«Με κάπνισμα 10 τσιγάρων…» – Τι είπε ο καθηγητής Τζάνακης για την κατάσταση της ατμόσφαιρας, τις μάσκες και τα κλιματιστικά

Στην επιβαρυμένη κατάσταση της ατμόσφαιρας, λόγω των πυρκαγιών που μαίνονται στη χώρα αναφέρθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκος Τζάνακης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η παραμονή σε εξωτερικούς χώρους για 1-2 ώρες υπό αυτές τις συνθήκες ισοδυναμεί με το κάπνισμα δέκα τσιγάρων.

Ο καθηγητής, μίλησε και για το παράδοξο φαινόμενο της Ατμοσφαιρικής Αναστροφής που παρατηρείται στην Αττική.

Όπως εξήγησε ο κ. Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ κανονικά υπάρχει ένα πρανές θερμοκρασίας, δηλαδή διαφορά θερμοκρασίας, η οποία διευκολύνει την κίνηση του αέρα από το έδαφος προς τα πάνω, κι έτσι αραιώνει τους ρύπους, όταν υπάρξει αυτό το μετεωρολογικό φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής, αναστρέφεται αυτή η διαφοροποίηση της θερμοκρασίας, με συνέπεια οι ρύποι να παγιδεύονται σαν να έχουν ένα αόρατο κουβούκλιο, πάνω από το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Επικίνδυνα τα σωματίδια

Επίσης, όπως εξήγησε ο καθηγητής, τα σωματίδια του καπνού είναι επικίνδυνα για πάρα πολλούς λόγους, ο ένας είναι ότι ειδικά τα μικρότερα σε μέγεθος, εισερχόμενα βαθιά στον πνεύμονα ερεθίζουν. Το αποτέλεσμα αυτού είναι να ξεκινάει μια κατάσταση τύπου φλεγμονής – βρογχίτιδας η οποία ταλαιπωρεί ιδιαίτερα τους βρόγχους των σε ασθενείς με ΧΑΠ, βρογχικό άσθμα και δευτερευόντως από άλλα χρόνια νοσήματα, όπως άνθρωποι με καρδιακή ανεπάρκεια, ηλικιωμένοι και όλοι οι υπόλοιποι. Παράλληλα συμπτώματα, όπως βήχας ή πτύελα, αποτελούν συμπτώματα τα οποία παρατηρούνται και σε άτομα χωρίς αναπνευστικά προβλήματα.

Θα πρέπει οπωσδήποτε συνεπώς, αυτές τις ημέρες, οι άνθρωποι να αποφύγουν τόσο την σωματική εργασία εκτός κι εντός σπιτιού όσο και τις αθλητικές δραστηριότητες.

Τι ισχύει για τις μάσκες

«Ευτυχώς έχουμε τη μάσκα» επεσήμανε ο κ. Τζανάκης, τονίζοντας πως εν προκειμένω καλό είναι να μην χρησιμοποιούνται χειρουργικές, διπλές ή υφασμάτινες αλλά να προτιμούμε τις N95. Ταυτόχρονα καλό είναι αυτές τις ημέρες να αποφεύγουμε τις περιττές μετακινήσεις, παραμένοντας σε χώρους με κλειστά παράθυρα.

Σε ότι αφορά τα κλιματιστικά, ο καθηγητής τόνισε πως τα σωματίδια είναι δυνατόν να εισέλθουν μέσα από αυτά εάν είναι παλαιού τύπου και μη συντηρημένα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μυστικές δημοσκοπήσεις – Εφιάλτης για τον Μητσοτάκη: Η Ελληνική Λύση πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας

Ανατροπή στις μυστικές δημοσκοπήσεις: Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου αναδεικνύεται πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας και διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στη Βόρεια Ελλάδα

Η ηχηρή απουσία από την ομιλία Τσίπρα – Το μήνυμα που ανησύχησε τους επιτελείς

Η απουσία της Όλγας Γεροβασίλη από την ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη προκαλεί ερμηνείες και σενάρια για την επόμενη μέρα του πρώην πρωθυπουργού

Προβληματισμός και μεγάλη αγωνία των ολιγαρχών για τον Τσίπρα – Η αναπόφευκτη σύγκριση με τον Μαρινάκη

Σκεπτικισμός στους επιχειρηματικούς κύκλους που στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς η εμφάνισή του στο συνέδριο του Economist θεωρήθηκε «άχρωμη» και χωρίς απήχηση

Μυστική δημοσκόπηση – «καμπανάκι πολιτικού θανάτου» για τον Μητσοτάκη: Κατρακυλά η ΝΔ – Κάτω από το 25% η πραγματική απήχηση λίγο πριν τη...

Μυστική δημοσκόπηση-σοκ μετά το καλοκαίρι δείχνει κατάρρευση της ΝΔ κάτω από το 25%. Πτώση άνω των 5 μονάδων στην πρόθεση ψήφου και πανικός στο Μαξίμου λίγο πριν τη ΔΕΘ