«Με την πλάτη στον τοίχο» ο Νετανιάχου


Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου, σοβαρότατες αντιμετωπίζει κατηγορίες διαφθοράς. Ο πρωθυπουργός κατηγορείται για τον τρόπο που χρησιμοποιεί τη δικαστική μεταρρύθμιση, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, προκειμένου να επιρρίψει έλεγχο στη Δικαστική Εξουσία και να αμβλύνει τις επιπτώσεις μιας πιθανής καταδικαστικής απόφασης κατά του.

Στο Ισραήλ εκφράζονται σοβαροί φόβοι για τις συνέπειες αυτής της μεταρρύθμισης. Αν και ο νόμος αυτός, που ακυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο, θεωρείται καίριος, υπάρχει ο φόβος ότι ανοίγει τον δρόμο για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας. Επιπλέον, φαίνεται να εξουδετερώνει τις δικλείδες ελέγχου της Εκτελεστικής Εξουσίας, δημιουργώντας ανησυχίες για αυταρχική παρεκτροπή της ισραηλινής κυβέρνησης, η οποία ανήκει στη δεξιά πτέρυγα και έχει επηρεάσει σημαντικά τη χώρα. Σημαντικό είναι ότι παράλληλα υπάρχουν φόβοι εντός του Ισραήλ για δυνητικές κατηγορίες για γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Διαβάστε οπωσδήποτε: Ισραήλ: Το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε ρύθμιση-κλειδί της δικαστικής μεταρρύθμισης Νετανιάχου

Τη Δευτέρα 1/1/2024, ο υπουργός Δικαιοσύνης του Μπένιαμιν Νετανιάχου, Γιαρίβ Λεβίν, αντέδρασε αποκαλώντας το Ανώτατο Δικαστήριο ως όργανο που “καταλαμβάνει όλες τις εξουσίες”.

Σημαντική αντίδραση προήλθε και από την Fania Oz-Salzberger, γνωστή Ισραηλινή ιστορικό και συγγραφέα, επίτιμη καθηγήτρια ιστορίας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Χάιφα και στο Κέντρο Γερμανικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Χάιφα.

Σε μια ανάρτησή της στον κοινωνικό λογαριασμό της, υπενθυμίζει στον Μπένιαμιν Νετανιάχου τα λόγια του το 2019, όταν είχε επαινέσει το Ανώτατο Δικαστήριο, γράφοντας ότι “οι δικαστικές αποφάσεις είναι δεσμευτικές για όλους”.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ