Μεγάλη αύξηση των επιτοκίων στην Τουρκία – Ανατροπή στη νομισματική πολιτική

Σε αύξηση επιτοκίων κατά 650 μονάδες βάσης, από το 8,5% στο 15%, προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, υπό τη νέα της ηγεσία. Πρόκειται για σημαντική αύξηση των επιτοκίων, οι αγορές ωστόσο ανέμεναν ακόμα μεγαλύτερη κίνηση, προκειμένου να ελεγχθεί ο πληθωρισμός.

Αυτή ήταν η πρώτη αύξηση επιτοκίων στην Τουρκία εδώ και 27 μήνες, με τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όλο αυτό το διάστημα να τάσσεται υπέρ της διατήρησής τους σε χαμηλότερα επίπεδα. Η αύξηση των επιτοκίων έρχεται λιγότερο από έναν μήνα μετά την επανεκλογή του κ. Ερντογάν στην προεδρία. Η κίνηση ερμηνεύεται, σύμφωνα με αναλυτές, ως στροφή του Τούρκου προέδρου, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για ανορθόδοξες πολιτικές, τη στιγμή που ο πληθωρισμός στη χώρα βρίσκεται στα επίπεδα του 40%.

Πριν τις ανακοινώσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, η Morgan Stanley είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι τα επιτόκια έπρεπε να ανέλθουν στο 20%, με τη Goldman Sachs να εκτιμά πως θα μπορούσαν να φτάσουν και στο 40%. Σε δημοσκόπηση του Reuters, αναλυτές είχαν δηλώσει πως περίμεναν αύξηση στο 20%. Άλλοι οικονομολόγοι εξέφρασαν την εκτίμηση ότι η άνοδος των επιτοκίων θα είναι απότομη μεν, ωστόσο θα έρθει πιο σταδιακά.

Η αύξηση δεν προσέφερε στήριξη στη λίρα

Παρά το βήμα της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, λίγο μετά τις ανακοινώσεις για αύξηση επιτοκίων, η τουρκική λίρα υποχωρούσε στο 23,67 έναντι του δολαρίου και στο 26,07 έναντι του ευρώ.

Η τουρκική κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό, τη στιγμή που τα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας έχουν πέσει σε χαμηλό επίπεδο, δεδομένου ότι έχουν δαπανηθεί δισεκατομμύρια δολάρια για τη στήριξη της τουρκικής λίρας. Ο κ. Ερντογάν είχε απολύσει τρεις διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας μέσα σε δύο χρόνια, εκφράζοντας την αντίθεσή του με τις προτάσεις τους.

Αύξηση κατώτατου μισθού κατά 34%

Χθες, η Τουρκία ανακοίνωσε πως αυξάνει τον κατώτατο μισθό κατά 34% -η δεύτερη αύξηση μέσα σε έναν χρόνο- με φόντο τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό. Ο μηνιαίος καθαρός κατώτατος μισθός θα αυξηθεί στις 11.402 λίρες (483 δολάρια ή 441 ευρώ) αυτόν τον μήνα, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Βεντάτ Ισιχάν.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μυστικές δημοσκοπήσεις – Εφιάλτης για τον Μητσοτάκη: Η Ελληνική Λύση πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας

Ανατροπή στις μυστικές δημοσκοπήσεις: Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου αναδεικνύεται πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας και διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στη Βόρεια Ελλάδα

«Η Δικαιοσύνη δολοφονήθηκε» – Καταπέλτης η Μαρία Καρυστιανού για τα Τέμπη

Σκληρή ανάρτηση της Μαρίας Καρυστιανού για τα Τέμπη: κατηγορεί τη Δικαιοσύνη για συγκάλυψη, ζητά εκταφές με τοξικολογικές και προσφυγή σε ΕΕ και ΟΗΕ

Προβληματισμός και μεγάλη αγωνία των ολιγαρχών για τον Τσίπρα – Η αναπόφευκτη σύγκριση με τον Μαρινάκη

Σκεπτικισμός στους επιχειρηματικούς κύκλους που στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς η εμφάνισή του στο συνέδριο του Economist θεωρήθηκε «άχρωμη» και χωρίς απήχηση