Μητσοτάκης: «Επιδοτήσεις μόνο σε όσους τις δικαιούνται»

Με τον ΟΠΕΚΕΠΕ να τελεί υπό ευρωπαϊκή «επιτροπεία» και να κινδυνεύει να χάσει την πιστοποίησή του και, ως εκ τούτου, να χαθούν εκατομμύρια από τις επιδοτήσεις της ΕΕ για τη γεωργία, είναι προφανές ότι το συγκεκριμένο ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης του πρωθυπουργού με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο επισκέφθηκε νωρίτερα την Παρασκευή.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «υπάρχει ανάγκη εκσυγχρονισμού δυο οργανισμών, του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ», προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι κανόνας αδιαπραγμάτευτος για την κυβέρνηση: Εισπράτουν επιδοτήσεις αυτοί που τις δικαιούνται» και αναφέροντας, επίσης, ότι ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ θα έρθει προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο πριν του τέλος του καλοκαιριού.

Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει παράταση στο πρόγραμμα για φθηνό αγροτικό ρεύμα, λέγοντας ότι «έχουμε αποδείξει έμπρακτα ότι στεκόμαστε δίπλα στους ανθρώπους του μόχθου, αντιμετωπίζοντας τα ζητήματα που αφορούν το κόστος παραγωγής και ικανοποιώντας τα δίκαια αιτήματα των αγροτών. Αναφέρομαι στο νέο μηχανισμό επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Αναφέρομαι επίσης στο φθηνότερο ρεύμα που δεν έχει γίνει γνωστό και γι’ αυτό θα δώσουμε παράταση στο σχετικό πρόγραμμα».

Παράλληλα, επισήμανε ότι «η ηγεσία (σ.σ. του υπουργείου) μου υπέδειξε κάτι που δεν γνώριζα, ότι τα προβλήματα με πολυεθνικές αντιμετωπίζουμε και στα φυτοφάρμακα.

Δεν θα γίνουν ανεκτές αυτές οι πρακτικές. Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί και από εμένα προσωπικά. Η πράσινη μετάβαση θα γίνει με ταχύτητα αλλά χωρίς να επηρεάζει αγρότες» και τόνισε ότι «μεγάλη πρόκληση για τον πρωτογενή τομέα είναι η επένδυση στην ποιότητα και στη διεθνή προστασία. Έχουμε υποχρέωση να κρατήσουμε τους νέους αγρότες, τους νέους κτηνοτρόφους, τους νέους αλιείς», ενώ δήλωσε «αισιόδοξος ότι το μέλλον του πρωτογενούς τομέα είναι ευοίωνο».

Από την πλευρά του, ο νέος υπουργός, Κώστας Τσιάρας, ανέφερε πως «είναι προφανές ότι η παρουσία του πρωθυπουργού εδώ καταδεικνύει το τεράστιο ενδιαφέρον του για τον πρωτογενή τομέα. Στις γνωστές προβληματικές καταστάσεις που καταγράφονται από το παρελθόν, έρχονται να προστεθούν νέες προκλήσεις. Πρέπει να κινηθούμε με ταχύτητα».

Διαβάστε οπωσδήποτε

Αποκλειστικά στο Periodista:

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο πόλεμος του Στέφανου Κασσελάκη στο deal της Attica Bank είναι πόλεμος (και) στον Αλέξη Τσίπρα

PeriodistaΤις προάλλες εξηγήσαμε για ποιους λόγους ο Στέφανος Κασσελάκης...