωμά του. Συνομιλούμε θεσμικά στη Βουλή».

Ο Κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι «οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί δεν θα αλλάξουν με τις ευρωεκλογές», ωστόσο, προσέθεσε ότι «θα υπάρχουν σοβαρά ζητήματα και θα μας αναγκάσουν να μιλήσουμε θεσμικά για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Εμείς θέλουμε θεσμικά να συζητήσουμε με όλους και ελπίζω τα κόμματα και το ΠΑΣΟΚ έστω και θεσμικά να προσέλθουν στη συζήτηση». Όσον αφορά, δε, στο ενδεχόμενο ανασχηματισμού, είπε ότι «μπορούμε καλύτερα, το έλεγα πάντα το λέω και τώρα. Οταν υπάρχουν δυσκολίες και πισωγυρίσματα παρεμβαίνω. […] Δεν είμαι οπαδός συχνών και μεγάλων ανασχηματισμών και από την άλλη θεωρώ ότι ένας ή μία υπουργός θέλουν κάποιους μήνες πίστωσης χρόνου». Ωστόσο, σημείωσε ότι «ο απολογισμός είναι διαρκής αλλά σχηματίζω μία πολύ καλύτερη εικόνα για την αποτελεσματικότητα του υπουργικού. […] Κάποια στιγμή προφανώς θα γίνουν αλλαγές στην κυβέρνηση».

Διαβάστε οπωσδήποτε

Αποκλειστικά στο Periodista:

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «βόμβα» που έχει στο συρτάρι του ο Στέφανος Κασσελάκης για τον Αλέξη Τσίπρα

Η Πυθία αναρωτιέται Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Ο...

To μαρτυριάρικο παρεάκι της COSMOTE στην Κίμωλο και τα χαμένα εσώρουχα της «κακιάς» μάγισσας με τα κοτσιδάκια

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το καλοκαίρι έχει μπει...

Ο πόλεμος του Στέφανου Κασσελάκη στο deal της Attica Bank είναι πόλεμος (και) στον Αλέξη Τσίπρα

PeriodistaΤις προάλλες εξηγήσαμε για ποιους λόγους ο Στέφανος Κασσελάκης...