Μητσοτάκης: «Κλείνουμε τα παραθυράκια φοροδιαφυγής σε πολλά επίπεδα»

Το φορολογικό νομοσχέδιο συνιστά μία «σημαντική μεταρρύθμιση κοινωνικής δικαιοσύνης» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια για το φορολογικό νομοσχέδιο.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τη βούληση της κυβέρνησης να μπουν τέλος «στις στρεβλώσεις του παρελθόντος» και αναφέρθηκε στην «πληγή της φοροδιαφυγής» που «επιβαρύνει δυσανάλογα αυτούς που δεν μπορούν να αποκρύψουν εισοδήματα».

«Αν στην πρώτη τετραετία η κυβέρνηση εστίασε στην ανακούφιση των πολιτών, στη δεύτερη τετραετία είναι καιρός να κατανείμουμε τα φορολογικά βάρη πιο δίκαια όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Μονο έτσι θα μπορέσουμε να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές και να εξασφαλίσουμε περισσότερους πόρους για την υγεία, για τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, να αυξήσουμε μισθούς και συντάξεις, να κρατήσουμε ψηλά την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων» είπε.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως το νομοσχέδιο «διακρίνεται για την τόλμη και για συνεσή του» εστιάζοντας στις 11 ρυθμίσεις του που στοχεύουν «να κλείσουν τα παραθυράκια φοροδιαφυγής σε πολλά επίπεδα». Έκανε λόγο για «παρεμβάσεις που αποκαθιστούν την ασφάλεια των συναλλαγών με τη βοήθεια της τεχνολογίας, που καταπολεμούν το λαθρεμπόριο και διευρύνουν τη φορολογική βάση».

Όπως υπογράμμισε το φορολογικό νομοσχέδιο «εκσυγχρονίζει τις σχέσεις του κράτους και του πολίτη, επετείνει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ώστε έσοδα και έξοδα να καταγράφονται με ένα πλαίσο αντικειμενικό».

«Από το 2024 όλες οι ταμειακές μηχανές θα συνδεθούν με POS, που θα πρέπει να λειτουργήσουν υποχρεωτικά σε όλη τη λιανική» πρόσθεσε.

Για τα φαινόμενα νοθείας καυσίμων είπε ότι οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις θα σφραγίζονται. Σημείωσε ακόμη πως στο εξής θα απαγορεύεται η αγοραπωλησία ακινήτων με ρευστό, «χέρι – χέρι». «Εφ’ εξής το τίμημα θα καταβάλλεται μέσω τραπέζης, ενώ θα ακυρώνεται κάθε συμβόλαιο που περιλαμβάνει προκαταβολή ή εξόφληση σε μετρητά» ανέφερε.

«Πρόθεσή μας είναι να ισορροπήσουμε ανάμεσα στη διευκόλυνση χιλιάδων μικροϊδιοκτητών ακινήτων που θέλουν να συμπληρώσουν νόμιμα το εισόδημα τους και από την άλλη είναι χρέος της Πολιτείας να επιβάλει κανόνες. Με αυτά τα κριτήρια το νομοσχέδιο καλεί τους ιδιοκτήτες που προσφέρουν παραπάνω από τρία ακίνητα προς βραχυχρόνια μίσθωση να καταβάλλουν το μερίδιο, που τους αναλογεί. Πρέπει να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας» είπε, κάνοντας λόγο για ισορροπημένη τομή σε έναν αρρύθμιστο χώρο, όπου παραμονεύει η φοροδιαφυγή.

Υπεραμυνόμενος των ρυθμίσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες ο πρωθυπουργός παρατήρησε: «Σημερα ο μέσος μισθωτός στη χώρα πληρώνει περισσότερα από όσα καταβάλλει το 85% των ελεύθερων επαγγελματιών. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί οι μισοί από αυτούς δηλώνουν μηδενικά κέρδη. Επίσης 3 στους 10 επικαλούνται ζημιές επί μία δεκαετία. Σας ρωτώ, είναι ή όχι παράδοξο αυτό; Όλοι το γνωρίζουμε, το συζητάμε κανείς όμως δεν έχει κάνει κάτι για να το θεραπεύσει και για πρώτη φορά έρχεται η κυβέρνηση και αντιμετωπίζει το πρόβλημα».

Για τις αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών σημείωσε πως  «το τεκμήριο είναι μαχητό και εάν κάποιος έχει λόγους να παραμένει σε ένα επάγγελμα έχει τον τρόπο να το διεκδικήσει». «Αυτή δεν είναι μία οριζόντια παρέμβαση, οριζόντια παρέμβαση ήταν το τέλος επιτηδεύματος» συνέχισε, απαριθμώντας τις κατηγορίες, οι οποίες μπορούν να εξαιρεθούν από τις προβλέψεις του νομοσχεδίου. «Το κόστος της φορολογικής δικαιοσύνης και του συλλογικού συμφέροντος αυτή η κυβέρνηση το αναλαμβάνει» υπογράμμισε.

Μακρύς κατάλογος ομιλητών

Η συζήτηση επί του νομοσχεδίου αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο, δεδομένου του ενδιαφέροντος πολλών βουλευτών να πάρουν τον λόγο. Όπως ανέφερε ο προεδρεύων Αθανάσιος Μπούρας, στον κατάλογο των ομιλητών έχουν εγγραφεί περίπου 90 βουλευτές.

Υπενθυμίζεται ότι στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, υπέρ του νομοσχεδίου δήλωσε η Νέα Δημοκρατία, ενώ καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Περισσότερα

Newsroom

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ανατροπή με Αναστασία Γιάμαλη και ΣΚΑΪ;

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Νέα δημοσκόπηση-σοκ για τον ΣΥΡΙΖΑ – Μεγάλες απώλειες και για τη ΝΔ – Που πάνε οι ψηφοφόροι

Τα κριτήρια ψήφου στις ευρωεκλογές, τη συνεχή «αιμορραγία» των...